« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Соціальні питання поза увагою держави?

Соціальні питання поза увагою держави?

 8 серпня відбулася четвер­та спроба провести засідан­ня Правління Фонду соціаль­ного страхування з тимчасової втрати працездатності. Од­нак і цього разу, незважаючи на попередні домовленості та постійний соціальний діалог із профільним міністерством, урядова сторона не в повному складі з’явилася на засідання і, власне, зірвала вирішення нагальних питань, винесених на порядок денний.

 Як повідомляє Інформаційно-аналі­тичний центр, у ході засідання слід було вирішити нагальні питання прийняття бюджету Фонду та роз­рахунку із санаторно-курортними закладами за надані послуги. Адже через несвоєчасне виконан­ня Державною казначейською службою платіжних доручень Фонду під загрозою лікування та оздоровлення опинилося понад 22 тисячі застрахованих осіб та чле­нів їхніх сімей. А самі санаторно- курортні заклади перебувають на межі катастрофи, оскільки непе­рерахування коштів Фонду при­зводить до порушення умов укла­дених договорів, неможливості придбати продукти харчування та медикаменти, виникнення забор­гованості із виплат заробітної пла­ти працівникам закладів оздоров­лення, неможливості сплати по­датків і зборів (обов’язкових пла­тежів), передбачених законодав­ством, нарахування штрафів за не­своєчасне перерахування подат­ків і зборів тощо.

Попри те, що упродовж січня- липня ц. р. ДКСУ здійснено перера­хування коштів за платіжними до­рученнями, поданими Виконавчою дирекцією Фонду на оплату послуг із санаторно-курортного лікування на суму 575,4 млн грн, перерахуван­ня здійснювалися із значною за­тримкою. Так, майже 261 млн грн із загальної суми було перераховано лише у липні, в тому числі за пла­тіжними дорученнями, поданими ще у лютому. Станом на 7 серпня на виконанні в ДКСУ залишалися пла­тіжні доручення на суму 130,2 млн грн.

Як наголосив заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко, для проф­спілкової сторони надзвичайно ак­туальним наразі є прийняття бю­джету Фонду, адже від цього напря­му залежить оздоровлення, а також забезпечення заходів, пов’язаних із нинішньою ситуацією у країні, зо­крема, прийняття переселенців із Криму і сходу країни. «Нині у проф­спілкових санаторіях перебуває по­над 1200 біженців, переселенців, людей, які постраждали в ході АТО. Тож сьогодні Правлінням було прийнято рішення звернутися з листом до Президента України – як гаранта Конституції – із прохан­ням забезпечити на наступному за­сіданні явку державної сторони. Відповідний лист уже підготовлено та підписано членами Правління. Ми зверталися до Кабінету Міні­стрів , Міністерства соціальної по­літики, але сьогодні, на жаль, ми ще не побачили результату», – кон­статував Володимир Саєнко.

«Ми звернулися до Президента України з проханням вплинути на державну сторону Правління Фон­ду соціального страхування з тим­часової втрати працездатності і за­безпечити їхню явку наступного разу, – розповів голова Правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Дмитро Третьяков. – Адже питан­ня, які ми маємо розглянути і вирі­шити у ході засідання Правління, є надзвичайно важливими, актуаль­ними, від них напряму залежить збалансована робота самого Фонду. Це і забезпечення різноманітних виплат, і прийняття необхідних до­кументів, що належить виключно до компетенції Правління».

 

 

ПРОФСПІЛКИ ВИБОРЮЮТЬ ПРАВО ГРОМАДЯН НА ДОСТАТНІЙ РІВЕНЬ ЖИТТЯ

Відповідно до статті 5 ЗУ «Про прожитковий мінімум» для спостереження за динамікою рівня жит­тя в Україні на основі статистичних даних про рівень споживчих цін Мінсоцполітики щомісяця роз­раховує та оприлюднює на офіційному сайті інформацію про фактичний розмір прожиткового мінімуму на одну особу, а також окремо для тих, хто належить до основних соціальних і демогра­фічних груп населення.

Як інформує Департамент бюджет­ної політики та соціального захисту апарату ФПУ, за результатами аналі­зу наданих Мінсоцполітики розра­хунків щомісячного фактичного роз­міру прожиткового мінімуму на одну особу, а також для тих, хто належить до основних соціальних і демогра­фічних груп населення, ФПУ вважає: оскільки розрахунок прожиткового мінімуму для працездатної особи здійснено без урахування розміру ставки податку з доходів фізичних осіб, то Мінсоцполітики порушило низку вимог нормативно-правових актів, зокрема, частину п’яту статті 1 Закону України «Про прожитковий мінімум»; рішення Конституційного суду України від 22.05.2008 (справа щодо предмета та змісту закону України про Держбюджет) тощо.

ФПУ неодноразово зверталася до Мінсоцполітики, наполягаючи на його обов’язку публікувати достовір­ну інформацію з дотриманням ви­мог Конституційного суду, тобто ви­світлювати, що фактичний прожит­ковий мінімум для працездатних осіб включає податок на доходи фі­зичних осіб.

Проте Мінсоцполітики ігнорує рі­шення Конституційного суду України та протести ФПУ.

У зв’язку з цим ФПУ звернулася до Прем’єр-міністра України та Глави Адміністрації Президента України з проханням дати відповідні доручен­ня щодо припинення ганебної прак­тики оприлюднення недостовірних даних фактичного прожиткового мі­німуму, визначеного для осіб, які відповідно до законодавства підля­гають обов’язковому державному соціальному страхуванню, на роз­мір ставки податку на доходи фізич­них осіб.

На виконання доручення Кабміну Мінсоцполітики опрацювало звер­нення ФПУ, що надійшло на адресу Прем’єр-міністра України та Глави Адміністрації Президента України, і надало формальну відповідь, яка не задовольняє ФПУ.

У рамках виконання Рішення СПО об’єднань профспілок від 11 липня 2014 року ФПУ продовжує вимагати від Уряду вирішення порушеного пи­тання. Так, надіслано скаргу до МОП та аналогічну скаргу-запит до Упо­вноваженого Верховної Ради Украї­ни з прав людини та Конституційно­го суду України стосовно правомір­ності дій Уряду та МВФ щодо вико­нання вимог «замороження» про­житкового мінімуму – головного державного соціального стандарту, на базі якого визначаються основні державні соціальні гарантії.

Відтак боротьба профспілок у справі забезпечення конституційного права громадян України на достатній рі­вень життя триває.

 
 

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!

ФПУ переймається долями воїнів, які захищають Україну, й усіляко допомагає їм. Нинішні час і події, що відбуваються на території нашої держави, вно­сять свої корективи в роботу будь-якої організації та у життя кожного українця… Не стала винятком і Федерація профспілок України, яка свого часу опи­нилася у самому центрі революційних подій.

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр, сьогодні своїми першочерговими завданнями ФПУ вва­жає збереження робочих місць і соціальних гарантій трударів, розвиток економіки тощо. Але найважливіше нині – зберегти цілісність нашої держави, здобути пе­ремогу над загарбниками, які прийшли на наші землі. Тож аби підтримати наших воїнів, захисників, які зараз перебувають на передовій і борються, не жаліючи власних життів, за наше з вами майбутнє, ФПУ вже вко­тре відправляє в зону АТО допомогу.

Так, днями за ініціативи ФПУ було передано продукти харчування, солодощі та воду безпосередньо у зону бойових дій.

«Уже вкотре Федерація профспілок України та ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» змогли організувати відправку 10 тонн різноманітної продукції, яку нам рекомендува­ло Міністерство оборони України, безпосередньо вої­нам АТО, – розповідає заступник Голови ФПУ Володи­мир Саєнко. – Машина виїжджає на Луганщину до 8-ї афганської сотні, яка вже протягом місяця захищає нас із вами… Серед продукції, яку ми передаємо, – сухі пайки, в які входять різноманітні крупи, рибні та м’ясні консерви, печиво, мед, чай, кава тощо. Також бійці отримають питну воду та солодощі».

Крім того, за словами Володимира Саєнка, ще декілька днів тому ФПУ закупила запчастини для бойової техні­ки та військових машин (на загальну сумму 100 тисяч гривень), які вже доставлено до Слав’янська. «Ще рані­ше бійцям передали рації та спальні мішки, – ділиться Володимир Саєнко. – Ми сподіваємось, що бої, які то­чаться на території нашої держави, якомога швидше за­кінчаться і ми зустрічатимемо наших героїв у Києві та допомагатимемо їм уже в мирний час. А зараз ми пере­живаємо за них, намагаємося допомогти та усіляко під­тримати…»

 
 

НЕВИПЛАТА ЛІКАРНЯНИХ

Федерація профспілок України занепокоєна чис­ленними зверненнями членів профспілок із міст на сході країни, які було звільнено в ході анти­терористичної операції. В них гостро ставить­ся питання щодо виконання Державною каз­начейською службою України на місцях своїх зобов’язань. Зокрема, йдеться про невиплату ко­штів по лікарняних.

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, яскравим підтвердженням цьому є звернення, що надійшло з м. Сєверодонецьк (із його текстом можна ознайомитися на сайті ФПУ www.fpsu.org.ua).

З цього приводу ФПУ звернулася до Державної казна­чейської служби і Міністерства фінансів з проханням негайно розв’язати проблему, від якої потерпають люди.

24.08.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання