« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Ні – політиці «затягування пасків» за рахунок людини праці!

Ні – політиці «затягування пасків» за рахунок людини праці!

 «Вихід із кризи – не за рахунок народу!», «Профспілки за гідну працю і до­бробут людини!», «Ні – антисоціально­му наступу на права людини праці!», «Пане Яценюк, почуйте нас!», «Олігар­хи мають заплатити – це наша воля!» – з такими гаслами 23 грудня понад 10 тис. членів профспілок зібралися біля будівлі Верховної Ради України. Вони вимагали від народних депутатів не приймати рішень, що фактично пере­творюють медиків, освітян, шахтарів, металургів у жебраків.

Відкриваючи мітинг, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий наголосив, що причиною різкої соціальної напруги в трудових колективах стали «нова­ції» Кабінету Міністрів України щодо соціальних і трудових обме­жень, відсутність реального соці­ального діалогу з профспілками щодо Програми діяльності Уряду і проекту Державного бюджету на 2015 рік. Саме це і спонукало до проведення Всеукраїнської акції протесту профспілок

Як підкреслив профспілковий лідер, яскравими прикладами ан­тисоціальної політики влади є не лише падіння реального життєвого рівня населення сьогодні, а й намі­ри Уряду в наступному році скоро­тити соціальні виплати, порушив­ши основні конституційні права громадян на працю, безкоштовну освіту та медицину, пенсійне забез­печення та соціальне страхування. Уряд розраховує скоротити держ­витрати більш ніж на 26 млрд грн, з яких більша частина припадає на соціальну сферу – 16 млрд грн.

Під час мітингу виступили пред­ставники всеукраїнських галузе­вих профорганізацій та територі­альних профоб’єднань, молодіж­них організацій первинних профор­ганізацій підприємств з усіх регіо­нів України, а також представники інших національних профоб’єднань. Вони закликали народних де­путатів не голосувати за зміни до Конституції та законів, спрямовані на скорочення витрат на освіту, охорону здоров’я та праці, культу­ру, науку, соціальне та пенсійне за­безпечення. Виступаючі наголошу­вали на неприпустимості проведен­ня реформ за рахунок зниження життєвого рівня й так зубожілого українського народу. За їхніми сло­вами, замороження зарплат і пен­сій, що є одними з найнижчих у Єв­ропі та світі, при значному зростан­ні цін на продукти харчування та предмети першої необхідності, енергоносії та житлово-комунальні послуги посилює соціальну напру­гу в суспільстві.

Запропонована Урядом програ­ма урізання соціальних стандартів і виплат, обмеження соціальних та трудових прав працівників є не­припустимою і викликає стурбова­ність всього суспільства. Так, шах­тарі побоюються, що через ініціа­тиви зменшити державну пітрим­ку вугільної галузі вони залишать­ся без заробітної плати. «Ми проти соціальних програм, які декларує нинішній Уряд. Перше питання – це збереження робочих місць і за­робітна плата. Так економічно склалось, що вугільна галузь є до­таційною, а скорочення державної підтримки зменшить нам заробіт­ну плату, оскільки нині відванта­ження вугільної продукції прак­тично немає. Також багато шахт мають бути ліквідовані до кінця 2015 року», – зазначили представ­ники вугільників.

У свою чергу, медики й освітя­ни вимагали не скасовувати кон­ституційні норми про безоплатну медицину та освіту і не скорочу­вати соціальні виплати, пенсії та стипендії.

Члени профспілок глибоко обу­рені антисоціальними планами Уряду, що трансформуються в «безстрокову шокову терапію» для українців. Сьогодні державні соціальні гарантії – мінімальна зарплата та мінімальна пенсія становлять менше 80 дол. і не до­тягують до визначеного ООН рів­ня злиденності – 5 дол. на день. Така державна політика відно­сить українців до групи найбідні­ших народів світу.

За останній час купівельна спроможність доходів населення України скоротилася втричі, зрос­тає тіньова економіка. Серед 22 млн працездатних громадян менше 9 млн – легально зайняті працівники, які несуть основний податковий тягар.

Держава усунулася від контролю за дотриманням трудових прав громадян і виконання свого головного конституційного обов’язку щодо забезпечення прав і свобод людини. Уряд «заморо­зив» прожитковий мінімум, міні­мальну заробітну плату та пенсії, незважаючи на інфляцію з почат­ку року в понад 20%.

Особливий цинізм влади поля­гає в тому, що 2015 року, прогнозу­ючи зростання інфляції на понад 13%, Уряд пропонує підвищити, в середньому, відповідні державні гарантії лише на 3%, що призведе до падіння реальної купівельної спроможності доходів громадян за два роки на третину, поставив­ши працівників та пенсіонерів на межу фізичного виживання.

Також учасники акції провели мітинг біля стін Кабінету Міні­стрів.

З метою упередження негатив­них наслідків для працівників і громадян профспілки висунули пакет вимог до Уряду та Верховної Ради України, в якому зазначили: Уряд повинен нарешті усвідомити, що не можна вирішувати пробле­ми країни лише за рахунок грабун­ку людей, нехтуючи тим, що саме ці люди забезпечують моральне та фізичне здоров’я нації і сумлінно сплачують податки. Більшої час­тини непопулярних обмежень вла­да може уникнути, змусивши поді­литися надприбутками олігархів.

Учасники акції протесту при­йняли Резолюцію, в якій заклика­ли керівництво держави невід­кладно розпочати консультації з роботодавцями та профспілками, аби разом проаналізувати наявні в економіці ресурси, використати альтернативні джерела наповнення бюджету – виведення з незакон­ного використання праці більше 4 млн нелегальних працівників, де­тінізації 200 млрд грн зарплати, що здатне забезпечити понад 100 млрд грн додаткових надхо­джень до бюджету, пенсійного та інших соціальних фондів.

Протестувальники створили групу уповноважених представ­ників профспілок для переговорів з можновладцями. Резолюція мі­тингу та Вимоги профспілок були передані до Кабінету Міністрів і Верховної Ради України.

26.12.2014


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання