« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

103-тя сесія Міжнародної конференції праці

103-тя сесія Міжнародної конференції праці

Днями у Женеві відбулася 103-тя сесія вищого керівного форуму Міжнарод­ної організації праці (МОП) – Міжнародної конференції праці (МКП).

Як повідомляє департамент міжнародної роботи ФПУ, у заході взяли участь близько 4 тис. делегатів від трудя­щих, роботодавців та урядів 185 країн-членів МОТ, а також офі­ційна тристороння делегація Укра­їни, до складу якої увійшли пред­ставники Уряду, організацій робо­тодавців та профспілок.

Цьогоріч президентом сесії Між­народної конференції праці був об­раний Даніель Фунес де Ріоха, деле­гат від роботодавців Аргентини. На відкритті заходу генеральний ди­ректор МОП Гай Райдер закликав до справедливої політики міграції, посилення заходів проти примусо­вої праці та створення якісних ро­бочих місць. Від трудящих усього світу виступив голова Групи трудя­щих Люк Кортебек.

Перед делегатами Конференції виступив також в. о. Голови ФПУ Григорій Осовий:

«Пане голово! Панове делегати!

Останнім часом події, що відбу­ваються в моїй країні, Україні, пе­ребувають у центрі уваги світової громадськості. На жаль, це не пов’язано з досягненнями в еконо­міці та сфері праці. Народ, що зміс­тив корупційну владу і сподівався на швидкі зміни на краще, опинив­ся перед новими викликами. Вна­слідок агресивної політики Росії окупований Крим, на Сході Украї­ни, де зосереджені велика промис­ловість і шахти, йде неоголошена війна і щодня гинуть люди.

Ситуація погіршується світовою фінансово-економічною кризою, що також негативно позначається на економіці країни і доходах тру­дящих. Згідно з прогнозами, падін­ня ВВП України цього року складе близько 5%. Невелике зростання очікується тільки з 2015 року. У пер­шу чергу, внаслідок розширення економічних зв’язків з країнами Євросоюзу, з якими підписано Уго­ду про асоціацію. Однак стратегіч­не рішення проблеми, на думку профспілок, полягає насамперед у створенні нової моделі економічно­го і соціального розвитку України. Нинішня модель розвитку, що бу­дувалася протягом двох з гаком де­сятиліть на дешевій праці, коли працівник живе «від зарплати до зарплати», вичерпала себе. Проте, в Україні все ще недооцінюється важливість справедливої оплати праці.

Профспілкам вдалося добитися доведення розміру мінімальної за­робітної плати до розміру офіцій­ного прожиткового мінімуму. Од­нак він занижений і не виконує сво­єї основної функції відтворення ро­бочої сили. Загалом вар­тість робочої сили в Україні недооцінена по­рівняно з європейськи­ми країнами в 2–4 рази.

Щоб скоротити масштаби нерівності й сприяти запобіганню зростання феномену працюючих бідних, ми просимо Міжнародну організацію праці по­сприяти Україні в ре­формуванні системи оплати праці. Українські профспілки категорич­но не згодні з МВФ, який каже, що у попередні роки зростання заро­бітної плати та пенсій в Україні було занадто високим, і це нібито негативно позначилося на її еконо­міці. Про яке зростання зарплати може йти мова, якщо сьогодні в до­ларовому еквіваленті вона зали­шилася на рівні семирічної дав­ності?

Справжні причини плачевного стану справ в економіці – в її масш­табній тінізації, розкраданні ко­штів попередньою владою, тоталь­ній корупції, що перешкоджає нор­мальному веденню бізнесу та при­пливу інвестицій. Водночас, за на­поляганням Фонду, в країні замо­рожені зарплати, включаючи міні­мальну. Тоді як інфляція цього року складе 12–14%, а національна валюта вже знецінилася на третину.

Гострою проблемою залишаєть­ся заборгованість із заробітної пла­ти. Стан справ у соціальній сфері погіршується необхідністю збіль­шення витрат на забезпечення без­пеки країни й облаштування бі­женців із зони військового кон­флікту. З метою ліквідації зарп­латних боргів профспілками ініці­йовано низку змін до чинного зако­нодавства. Насамперед, ми запро­понували ввести нарахування ком­пенсації за затримку виплати заро­бітної плати, а в разі неплатоспро­можності роботодавця законодавчо проводити виплати через гарантій­ні установи, як це пе­редбачено відповідною конвенцією МОП.

Профспілками було діагностовано «зони со­ціальної несправедли­вості» у сфері праці і спільно з фахівцями Мінсоцполітики розро­блено проект Дорож­ньої карти дій соціальних партне­рів щодо їх подолання. У зв’язку із загрозою масових скорочень пра­цівників під впливом кризи Прези­дія ФПУ закликала Уряд негайно вжити заходів щодо стабілізації роботи підприємств та пошуку но­вих ринків збуту вітчизняної про­дукції. Із цього питання також ве­дуться переговори з об’єднанням роботодавців.

Сьогодні багато підприємств працюють за схемою неповної за­йнятості. При цьому 44% незайня­тих на ринку праці – це молоді люди віком до 35 років. Враховую­чи, що показники падіння рівня виробництва набагато випереджа­ють показники скорочення зайня­тості, слід очікувати подальшого зростання безробіття, насамперед за рахунок перетворення прихова­ного безробіття у відкрите. Як на­слідок, ще збільшиться кількість українських мігрантів, що працю­ють по всьому світу.

Федерація профспілок України підтримала цілу низку реформ, за­пропонованих новим Урядом, зо­крема щодо зміцнення держуправ­ління, боротьби з корупцією, під­вищення прозорості та покращен­ня бізнес-клімату, усунення приві­леїв у податковому законодавстві та нерівності в пенсійному забез­печенні. У зв’язку з цим ми розра­ховуємо, що МОП, у свою чергу, продовжить надавати підтримку для подальшої гармонізації укра­їнського трудового та соціального законодавства з європейським, прямого застосування міжнарод­них трудових стандартів судами, розвитку соціального діалогу в Україні. Ми також підтримуємо реформи, що тривають у МОП, по­силення координації її діяльності з усіма установами ООН, а також спільні програми із зайнятості та соціального захисту в рамках іні­ціативи «Єдність дій ООН». І бажа­ємо вам успіхів на цьому шляху».

15.06.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання