« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Об’єднала спільна мета

Об’єднала спільна мета

  Новий етап утвердження демокра­тії в Україні, суспільно-політичні змі­ни, зростання громадської активнос­ті, трансформаційні процеси у владних структурах поставили перед профспіл­ками нові завдання щодо захисту прав та інтересів спілчан, вирішення склад­них трудових та соціально-економіч­них проблем у суспільстві. Саме це спонукало працівників установ, орга­нізацій та підприємств соціальної сфе­ри до об’єднання й обстоювання своїх прав та інтересів. 14 травня 2004 року вони зібралися на установчий з’їзд і одноголосно підтримали ідею ство­рення Профспілки працівників соці­альної сфери України.

  ІДЕЯ, ВТІЛЕНА В ЖИТТЯ

Головою Профспілки було обрано Антоніну Йо­сипівну Ясницьку. А 6 лип­ня 2004 року галузеву Профспілку було зареє­стровано як всеукраїнську громадську організацію. 17 червня 2005 року на І з’їзді Профспілки працівників соціальної сфери України головою Профспілки обра­но Володимира Івановича Тьоткіна.

13 грудня 2006 року Профспілка була прийнята до складу Федерації проф­спілок України. Статут Профспілки, програма «Підтримка. Захист. Га­рантія» та Галузева угода є основними документами, якими Профспілка керу­ється в своїй діяльності.

Осередки Профспілки діють у 23 регіонах Украї­ни. До її складу входить 21 обласна організація, одна міська організація, 11 об’єднаних профспілкових організацій та чотири пер­винні профспілкові органі­зації прямого підпорядку­ван н я . Профспілка об’єднує 1370 первинок за­гальною чисельністю 79921 спілчанин.

З 2007 року Профспілка входить до впливового й авторитетного міжнарод­ного профспілкового об’єднання – Інтернаціона­лу громадського обслуго­вування.

27 січня 2012 року Націо­нальна служба посередни­цтва і примирення під­твердила репрезентатив­ність Профспілки праців­ників соціальної сфери України як всеукраїнської організації на право укла­дення галузевих угод із со­ціальними партнерами.

ДІАЛОГ

У рамках реалізації норм і положень Генераль­ної та Галузевої угод, ко­лективних договорів проф­спілковою стороною вжи­ваються заходи для вирі­шення спірних питань шляхом переговорів з представниками всіх гілок влади. ЦР Профспілки, те­риторіальні ради зверта­лись на адресу Кабінету Міністрів, Верховної Ради, Мінсоцполітики щодо збільшення державного фі­нансування для установ та організацій соціальної сфери, неприпустимості залишкового принципу розподілу коштів на га­лузь, встановлення дер­жавних гарантій працівни­кам, удосконалення систе­ми оплати праці, приве­дення у відповідність до виконуваних обсягів на­вантаження чисельності працівників та недопущен­ня їх скорочення.

З моменту створення Профспілки укладено вже третю Галузеву угоду, го­тується до підписання на­ступна. Профспілка разом з міністерством здійснює моніторинг виконання по­ложень Галузевої угоди, підбиває підсумки і розро­бляє заходи щодо її здій­снення.

Профспілка входить до складу Спільного пред­ставницького органу всеукраїнських профспілок та профоб’єднань для участі в колективних перегово­рах з укладання Генераль­ної угоди.

ЗАХИСТ СПІЛЧАН

Задля створення гідних умов праці, забезпечення стабільного функціонуван­ня галузі Профспілка до­магалась: законодавчого встановлення державних гарантій працівникам со­ціальної сфери; забезпе­чення фінансування галузі відповідно до потреб, на­самперед на гідну оплату праці; вдосконалення пен­сійного забезпечення; роз­ширення та вдосконален­ня законодавчої бази щодо трудових, соціально-еконо­мічних прав і гарантій пра­цівників шляхом здійснен­ня експертно-аналітичної роботи над законопроекта­ми, проектами відповід­них нормативно-правових актів, внесення відповід­них пропозицій до Коміте­ту Верховної Ради України з питань соціальної полі­тики та праці, Міністер­ства соціальної політики, інших міністерств, ФПУ. За ініціативою Профспіл­ки і завдяки спільним зу­силлям сторін соціального діалогу, зокрема, вирішені наступні питання:

– прийнято постанову Кабміну «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 року № 346 та від 14 червня 2000 року № 963», метою якої є поси­лення соціально-правового захисту педагогічних пра­цівників закладів системи органів праці та соціально­го захисту населення (на­дання їм щорічної осно­вної відпустки тривалістю 56 календарних днів);

– прийнято постанову Кабміну № 373 «Про вста­новлення надбавки педаго­гічним працівникам…», якою встановлено надбав­ку в розмірі 20% посадово­го окладу педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноос­вітніх, професійно-техніч­них навчальних закладів, вищих навчальних закла­дів I–II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпоряд­кування;

– з 1 вересня 2011 року окремим категоріям пра­цівників установ соціаль­ного захисту населення ви­плачується надбавка за ви­слугу років 10–30% посадо­вого окладу;

– встановлено надбавку за особливі умови роботи в розмірі 15% посадового окладу (з підвищеннями) лікарям, фахівцям з базо­вою та неповною вищою медичною освітою і молод­шим медичним сестрам з догляду за хворими, які працюють у будинках-ін­тернатах для громадян по­хилого віку та інвалідів, геріатричних пансіонатах, пансіонатах для ветеранів війни і праці, психоневро­логічних інтернатах та ди­тячих будинках-інтерна­тах і безпосередньо обслу­говують осіб із значно зни­женою руховою активніс­тю, прикутих до ліжка тощо.

З урахуванням пропози­цій Профспілки розробле­но проект ЗУ «Про соціаль­ну роботу та соціальні по­слуги», метою якого є, зо­крема, підвищення стату­су соціальних працівників.

Під час ведення колек­тивних переговорів з роз­робки й укладення колдо­говорів Профспілка дома­гається включення до них зобов’язань, які поліпшу­ють умови праці, надають безоплатну правову допо­могу працівникам.

РОЗВИТОК ТА ВДОСКОНАЛЕННЯ

Однією з форм підви­щення кваліфікації праців­ників, мотивації до праці, підвищення професійного статусу й обміну досвідом роботи є конкурси профе­сійної майстерності: Всеукраїнський конкурс про­фесійної майстерності фа­хівців територіальних цен­трів соціального обслуго­вування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян; Всеукраїнський конкурс працівників інтер­натних установ в номінаці­ях «Краща медична се­стра» та «Краща молодша медична сестра»; «Кращий за професією» серед куха­рів інтернатних установ; «Краща трудова династія». З метою зміцнення Проф­спілки, підвищення пре­стижу та пошуку творчих та небайдужих молодих профспілкових лідерів ЦР Профспілки проведено конкурс «Кращий молодий профспілковий лідер».

На базі Академії праці та соціальних відносин ФПУ відбувся І Молодіж­ний форум на тему «Проф­спілки і молодь», в якому взяли участь голови облас­них та первинних проф­спілкових організацій, представники молодіж-них рад з усіх регіонів України.

ЦР Профспілки двічі проводила галузеву спар­такіаду. Вже стали тради­ційними організовані об­ласними радами спартакі­ади та спортивні турніри з різних видів спорту.

Щорічно проводяться фестивалі художньої само­діяльності, виставки при­кладного мистецтва, різ­номанітні огляди-конкур­си не тільки серед членів Профспілки, а й серед їх­ніх дітей.

ЦР Профспілки вдоско­налює систему підготов-ки й перепідготовки проф­спілкових кадрів та активу.

Рішенням ЦР Проф­спілки в 2010 році заснова­на Книга Пошани Проф­спілки, куди вже внесено імена 10 спілчан.

Рішенням Президії ЦР Профспілки оголошений щорічний галузевий огляд-конкурс первинних профспілкових організа­цій, переможці якого бе­руть участь у Всеукраїн­ському огляді-конкурсі.

Постійно ведеться ін­формування профспілко­вих організацій матеріала­ми про діяльність Проф­спілки, проводиться робо­та з методичних розробок, інформаційних матеріа­лів, щоквартально випус­кається інформаційний бюлетень, забезпечується інформування спілчан шляхом широкого вико­ристання друкованих ЗМІ, радіо, телебачення, пред­ставницької сторінки Профспілки в Інтернеті тощо.

Цьогоріч уже вдруге розпочалась звітно-вибор­на кампанія в Профспілці. Звітують профспілкові ко­мітети, обласні ради Профспілки. В 2015 році відбудеться ІІІ з’їзд Проф­спілки.

Почесне звання «Заслу­жений працівник соціаль­ної сфери України» при­своєно голові Житомир­ської обласної організації Профспілки В. П. Шушпа­ну, голові Закарпатської обласної організації Проф­спілки Л. Б. Ляпіній, голо­ві Хмельницької обласної організації Профспілки О. Д. Цюзіку. Голова Пол­тавської обласної органі­зації Профспілки А. А. Гу­дзенко нагороджений ор­деном Данила Галицького. Переможцями Всеукраїн­ського конкурсу на кращо­го профспілкового лідера-жінку стали голова Хар­ківської обласної організа­ції Профспілки Л. В. Плас­тун і колишня голова Львівської обласної орга­нізації Б. В. Грабан.

Частину своєї трудо-вої діяльності присвяти-ли профспілковій роботі колишні керівники, які очолювали обласні організації і зробили свій внесок у розвиток Профспілки: Б. В. Грабан (Львівська обласна організація), Т. В. Повстенко (Миколаїв­ська обласна організація). Пам’ятають спілчани ко­лишню голову Тернопіль­ської обласної організації О. О. Олексіїв, яка перед­часно пішла з життя. Профспілка має потужний профспілковий актив

17.05.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання