« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Зміни до бюджету: наступ на права трудящих триває

Зміни до бюджету: наступ на права трудящих триває

  21 липня Уряд вніс на розгляд Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до ЗУ «Про Державний бю­джет України на 2014 рік», яким, на думку профспілок, передбача­ється наступ на трудові права та гарантії праців­ників. Федерація проф­спілок України заклика­ла депутатів Верховної Ради не голосувати за законопроект, оскільки внесення передбачених правок погіршує рівень життя трудящих.

  Про це 23 липня на прес-конференції в УНІАН заявили Голова Федерації профспілок Украї­ни Григорій Осовий, за­ступник Голови ФПУ, го­лова правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття Сергій Кондрюк, голова Проф­спілки працівників дер­жавних установ України Тетяна Нікітіна, а також радник голови Профспіл­ки працівників вугільної промисловості України Юрій Білуха.

Розуміючи всю склад­ність поточної ситуації в країні та враховуючи на­міри Уряду переглянути Державний бюджет Укра­їни на 2014 рік з метою урі­зання витратних статей, ФПУ ще напередодні пере­гляду бюджету закликала Кабмін не допустити зни­ження життєвого рівня на­селення України, віднай­ти можливості подолати соціальну несправедли­вість не за рахунок урізан­ня фінансування галузей бюджетної сфери, а шля­хом залученні інших дже­рел наповнення державної казни. Крім того, проф­спілки наполягали на за­безпеченні взаємодії сто­рін соціального діалогу під час підготовки змін до ЗУ «Про Дер­жавний бюджет України на 2014 рік».

В умо в ах вкрай важкого зовнішньополі­тичного та фі­нансово-еконо­мічного стано­вища в країні профспілки вва­жають невиправданим зниження рівня соціально­го захисту громадян та узаконення порушення прав працівників. Тому інакше як тотальним на­ступом на права працівни­ків проект Закону про вне­сення змін до ЗУ «Про Дер­жавний бюджет України на 2014 рік» профспілки назвати не можуть.

Григорій Осовий у своє­му виступі зазначив, що об’єктивна нагальність внесення змін до Держбю­джету очевидно існує, адже економіка України продовжує падати, рецесія поглиблюється, показни­ки економічного зростан­ня і наповнення Держбю­джету не відповідають за­планованим параметрам під час прийняття ЗУ «Про Державний бюджет Украї­ни на 2014 рік». Тому, на думку Голови ФПУ, певні зміни у закон потрібно вносити. «Проте, з чим ми категорично не можемо погодитися, що цим зако­нопроектом грубо втруча­ються у сферу соціально- трудових відносин», – зая­вив Григорій Осовий.

Голова ФПУ окреслив окремі аспекти законопро­екту, якими передбачаєть­ся подальший наступ на трудові права та гарантії працівників:

– зупинення дії ЗУ «Про індексацію грошових до­ходів населен­ня», передбачив­ши особливий порядок індек­сації грошових доходів насе­лення, що ви­значається Кабі­нетом Міністрів України у межах бюджетних видатків;

– зупинення на необме­жений термін застосуван­ня норм статті 26 ЗУ «Про відпустки», а також ста­тей 32, 56 і 84 Кодексу зако­нів про працю України в частині обмеження термі­ну відпустки без збережен­ня заробітної плати, необ­хідності повідомлення не пізніше ніж за два місяці та погодження з працівни­ком встановлення режиму роботи на умовах непо­вного робочого часу;

– надання права керів­никам бюджетних уста­нов у межах бюджетних призначень без згоди та попередження працівни­ків встановлювати режим роботи на умовах непо­вного робочого часу та на­давати відпустки без збе­реження заробітної плати на визначений керівника­ми термін;

– здійснення керівника­ми центральних органів виконавчої влади та ін­ших державних органів, а також керівниками інших бюджетних установ та підприємств, установ і ор­ганізацій заходів щодо оптимізації штатної чи­сельності працівників, зменшення або скасуван­ня стимулюючих виплат, підвищень посадових окладів, зменшення над­бавок і доплат, які вста­новлені у граничних роз­мірах, та ін.

Також планується здій­снення покриття дефіциту Пенсійного фонду Украї­ни за рахунок вилучення коштів з Фонду соціально­го страхування з тимчасо­вої втрати працездатності та з Фонду соціального страхування на випадок безробіття. Профспілкова сторона виступає катего­рично проти таких підхо­дів.

Сергій Кондрюк зая­вив, що ситуація на ринку праці з точки зору проф­спілок є критичною: «Сьо­годні в Україні з дев’яти безробітних лише один має шанс отримати робо­ту. Але це, так би мовити, «середня температура по лікарні». Так, у Львів­ській області на одну ва­кансію претендує 16 безро­бітних, у Вінницькій – 19, у Запорізькій – 22, Хмель­ницькій – 30. «Лідирує» у цьому рейтингу Івано- Франківська область, де на одну вакансію – 40 без­робітних. Трагізм ситуа­ції полягає ще й в тому, що це лише початок кризи на ринку праці. Пік безро­біття в Україні очікується взимку. Вилучення ко­штів з Фонду на випадок безробіття може призвес­ти до бунту безробітних, тому профспілки вислов­люються категорично про­ти прийняття такого за- кону».

Тетяна Нікітіна наго­лосила, що у законопроек­ті порушуються конститу­ційні права і свободи пра­цюючої людини, що при­зведе до загострення на­пруги у суспільстві. «Над­звичайно складна як зо­внішньополітична, так і фінансово-економічна си­туація в країні потребує прийняття оперативних, але виважених рішень, що не повинні додатково збу­рювати суспільство та по­рушувати норми міжна­родного та національного законодавства. Тому ми проти прийняття законо­проекту і вважаємо, що документ потрібно повер­нути на доопрацювання», – вважає керманич проф­спілки працівників дер­жавних установ.

Крім того, Тетяна Нікі­тіна зауважила, що у бе­резні ц. р. Уряд вже при­ймав рішення про оптимі­зацію штатної чисельнос­ті органів виконавчої вла­ди та скорочення заробіт­ної плати. Це призвело до того, що менша кількість працівників виконує біль­ші обсяги робіт за заробіт­ну плату, яка у 73% дер­жавних службовців та по­садових осіб органів міс­цевого самоврядування дорівнює мінімальній зарплаті в Україні. Більше того, Уряд уже запрова­джував заходи жорсткої економії коштів, що при­звело до зубожіння люди­ни праці та поставило її в умови виживання.

Тетяна Нікітіна повідо­мила, що профспілки звер­нулися з відкритими лис­тами до Уряду, профіль­них міністерств, депутатів із закликом, щоб зміни до Держбюджету були пере­глянуті і не приймалися в такому вигляді.

Юрій Білуха поінфор­мував про складну ситуа­цію, що виникла на сході нашої країни через прове­дення антитерористичної операції і загрозу закрит­тя шахт і втрати робочих місць, а також зазначив, що з величезним обурен­ням була сприйнята ін­формація про проект про­грами створення і збере­ження робочих місць у До­нецькій та Луганській об­ластях, адже у ній не пе­редбачено конкретних ме­ханізмів збільшення за­йнятості населення, проте наслідком її впроваджен­ня може стати закриття вугільних шахт. Він також наголосив на необхідності збереження встановлених законодавством пільг і со­ціальних гарантій для шахтарів.

На думку профспілок, в умовах загострення соці­ального напруження, під­вищення цін і тарифів, стрімкого зростання ін­фляції та безробіття, замо­роження державних соці­альних стандартів та га­рантій, прийняття проек­ту Закону про внесення змін до ЗУ «Про Держав­ний бюджет України на 2014 рік» щодо коригуван­ня показників у чинній ре­дакції може спровокувати соціальний вибух. Відтак перед профспілками по­стало нелегке завдання в умовах складної ситуації у країні та жорсткої еко­номії бюджетних коштів консолідувати свої зусил­ля, щоб захистити трудові права працівників, зокре­ма бюджетної сфери, не допустити зниження рів­ня їх соціального захисту, запобігти загрозам в ни­нішніх умовах економіч­ної та політичної неста­більності.

  •   ПОКИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР

  За інформацією прес-служби Апарату Верховної Ради України, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав розпорядження про скликання пленарного засідання Парламенту у четвер, 31 липня. До порядку денного пленарного засідання з-поміж інших внесено питан­ня про проект Закону про внесення змін до ЗУ «Про Державний бю­джет України на 2014 рік» (щодо коригування показників). Слід зазна­чити, що 24 липня Верховна Рада відмовилася вносити до порядку денного зазначений законопроект.

 

 

01.08.2014


Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання