« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Профспілкові активісти на передовій у зоні АТО

Профспілкові активісти на передовій у зоні АТО

За дорученням Федера­ції профспілок України та за сприяння волон­терського руху автомо­білістів України група профспілкових активіс­тів і волонтерів на чолі з членом Президії ФПУ Василем Попиком уко­тре побувала в зоні про­ведення АТО.

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр, військовослужбов­цям 72-ї окремої механізо­ваної бригади та бійцям до­бровольчих батальйонів було до­ставлено черговий гуманітарний вантаж і виконано персональні за­мовлення військовослужбовців щодо амуніції та продуктів харчу­вання.

«З вересня минулого року ми нео­дноразово відвідували такі «гарячі точки» в Донецькій області, як Вол­новаха, Гранітне, Ольгинка, аби привезти у зону бойових дій найне­обхідніше для наших захисників, – розповів Василь Попик. – Окрім їжі та води бійцям вкрай потрібне взуття, теплий одяг, будь-яке тех­нічне обладнання. Тому волонтери придбали й відремонтували джип, укріпили його бронею і доправи­ли на передову. Нещодавно автівка потрапила під обстріл, тож зараз наші механіки роблять усе можли­ве, аби якнайшвидше відновити її, а після цього – знову в бій.

До нас також звернулись укра­їнці з Греції з проханням переда­ти братську підтримку своїм спів­вітчизникам, які зараз відстоюють свободу та незалежність рідної України. Ми передали їхню гума­нітарну допомогу на фронт, відда­ли її просто «із рук в руки». Потріб­но зазначити, що солдати та офіце­ри української армії, з якими мені довелося спілкуватися, розуміють, за що вони воюють, і чітко усвідом­люють, що ворог зупиниться лише там, де вони його зупинять.

Та на цьому наша робота не за­вершується. Готується черговий гуманітарний вантаж, який най­ближчим часом знову поїде туди, де вирішується доля нашої держа­ви і кожного українця».

Голові ФПУ Григорію Осово­му бійці передали прапор Федера­ції профспілок України зі словами звернення до профспілок: «Беріть владу в свої руки, бо Ви є влада по факту».

 

ПРАВО НА СТРАЙК: МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ТА УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ

До Всесвітнього дня дій на захист права на страйк Федерація профспілок України спільно з Національною службою посередни­цтва і примирення, Інститутом стратегічних досліджень, Інститу­том демографії та соціальних досліджень НАН України, Інститутом соціальної та політичної психології НАПН України, Національним координатором МОП в Україні проводить низку заходів. Один з них – дискусія на тему «Реалізація права працівників на страйк відповідно до Конвенції МОП № 87 про свободу асоціації та за­хист права на організацію з точки зору Комітету експертів МОП», що відбулась 16 лютого.

 Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, відкри­ваючи дискусію, перший за­ступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк зазначив, що ФПУ свого часу провела діагностику соці­альної несправедливості в сфері праці і знайшла значну кількість зон дискримінації. Він впевнений, що саме ці зони генерували той соці­альний негатив, який врешті-решт виплеснувся на вули­ці під час Революції Гідності. На його думку, головною те­зою дискусії щодо питання вирішення колективно-трудових спорів та права на страйк має бути не тільки аналіз міжнародного зако­нодавства та досвіду у цьо­му питанні, але, перш за все, свідома робота із вироблен­ня в Україні таких механіз­мів, які дозволять вирішува­ти соціально-трудові кон­флікти в цивілізований спо­сіб. «Цей круглий стіл, ця дискусія і націлені на те, щоб ми всі відчували свою історичну причетність до того, щоб не допустити соці­ального вибуху, вирішення накопичених соціально-економічних проблем, колективно-трудових спорів в нецивілізований спосіб, який може бути зараз, коли країна наповнена зброєю, дуже небезпечним», — під­креслив Сергій Кондрюк.

Про міжнародне законодав­ство щодо вирішення колективно-трудових спорів, право на страйк у висновках Комі­тету експертів та Комітету зі свободи об’єднання МОП проінформував учасників дискусії Національний коор­динатор МОП в Україні Сер­гій Савчук. Він підкреслив, що українські реалії ще дале­кі від забезпечення норм та вимог Конвенції МОП № 87.

На необхідності об’єднання зусиль профспілок та робо­тодавців для ефективного та цивілізованого вирішення колективно-трудових спорів акцентував у своєму виступі заступник Голови Національ­ної служби посередництва і примирення Сергій Гербеда. Він навів низку конкретних прикладів, коли роботодав­цям та профспілкам вдава­лось досягати компромісних рішень. Сергій Гербеда під­креслив: зараз і роботодав­ці, і працівники дуже добре розуміють небезпечність конфліктних ситуацій, тому мають знаходити законні, цивілізовані, мирні шляхи їх вирішення.

Аналітичну записку «Про­тестний робітничий рух в Україні в умовах соціально-політичної нестабільності» презентував під час круглого столу старший науковий спів­робітник Інституту стратегіч­них досліджень Петро Воз­нюк. З дуже цікавою допо­віддю «Право на страйк: осо­бливості застосування та компенсація обмежень» ви­ступила провідний науковий співробітник Інституту демо­графії та соціальних дослі­джень НАН України, канди­дат економічних наук Ірина Новак. Про динаміку змін га­рантій волевиявлення пра­цюючого населення України у соціологічних спостережен­нях розповіла кандидат соці­ологічних наук, доцент, нау­ковий співробітник лабора­торії моніторингу суспільно-політичних процесів, докто­рант Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Оксана Панькова.

Під час дискусії пролунало чимало конструктивних про­позицій, які, безумовно, бу­дуть враховані при підготов­ці проекту законодавчих пропозицій щодо зняття чис­ленних заборон та обме­жень права працівників на страйк у спеціальних зако­нах України. Тут треба зазна­чити: є низка позитивних очікувань, але є й інше — в проекті нового Трудового ко­дексу вилучено глави щодо колективних переговорів і колективних трудових спо­рів (де, власне, і прописано реальне право на страйк). Днями профспілки розпочи­нають офіційні переговори з укладання Генеральної уго­ди на новий строк, і вони та­кож покажуть перспективи готовності сторін до цивілі­зованого вирішення трудо­вих конфліктів.

 

 

НАВІТЬ У ЦИХ СКЛАДНИХ УМОВАХ ТРЕБА ШУКАТИ ШЛЯХИ ВИРІШЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ПРОБЛЕМ ЛЮДИНИ ПРАЦІ

12 лютого тривали конструктивні консультації між представниками Федерації профспілок України, СПО об’єднань профспілок та Мініс­терства фінансів України стосовно запропо­нованих фахівцями ФПУ пропозицій до змін у Держбюджет–2015 та законів, ухвалених народними депутатами «під бюджет».

За повідомленням Інформаційно-аналітичного центру ФПУ, заступник міністра фінансів Володимир Матвій­чук під час зустрічі наголосив, що він дуже добре розуміє важливість та необхідність більшості з цих пропозицій, але «на цей час фінансових ресурсів для реалізації проф­спілкових пропозицій немає».

«З Ваших слів зрозуміло, що наші пропозиції не можуть бути підтримані фінансово, тому, незважаючи на їх мо­ральну підтримку, підтримки юридичної не буде, – сказав перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступ­ник Голови ФПУ Сергій Кон­дрюк. – Нехай не всі зараз, але частково ці пропозиції все ж можуть і мають бути реалі­зовані. Навіть у цих складних умовах, у яких зараз перебу­ває країна, суспільство, еконо­міка. Для цього треба виводи­ти економіку з тіні, змінювати підходи до системи оподатку­вання. Слід знімати тягар по­датків з пересічних громадян, підвищувати податки для за­можних людей, бізнесу».

Під час зустрічі також обгово­рювалося чимало конкретних пропозицій профспілок, серед яких, зокрема, удосконалення системи оподаткування. За­значалося, що новий механізм оподаткування податком на прибуток та податком на не­рухомість викликає багато за­питань і непорозумінь у проф­спілкового активу. Тому ФПУ направила низку запитів до Державної фіскальної служби України про надання відповід­них роз’яснень.

Крім того, для усунення пря­мих загроз та негативів онов­леного Податкового кодексу ФПУ підготовлено профспіл­ковий законопроект про вне­сення змін до Податкового кодексу України, який прой­шов фахове обговорення 21 січня ц. р. за участю пред­ставників членських організа­цій та обговорювався на спільному засіданні СПО об’єднань профспілок і Пре­зидії ФПУ 5 лютого.

Серед ключових норм зако­нопроекту такі: врегулювання питань, пов’язаних із поряд­ком оподаткування профспі­лок, включення до переліку неоподатковуваної нерухо­мості санаторно-курортних, оздоровчих та реабілітацій­них закладів (у т. ч. дитячих), окремих будівель господар­ського призначення; збіль­шення неоподатковуваного розміру пенсій; відновлення ставки оподаткування заро­бітної плати шахтарів на рівні 10%; відновлення пільги із зе­мельного податку для дитя­чих санаторно-курортних та оздоровчих закладів тощо.

Відсутність належного зрос­тання надходжень до Пенсій­ного фонду, що пов’язано зі значною «тінізацією» заробіт­ної плати та зайнятості, не сприяє вирішенню проблем пенсійного забезпечення. Продовження здійснення Пен­сійним фондом виплат, які ма­ють фінансуватися за рахунок коштів Державного бюджету (наприклад, доплати до про­житкового мінімуму, виплата пенсій за вислугу років тощо), відволікає власні кошти та не дає змоги ліквідувати дефіцит коштів і поступово підвищува­ти розміри пенсій.

Мінфіну було запропоновано розробити дієві заходи для «детінізації» зайнятості та за­робітної плати, зростання чи­сельності працюючих та під­вищення рівня оплати праці, підготувати законодавчі про­позиції щодо звільнення Пен­сійного фонду від невласти­вих виплат (доплати до про­житкового мінімуму, фінансу­вання пенсій за вислугу років з інших джерел тощо, підготу­вати законодавчі пропозиції про збільшення нижньої межі для оподаткування пенсій із трьох мінімальних заробітних плат до 10 розмірів прожит­кового мінімуму, встановле­ного для осіб, які втратили працездатність (максималь­ного розміру пенсії за віком).

Прийнято рішення продовжи­ти обговорення цих та інших болючих питань на наступних зустрічах як на рівні керівни­цтва ФПУ та Міністерства фі­нансів, так і на рівні окремих галузевих профспілок і під­розділів міністерства.

20.02.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання