« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Григорій ОСОВИЙ: «Ми розраховуємо на допомогу у захисті законних прав працівників, тому очікуємо оперативного і належного реагування прокуратури»

Григорій ОСОВИЙ: «Ми розраховуємо на допомогу у захисті законних прав працівників, тому очікуємо оперативного і належного реагування прокуратури»

За ініціативи Голови ФПУ Григорія Осового відбула­ся його робоча зустріч із Генпрокурором Віталієм Яремою.

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, перше, на чому було акцентовано увагу, це по­гіршення стану дотриман­ня трудових прав працівників на ви­робництві. Голова ФПУ повідомив, що, за даними громадської інспек­ції праці, кількість порушень прав працівників з початку року зросла майже вдвічі порівняно з попере­днім роком. Особливо загрозливою є тенденція порушень, пов’язаних із несвоєчасною виплатою зарпла­ти. Цього року заборгованість із зарплат збільшилася з 1 до 2,4 млрд грн. Таким чином, кількість праців­ників, які несвоєчасно отримують зарплату, вже перевищує 300 тис. осіб. Частішають випадки звільнен­ня працівників, їх примусове від­правлення у безоплатні відпустки, а також порушення у сфері охорони та безпеки праці. Зростає кількість травмованих осіб і тих, що отри­мали каліцтво на виробництві; за останні роки таких працівників стало вдвічі більше.

Громадські інспектори зверта­ються до інспекції праці. Але, на жаль, у зв’язку із дерегуляцією на цей час кількість перевірок різко скоротилася. Окрім того, зараз три­ває реорганізація Державної інспек­ції праці шляхом злиття Держгірпромнагляду та Держінспекції пра­ці, що також негативно позначаєть­ся на якості проведення перевірок.

Лідер профспілок зазначив, що ФПУ звернулася до Міжнародної організації праці, вважаючи, що за­борона інспектування на робочих місцях суперечить відповідним конвенціям МОП, які ратифіковані Україною. Профспілки вимагають звіту українського Уряду з цього питання безпосередньо у МОП.

Голова ФПУ звернув увагу Генпрокурора на те, що останнім ча­сом органи прокуратури активізу­вали подання до судів вимог щодо ухвалення рішень про передачу об’єктів профспілкової власності до держави (ФДМУ).

Мотиви таких дій базуються на тому, що майно, належне профспіл­кам, помилково вважають держав­ним, ігноруючи той факт, що укра­їнські профспілки ще у 1990 році вийшли зі складу союзної організа­ції. Саме тоді Федерація незалеж­них профспілок України (ФНПР) як правонаступниця Української республіканської Ради профспілок отримала у володіння всі профспіл­кові об’єкти, розташовані на тери­торії України.

Сьогодні саме ФПУ сумлінно підтримує життєдіяльність майно­вих об’єктів, збудованих на внески членів профспілок. Усі туристич­ні та санаторні заклади профспі­лок безперебійно і легально пра­цюють, сплачують податки держа­ві, і надають необхідні соціальні послуги. Протягом років незалеж­ності понад півмільйона трудящих щорічно мають змогу отримати санаторно-курортне лікування або пройти курс реабілітації.

А чи отримають користь громадя­ни після передачі зазначених об’єктів від профспілок до інших влас­ників? Нині до державної власності фактично передано понад 30 таких об’єктів. На жаль, поки вони не пра­цюють і ніхто ними не управляє.

Одним із таких показових прикла­дів Григорій Осовий назвав спробу відібрати приміщення Навчально-методичного центру профспілок у Чернігові, а також за допомогою су­дових рішень змінити власника офі­су, в якому розташовується обласна Федерація профспілок Чернігівщи­ни. Вперше за багато років цього се­зону не працював дитячий оздоров­чий комплекс «Придніпровський» на Черкащині, який за рішенням суду був переданий від профспілко­вої структури «Укрпрофтур» у підпо­рядкування Фонду держмайна.

«Такі дії спрямовані проти проф­спілок і перешкоджають їхній гро­мадській активності», – наголосив Григорій Осовий.

Голова ФПУ поінформував Генпрокурора про те, що Президія ФПУ прийняла звернення до Президента України, яке підписали всі всеукра­їнські профспілки та територіальні профоб’єднання, аби у вирішення цієї ситуації втрутився Глава дер­жави. Віталію Яремі було передано лист, який містить перелік фактів зазіхання на профспілкове майно.

Генпрокурор запевнив, що всі вказані факти буде належно роз­глянуто й перевірено, а ФПУ – поін­формовано.

 

ВІДБУЛАСЯ РОБОЧА ЗУСТРІЧ ГОЛОВИ ФПУ ГРИГОРІЯ ОСОВОГО З КИЇВСЬКИМ МІСЬКИМ ГОЛОВОЮВІТАЛІЄМ КЛИЧКОМ

Профспілковий лідер і мер столиці під час робочої зустрічі обго­ворили низку актуальних питань щодо співпраці у вирішенні про­блем соціально-економічного захисту працівників.

Як повідомляєІнформаційно-аналітичний центр ФПУ, Голова ФПУ повідомив, що проф­спілки занепокоєні розши­ренням урядових ініціатив щодо зменшення соціаль­них видатків та виплат, ско­рочення чисельності праців­ників бюджетної сфери, адже це матиме негативні наслідки для трудових ко­лективів міста.

Мер дізнався про хід відбу­дови Будинку профспілок на столичному майдані Неза­лежності, яку здійснює ФПУ як власник будівлі.

Наразі до лютого 2015 року планується виконати підси­лення окремих елементів конструкції або ж замінити їх, а з березня розпочнеться ка­пітальний ремонт, який ма­ють намір завершити у червні-липні 2016 року – до 25-ї річниці Незалежності.

Голова ФПУ запевнив, що Бу­динок профспілок буде вве­дений в експлуатацію у тих самих геометричних пропорціях, які мав і раніше, а під час проведення буді­вельних робіт не буде допу­щено жодних архітектурних відхилень від первинного вигляду будівлі. Також він пообіцяв, що у відроджено­му Будинку як символі Євро­майдану буде виділено міс­це для створення музею Ре­волюції Гідності.

Під час зустрічі було пору­шено питання про тимчасо­ве звільнення ФПУ як балан­соутримувача будівлі від сплати податку за земельну ділянку площею 0,51 га, на якій розташований Будинок профспілок, що знайшло підтримку міського голови.

Григорій Осовий поінформу­вав Віталія Кличка про ініціа­тиву профспілок провести робочі зустрічі з представни­ками депутатських фракцій в парламенті для опрацюван­ня механізмів взаємодії у за­конотворчій діяльності з пи­тань праці та соціального за­хисту населення і запросив його до співпраці як лідера партії «Удар», яка входить до фракції БПП у Верховній Раді.

 

АКТИВІЗАЦІЯ СПІВПРАЦІ З ПАРЛАМЕНТСЬКИМИ ФРАКЦІЯМИ

30 грудня минулого року відбулася робоча зустріч Голови Федерації профспілок Украї­ни Григорія Осового з головою депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка» у Верховній Раді Юрієм Луценком

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, під час зустрічі лідер українських профспілок особисто пере­дав та поінформував Юрія Луценка про рішення Прези­дії ФПУ щодо розгортання ак­тивної співпраці з парламент­ськими фракціями, які утво­рили Коаліцію.

Він також повідомив, що ФПУ має низку напрацьованих за­конопроектів, що стосуються посилення захисту працівни­ків у сфері зайнятості, оплати праці, створення належних умов та охорони праці і ви­словив сподівання, що народ­ні депутати України як суб’єкти законодавчої ініціа­тиви підтримають профспіл­кові пропозиції.

 

РЕАКЦІЯ ВЛАДИ НА ПРОТЕСТНІ ДІЇ ПРОФСПІЛОК

У рамках Всеукраїнської акції протесту профспілок проти антисоціального насту­пу на права людини праці, що відбулася 23 грудня 2014 р., учасники акції протесту передали свої вимоги до Кабінету Міністрів та Верховної Ради.

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, Голова Верхо­вної Ради України Володи­мир Гройсман дав доручен­ня керівнику апарату ВРУ Ва­лентину Зайчуку ознайомити голів депутатських фракцій та груп з вимогами учасників Акції протесту, а голові Комі­тету Верховної Ради України з питань соціальної політи­ки, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмилі Дені­совій – розглянути пропози­ції для відповідного реагу­вання.

 

МІНСОЦПОЛІТИКИ ВІДПОВІЛО НА ЗВЕРНЕННЯ ФПУ ЩОДО СОЦЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАСЕЛЕННЯ ДОНЕЦЬКОЇ ТА ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТЕЙ

Міністерство соціальної політики України у відповідь на звернення Федерації профспі­лок України роз’яснило ситуацію із соціаль­ним забезпеченням, зокрема пенсійним, на території Донецької та Луганської областей.

У листі, за підписом за­ступника міністра соці­альної політики Вале­рія Ярошенка, йдеться про те, що Розпорядженням Кабінету Міністрів України за­тверджено перелік населених пунктів, на території яких ор­гани державної влади тимча­сово не здійснюють або здій­снюють не в повному обсязі свої повноваження. Віднов­лення фінансування виплат на територіях, які переходять під контроль української влади, здійснюється невідкладно.

17.01.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання