« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Чого чекати від комплексного плану змін у податковій системі?

Чого чекати від комплексного плану змін у податковій системі?

  12 серпня у прес-центрі «ЛIГАБiзнесIнформ» відбулося засідан­ня круглого столу на тему «Урядовий пакет комплексних змін у податковій системі України», на якому голова Державної фіс­кальної служби України Ігор Білоус, представники бізнесу, гро­мадськості, провідні експерти та фахівці ДФС обговорили Кон­цепцію реформування податкової системи України. Позицію Федерації профспілок України на круглому столі представляв та обстоював в.о. Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

СУТЬ КОНЦЕПЦІЇ

6 серпня на засіданні Кабіне­ту Міністрів України Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк пре­зентував комплексний план змін у податковій системі. Так, наразі в Україні існує 22 кла­сичних податки, що сплачують українські суб’єкти підприєм­ницької діяльності. Уряд про­понує із 22 податків зробити 9. Також, відповідно до Концеп­ції, скасовуються: збір за прова­дження деяких видів підприєм­ницької діяльності (сплачують 123 тис. платників); збір у ви­гляді цільової надбавки до ді­ючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм влас­ності; рентна плата за тран­спортування нафти і нафтопро­дуктів магістральними нафто­проводами та нафтопродукто­водами, транзитне транспорту­вання трубопроводами природ­ного газу та аміаку територією України; збір за місця для пар­кування транспортних засобів; туристичний збір; збір на роз­виток виноградарства, садівни­цтва і хмелярства. Ще частина податків трансформується і узагальнюється.

За інформацією ДФС, з ме­тою скасування податкового об­ліку та забезпечення ведення єдиного бухгалтерського облі­ку запропоновано реформувати порядок оподаткування подат­ком на прибуток. Об’єктом опо­даткування буде виступати фі­нансовий результат, визначе­ний за правилами бухгалтер­ського обліку, скоригований на три різниці: амортизація, резер­ви, фінансові операції. Таким чином, із 49 податкових різниць залишиться всього 3.

В аграрному секторі, повідо­мляє ДФС, розробники Концеп­ції пропонують перевести на за­гальну систему оподаткування підприємства, у яких обсяг виручки переви­щує 20 млн грн і біль­ше 3 тис. гектарів зем­лі. Інші підприємства залишаються на дію­чій пільговій системі оподаткування.

За підрахунками Уряду, на загальну систему оподаткуван­ня буде переведено 10% суб’єктів підприємницької діяльності, що працюють у аграрному секторі.

Також у Концепції представ­лені шість моделей реформу­вання податку на доходи фізич­них осіб та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Пропонується створення Служби фінансових розсліду­вань України – центрального органу виконавчої влади у сфе­рі охорони економічної безпеки держави (подібний досвід ма­ють Італія, Швеція, Австрія, Польща, Грузія та Сполучені Штати Америки).

НА ОБГОВОРЕННЯ ГРОМАДСЬКОСТІ

Розроблену Концепцію ре­формування податкової систе­ми винесено на обговорення громадськості та бізнесу, що триватиме місяць. Після цього остаточний проект закону про економічне зростання буде ви­несено на розгляд Верховної Ради України.

В обговоренні основних по­ложень Концепції реформуван­ня податкової системи взяли участь голова ДФС України Ігор Білоус, директор Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування Неля Привало­ва, в.о. директора Департамен­ту оподаткування доходів і збо­рів фізичних осіб Олександр Ревчук, віце-президент Ради не­залежних бухгалтерів та ауди­торів Олена Макеєва, віце-президент Американської тор­говельної палати в Україні зі стратегічного розвитку Тарас Качка, виконавчий директор Європейської Бізнес-Асоціації Ганна Дерев’янко, віце-президент Українського союзу про­мисловців і підприємців, голо­ва Комісії з питань економічної політики УСПП Юлія Дроговоз, представник Всеукраїнської асоціації роботодавців Тетяна Шевцова, в.о. Голови ФПУ Сер­гій Кондрюк, а також експерт суспільної ініціативи «Реаніма­ційний пакет ре­форм» Ілля Несходо­вський. Модератором заходу виступив ке­рівник податково-юридичного департа­менту «Ernst & Young» в Україні Во­лодимир Котенко.

Презентуючи громадськості та бізнесу зазначену Концеп­цію, голова Державної фіскаль­ної служби Ігор Білоус сказав: «Концепція – це другий важли­вий крок, після податкового компромісу, на шляху до побу­дови нової системи взаємовід­носин між платниками подат­ків та державою». За його сло­вами, запропоновані Урядом зміни сприятимуть детінізації економіки, спростять процес звітування та зменшать витра­ти ресурсів держави на адміні­стрування податків.

Учасники засідання підтри­мали ідею скорочення кількості податків, обговорили пропози­цію внести до цієї Концепції об­меження розрахунків готівкою, запровадити використання біз­несом реєстраторів розрахунко­вих операцій та введення загальнообов’язкового деклару­вання доходів та витрат при од­ночасному посиленні відпові­дальності за неподання таких декларацій. Проте деякі учасни­ки круглого столу висловили за­стереження, що запропонована урядом реформа не покращить економічну ситуацію в країні.

Щодо створення Служби фі­нансових розслідувань Украї­ни, передбачене Концепцією, то учасники засідання вважають це прийнятною ідеєю, однак за­конопроект щодо її створення, на їхню думку, потребує де­тального доопрацювання.

Але, як вважають експерти, не варто поспішати. Такої дум­ки, зокрема, дотримується ви­конавчий директор Європей­ської Бізнес-Асоціації Ганна Дерев’янко: «На думку бізнесу, час для швидких миттєвих ре­форм у нас як країни вже вий­шов. Треба пропонувати сус­пільству більш виважені, аку­ратно вивірені та вмотивовані проаналізовані речі. Якщо ми будемо поспішати з цим, ми бу­демо мати більше негативу і не­сприйняття в суспільстві».

ПОЗИЦІЯ ПРОФСПІЛОК

Голова Федерації професій­них спілок України Сергій Кон­дрюк подякував розробникам Концепції реформування подат­кової системи України за враху­вання певної частини профспіл­кових пропозицій після дуже тривалої дискусії. Узагальнюю­чи висновки, в.о. Голови ФПУ за­значив, що «нам здається, що за­пропонований документ нага­дує хорошу діжку меду, в яку поклали декілька ложок дьог­тю, які потрібно звідти витяг­ти», аби не викликати соціаль­ний колапс у країні.

«Щодо дискримінації трудо­вих доходів, ми неодноразово звертали увагу, що підхід до опо­даткування трудових доходів за принципом оподаткування саме доходів, а не прибутку від праці, є хибним. Принаймні, є дискри­мінаційним стосовно бізнесу», – наголосив Сергій Кондрюк.

Він також нагадав, що сьо­годні мінімальна заробітна пла­та на 364 гривні менша, ніж про­житковий мінімум. «Держава примудряється з цієї штучно за­ниженої мінімальної заробітної плати ще брати податки! Напев­но, це є достатньо серйозною по­милкою», – вважає в.о. Голови ФПУ. За його славами, сьогодні, аби заробити мінімальну пен­сію, треба мати мінімальну за­робітну плату 3093 гривні.

«В умовах, коли держава роз­продає залишки держмайна, ви хочете довести, що держава є кращим управлінцем, ніж недер­жавні інституції. Ви пропонуєте одержавити соціальне страху­вання, перетворивши соціаль­ний внесок на податок. Це, м’яко кажучи, підриває Конвенції Міжнародної організації праці, які ратифіковані Україною, і за що доведеться нести відпові­дальність... Мій висновок – у цьо­му вигляді «реформа» обвалить пенсійний фонд, знекровить дер­жавний/місцевий бюджет, піді­рве платоспроможність і так до­хлої зарплати і законсервує ті­ньову економіку. Бізнес укотре проковтне черв’яка-преференції, а бюджетний гачок виплюне – далі держава і бізнес спробують додоїти дефіцит за рахунок ле­гальних зарплат. Однак на зава­ді їм стане Національний Соці­альний Майдан, який вже по-дорослому спитає за всі знущан­ня над Людиною Праці», – наго­лосив Сергій Кондрюк.

  •   ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ:

  Ігор Білоус,

Голова Державної фіскальної служби:

– Ми намагаємося радикально зробити перший крок уперед і дуже важливо при цьому врахувати всі ризики. Чекаємо від вас коментарів, про­позицій та альтерна­тив для доопрацю­вання запропонова­ної Концепції.

Сергій Кондрюк,

в.о. Голови Федерації професійних спілок України:

– Нам здається, що запропонований документ нагадує хорошу діжку меду, в яку поклали де­кілька ложок дьог­тю, які потрібно звідти витягти.

Олена Макеєва,

віце-президент Ради незалежних бухгалтерів та аудиторів:

– У Грузії вивчала осо­бливості реформ і змі­нила своє ставлення до реформ в Україні. Вважаю, треба дума­ти про непопулярні механізми, які не да­дуть позитивних емо­цій, але дадуть пози­тив для країни.

Тарас Качка,

віце-президент Американської торговельної палати в Україні:

– Всі ідеї є раціо­нальними, але голо­вна проблема поля­гатиме у якості ви­писування цих ін­струментів у законо­проекті. Потребує докладного обгово­рення в ширшому колі.

Ганна Дерев’янко,

виконавчий директор Європейської Бізнес-Асоціації:

– Аби запропонува­ти правильну кон­цепцію податкового реформування, по­трібно взагалі зрозу­міти, куди країна має прямувати, де ми її бачимо через 5–10 років.

17.08.2014


Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання