« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Асоціація з ЄС має враховувати права та інтереси українських працівників

Асоціація з ЄС має враховувати права та інтереси українських працівників

 Соціальні аспекти євроінтеграції, наслідки підписання Угоди про асоці­ацію з ЄС для економіки та громадян України, чому Уряд ігнорує трудо­ві права при формуванні дорожньої карти імплементації цієї Угоди – ці та інші актуальні питання обговорено під час конструктивної та жвавої фа­хової дискусії, яку нещодавно провела ФПУ за участі спеціалістів Націо­нального інституту стратегічних досліджень.

За повідомленням Інформаційно-аналітичного центру ФПУ, відкриваючи дискусію, заступник Голо­ви ФПУ Сергій Кондрюк на­голосив на тому, що головна її тема – обговорення питання соціально-економічних аспектів європейської інтеграції та пошу­ку адекватного місця у цьому про­цесі профспілок. Треба говорити, зауважив він, не тільки про політико-економічні сторони асо­ціації, а й про суто соціальні, про те, що стосується забезпечення прав та інтересів людей праці, пов’язаних із безпекою праці, тру­довими відносинами. Профспілки вже кілька разів ініціювали такі обговорення. Адже рух в Європу – це не є рух виключно в торговельно-економічній сфері, тому він не може відбуватися без вирі­шення питань у сфері соціально-трудових відносин. ФПУ, розро­бляючи стратегію і тактику своїх дій у цьому напрямі, запросила представників НІСД узяти участь у дискусії щодо цих питань.

«Підписання Угоди про асоціа­цію між Україною та ЄС, є, безпе­речно, важливою подією як для внутрішньополітичного розви­тку, так і у відносинах з ЄС, але треба дуже ретельно проаналізу­вати шляхи та наслідки цієї події, її подальші перспективи», – сказа­ла завідуюча відділом соціальної політики Національного інститу­ту стратегічних досліджень Оль­га Піщуліна під час обговорення питання реалізації угод між Укра­їною та ЄС.

Ольга Піщуліна зауважила, що зараз Україна має узгодити своє законодавство з європейськими стандартами, прорахувати всі за­стереження та ризики у зв’язку з підписанням Угоди про асоціацію України з ЄС. Але, на її думку, можна говорити про неповне розу­міння, недооцінку цих ризиків для економіки та соціального сек­тору з боку органів влади. Досі відсутні довгострокові програми та прогнози участі української економіки, окремих галузей, біз­несу. З чим це пов’язано? Маємо три головні причини.

По-перше, висока залежність від політичної ситуації. Тому мож­на говорити не стільки про еконо­мічний і соціальний характер, скільки про політичний. По-друге, відсутність довгострокового пла­нування, перспективних проектів. Нарешті – погіршення рівня охоро­ни праці, унаслідок чого трудові ресурси не витримують конкурен­цію із закордонними.

Учасники дискусії говорили про необхідність урахування між­народного досвіду євроінтеграції, більш рішучих дій профспілок при відстоюванні на цьому шляху законних прав та інтересів люди­ни праці.

Підбиваючи підсумки дискусії, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк сказав, що насамперед належить здійснити ретельну діа­гностику ринку праці. Слід проаналізувати соціально-економічні наслідки цього процесу, зокрема ті, що стосуються умов та оплати праці, рівня безробіття, забезпе­чення соціальної справедливості при розподілі доходів. Профспіл­ки мають ставити перед Урядом, владою гострі питання на захист прав людини праці. Він також ска­зав: «З усіх обіцяних Президентом показників власне більшості гро­мадян стосується лише один – сут­тєве зростання тривалості життя. Це вкрай важливий показник, але чому лише один? Чому щодо бізнес-параметрів десятки індика­торів? А де індикатори якості пра­ці, врешті-решт якості життя? Да­вайте додамо рейтинг людського розвитку, який щорічно визнача­ється ООН, індикатори скорочен­ня масштабів і глибини бідності в Україні, особливо серед працюю­чих, рівень і головне кількість ле­гально працюючих в Україні, тем­пи наближення до прийнятних єв­ропейських практик та ін.».

Учасники дискусії дійшли ви­сновку, що такі зустрічі та обгово­рення з представниками експерт­ного кола актуальних тем щодо соціально-економічного захисту людини праці неабияк важливі та корисні.

 

  ГІДНА ПРАЦЯ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ

 7 жовтня у ФПУ відбувся вебінар на тему «Гідна праця: стан та перспективи», при­свячений відзначенню профспілками Всесвітнього дня дій за гідну працю.

Як повідомляє Де­партамент вироб­ничої політики та колективно-договірного регулювання, на вебінарі виступили лекто­ри – головний спеціаліст від­ділу оплати праці департа­менту виробничої політики та колективно-договірного регулювання апарату ФПУ Ірина Живолуп та експерт відділу економічних реформ департаменту виробничої політики та колективно-договірного регулювання апарату ФПУ Ігор Терещенко.

На початку семінару присут­нім розповіли про історію запровадження Всесвітньо­го дня дій за гідну працю та основні складові Концепції гідної праці.

Так, відповідно до визна­чення МОП гідна праця – це продуктивна праця чолові­ків і жінок в умовах свобо­ди, рівності, безпеки та по­ваги до людської гідності. Вона забезпечує справедли­вий заробіток, безпеку на робочому місці та соціаль­ний захист працівників і членів їхніх сімей, сприяє професійному зростанню працюючих та їхній соціаль­ній інтеграції, дає людям свободу висловлювати свої погляди, об’єднуватися для того, щоб впливати на рі­шення, які стосуються їхньо­го життя, гарантує рівне ставлення та рівні можли­вості для всіх і кожного.

Слухачі прослухали інфор­мацію про фактичний стан праці в Україні порівняно з країнами Євросоюзу, зокре­ма у сферах зайнятості, оплати праці, безпечних умов праці, легалізації тру­дових відносин, соціального захисту та соціального діа­логу. Присутні дізналися про вимоги, які висувають проф­спілки до керівництва дер­жави з розглянутих питань, а також про профспілкові іні­ціативи, заплановані публіч­ні акції та активні дії з відсто­ювання прав та свобод укра­їнських працівників.

На переконання профспі­лок, гідна праця сприяє, з одного боку, самовдоскона­ленню і розвитку творчих здібностей людини, а з ін­шого – підвищенню рівня життя широких верств насе­лення і країни в цілому.

Саме гідна праця та ство­рення умов для повного за­провадження в Україні її принципів мають бути в центрі уваги політики та дій влади. Це сприятиме від­новленню економічного зростання і реформуванню економіки, в якій на першо­му плані постануть люди, а створення робочих місць стане основною умовою ви­ходу з кризи.

Нагадуємо, що ФПУ щовів­торка на сайті fpu.onwebinar.ru проводить презентації з найбільш актуальних про­блем сьогодення.

Запрошуємо до активної участі у цих заходах!

13.10.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання