« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Щодо «затягування пасків»

Щодо «затягування пасків»

Профспілки очіку­ють від нового Уря­ду якісних позитивних зрушень, а не «затя­гування пасків» бю­джетникам.

Вінниччина

У зверненні профспілок бюджет­них галузей Вінниччини до Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка висловлюється стурбованість щодо намірів Уряду, які містяться у про­екті Плану заходів з реалізації Про­грами діяльності Кабміну. Трудові колективи бюджетної сфери очіку­вали від нового Уряду якісних по­зитивних зрушень. На жаль, інфор­мація в ЗМІ свідчить про те, що «за­тягнути паски» передусім пропону­ється лікарям, учителям, бібліоте­карям, держслужбовцям нижчої та середньої ланки. Профспілки вва­жають, що суспільно важливим за­вданням є не допустити, щоб запла­новані антикризові заходи стали новим детонатором соціального не­вдоволення, і закликають органи центральної влади шукати інші джерела наповнення державної каз­ни, як-от запровадження реального податку на багатство та розкіш; під­вищення рівня оподаткування біз­несових і так званих пасивних до­ходів; легалізація заробітної плати; детінізація зайнятості; жорсткий і прозорий контроль за витрачанням бюджетних коштів.

ДОНЕЧЧИНА

Профспілки Донбасу своїми со­лідарними діями готові підтрима­ти ФПУ і домагатися надання профспілкам законодавчої ініціа­тиви, що дасть змогу реально впливати на прийняття важливих рішень; недопущення безапеля­ційної готовності нового Уряду за­ради отримання кредитів МВФ ви­конати всі його вимоги щодо під­вищення цін і тарифів на газ і ко­мунальні послуги; збереження со­ціальних складових Держбюдже­ту, так як їх зниження неминуче призведе до заморожування й так низької заробітної плати бюджет­ників, зниження соціальних га­рантій для всіх категорій населення.

ЛУГАНЩИНА

Президія Федерації профспілок Луганської області у зв’язку зі складною політичною та соціально-економічною ситуацією в країні на своєму засіданні 12 берез­ня прийняла рішення звернутися до в. о. Голови ФПУ Григорія Осо­вого щодо необхідності невідклад­но ініціювати зустріч Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з профспілками для обговорення питань, пов’язаних із забезпечен­ням захисту трудових і соціально-економічних прав і гарантій трудя­щих, недопущення соціальної не­справедливості щодо незахищених верств населення та відновлення соціального діалогу.

ВУГІЛЬНИКИ

Президія Луганської територі­альної організації Профспілки пра­цівників вугільної промисловості України ухвалила звернення до всіх членів профспілок та шахта­рів України, у якому закликала підтримати позицію щодо недопу­щення підписання Урядом догово­ру з МВФ на «кабальних» умовах і звернулася до нового Уряду та Вер­ховної Ради не приймати поспіш­них рішень, що можуть призвести до тяжких наслідків для України та її громадян.

ОСВІТЯНИ

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України, підтримую­чи програмні завдання Кабміну щодо створення передумов для все­бічної модернізації держави на єв­ропейських засадах, запобігання зниженню рівня життя, відновлен­ня у державі законності, посилення правового захисту громадян, забез­печення безумовного дотримання прав громадян на отримання якіс­ної освіти, припинення практики необґрунтованого закриття шкіл, висловлює глибоку стурбованість окремими заходами, запропонова­ними Мінфіном у пропозиціях до проекту Плану заходів з реалізації Програми діяльності Кабміну, що їх оприлюднено у ЗМІ. Свій протест ЦК профспілки висловив у листі, який надіслано до Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка та міністра осві­ти і науки Сергія Квіта.

 

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ ЗАПРОПОНУВАВ АРСЕНІЮ ЯЦЕНЮКУ СОЛІДАРНІ ЦІЛІ

В. о. Голови ФПУ Григорій Осовий надіслав листа до керівника Уряду Арсенія Яценюка зі сло­вами вдячності за відновлення практики запрошення представників профспілок і підприємців на засідання Уряду.

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, у листі також ідеться про те, що днями відбувся саміт Пан’європейської регіональної ради МКП, головним на порядку денному якого стало питання розгляду ситуації в Україні. Проф­спілковий саміт одностай­но прийняв Заяву щодо ситуації та шляхів виходу з кризи в Україні. У ній за­значається, що для вихо­ду з кризи потрібна «за­гальнонаціональна мобі­лізація і стійкий суспіль­ний консенсус».

ФПУ поділяє точку зору європейських профспілок, що «соціальний діалог з профспілками та органі­заціями роботодавців, як і громадянський діалог, життєво необхідні для того, щоб зробити рефор­ми стійкими і легітимни­ми». У зв’язку з цим ФПУ підтримує рішення щодо створення урядових комі­тетів із включенням до їх складу представників профспілок. Водночас ви­словили прохання дору­чити керівникам цен­тральних органів вико­навчої влади найближ­чим часом організувати зустрічі з представника­ми всеукраїнських проф­спілок з обговорення на­гальних соціально-економічних питань. «За під­сумками цих зустрічей за вашою участю, шановний Арсенію Петровичу, про­вести консультативну на­раду з членами Президії НТСЕР та керівниками СПО об’єднань профспі­лок, на якій сформувати солідарні цілі та консолі­довані завдання з розв’язання актуальних поточних проблем і фор­мування пріоритетів соціально-економічного розвитку», – йдеться у зверненні.

 

НАЦБАНК І МІСІЯ МВФ В УКРАЇНІ МАЮТЬ ЗУСТРІТИСЯ З ПРОФСПІЛКАМИ

ФПУ звернулася до голови Нацбанку України та пові­домила, що Європейські профспілки – учасники са­міту Всеєвропейської ре­гіональної ради МКП за­кликали ЄС і міжнародні фінансові інститути нада­ти Україні допомогу для проведення реформ з ура­хуванням соціальних ас­пектів, у тому числі прав людини і профспілок, щоб запобігти подальшій де­градації умов праці та життя під час кардиналь­них змін. Запровадження заходів жорсткої бюджет­ної економії стане серйоз­ною помилкою і поста­вить Україну перед загрозою тривалої рецесії і дестабілізації, йдеться у заяві саміту, повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ.

Для з’ясування умов і на­слідків надання креди- ту МВФ, передусім для найбільш незахищених верств населення, ФПУ пропонує найближчим ча­сом провести зустріч із представниками профспі­лок. Також ФПУ просить долучити її до консульта­цій між Нацбанком і МВФ у рамках широкого грома­дянського діалогу між владою і суспільством.

 

МІЖНАРОДНА СПІЛЬНОТА РЕАГУЄ НА ПОДІЇ В УКРАЇНІ

МКП ТА ЄКП

У листі солідарності з трудящими і народом України від Міжнародної конфедерації профспілок та Європейської конфедерації профспілок йдеться про те, що профспілки багатьох країн світу висловлюють свою солідарність із тру­дящими України, з українським народом і просять лідерів національного профспілкового руху передати від МКП і ЄКП слова щирої підтримки українського народу і гордості за нього, співчуття тим, хто втратив родичів і друзів, а та­кож сподівання, що в Україні пануватиме повага до люд­ської гідності, прав людини та інтересів громадян.

ВСЕЄВРОПЕЙСЬКА РЕГІОНАЛЬНА РАДА

Всеєвропейська Регіональна Рада зробила заяву з приводу ситуації та шляхів виходу з кризи в Україні. У заяві йдеться про те, що профспілки Європи протягом останніх декількох місяців уважно стежать за розгортанням подій в Україні. Європейські профспілки та міжнародний профспілковий рух запевняють, що підтримуватимуть свої українські член­ські організації в складні часи, щоб сприяти їх внеску в про­цес відновлення економіки та встановлення такої системи трудових відносин і соціальної політики, на яку український народ заслуговує і за яку бореться.

ВСЕСВІТНЯ СПІЛКА ХАРЧОВИКІВ (IUF)

IUF та її членські організації в Україні закликають тих, хто прийшов до влади завдяки народній революції, не забува­ти про соціальні прагнення народу України та обстоювати його справжні інтереси. Ці інтереси не полягають у пропо­нованих заходах жорсткої економії, скорочення соціальних витрат, лібералізації ринку праці або погіршення матері­ального становища трудящих України. Такі заходи означа­тимуть не розвиток економіки України, а нове пограбуван­ня переважної більшості населення. IUF закликає міжна­родний профспілковий рух підтримати зусилля профспілок України в боротьбі за мир, незалежність, цілісність та де­мократичні ідеали України, за гідні умови праці трудового люду і за гідний рівень життя всіх мешканців країни.

СОЦІАЛ-ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТІЯ НІМЕЧЧИНИ

Правління Соціал-демократичної партії Німеччини на засі­данні 10 березня в Берліні ухвалило заяву у зв’язку з кон­фліктом між Україною і Росією. У документі йдеться про те, що дії Росії щодо Криму є неприйнятними і несумісними з міжнародним правом. Будь-яка пряма або непряма під­тримка екстремістських і сепаратистських сил підриває без­пеку і стабільність у Криму та інших регіонах України і має бути припинена.


  • ОФІЦІЙНО

ЗАЯВА

На сайті Федерації незалеж­них профспілок Криму та Се­вастопольської міської ради профспілок 13–14 березня опубліковано звернення до членів профспілок із закли­ком підтримати незаконний референдум 16 березня в АР Крим і підтримати «возз’єднання Росії і Криму».

У цьому зв’язку керівництво ФПУ заявляє, що такі дії членської організації суперечать колегіальному рішен­ню вищого профспілкового органу – Ради ФПУ, позиція якої полягає у тому, що наша країна, як унітарна, має бути цілісною, неподільною і не­залежною згідно з Основним Законом – Конституцією України.

Позиція Ради ФПУ отримала широку підтримку міжнарод­них профспілкових організа­цій і громадськості.

Порушення цілісності й суве­ренітету незалежної держа­ви є ударом по єдності та со­лідарності національного профспілкового руху. ФПУ за­вжди у всіх своїх діях дотри­мується принципу ненав’язування спілчанам полі­тичної волі, особистих віросповідувань.

У цей складний і відпові­дальний для країни час такі дії Федерації незалежних профспілок Криму та Севас­топольської міської ради профспілок посилюють дестабілізацію в державі і за­вдають шкоди профспілково­му руху України.

КЕРІВНИЦТВО ФПУ

21.03.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання