« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Праця на благо людей

Праця на благо людей

Корпорація ФЕД – це об’єднання підприємств України з розроблення, виробництва, сер­вісного обслуговування та ремонту агрегатів авіаційного й загальномашинобудівного при­значення. Головне підприємство Корпорації – державне підприємство «Харківський маши­нобудівний завод «ФЕД» (ДП «ХМЗ «ФЕД»), що входить до складу державного концерну «УКРОБОРОНПРОМ», випускає високоточну паливорегулювальну апаратуру, інтегральні гідроприводи, гідромотори, гідронасоси, на­сосні станції для авіаційної промисловості та інших галузей машинобудування.

Колдоговірна робота

Сьогодні на підприємстві трудиться 2300 осіб, серед яких 630 – молодь. Профспілковим членством охоплено майже 100% працівників.

Первинна профспілкова орга­нізація ДП «Харківський маши­нобудівний завод «ФЕД», яку очолює Володимир Тиндік, на­раховує 40 осіб профактиву, із яких 30 – голови цехових комітетів.

Первинка підтримує постій­ний діалог із керівництвом за­воду та працівниками виробни­цтва. Основний документ робо­ти – колективний договір, що його один раз на п’ять років укладає адміністрація підпри­ємства та профспілковий комі­тет первинної профспілкової ор­ганізації профспілки авіабудів­ників України, яка діє на ДП «ХМЗ «ФЕД». Щороку до цього документа вносяться зміни й до­повнення, що стосуються поліп­шення умов праці, заробітної плати, соціальних пільг і гаран­тій. Підсумки виконання колдо­говору щоквартально розгляда­ються на розширених засідан­нях адміністрації та профспіл­кового комітету, куди запрошу­ються, крім профактиву, робіт­ники підприємства. Напередод­ні засідання обговорюються усі питання, які виносяться на по­рядок денний, підбиваються підсумки зробленого.

Щосуботи директор заводу та голова профспілкового коміте­ту обходять підприємство, по­тім зустрічаються та вирішують нагальні питання, які виникли під час перевірок. Такі заходи допомагають у роботі як адміністра­ції, так і профспілко­вого комітету.

Життя профспілко­вої організації постій­но висвітлюється на шпальтах заводської газети «ФЕДовец», у рубриці «Профсоюз­ная жизнь».

Соціальні гарантії

Згідно з колдоговором члени профспілки авіабудівників, які працюють на підприємстві, отримують у профкомі безоплатні юридичні консультації з правових питань, із бюджету профкому за потреби їм виділя­ють матеріальну допомогу. На пільгових умовах спілчани мо­жуть придбати путівку у санаторно-курортні заклади, разом зі своїми родинами вони оздо­ровлюються за пільговими пу­тівками в оздоровчому комп­лексі «Золотий берег», пансіона­тах, дитячих оздоровчих табо­рах, мандрують туристичними маршрутами.

Усього протягом оздоровчого сезону 2013 року оздоровлено близько 200 дітей у дитячих оздоровчих таборах Харків­ської, Одеської областей, АР Крим. Щороку близько ста осіб – одинокі матері та багатодітні сім’ї отримують путівки безко­штовно.

На території заводу для пра­цівників функціонує медико-санітарна частина, де, крім лікарів-спеціалістів, діє фізіоте­рапевтичний кабінет, рентген-кабінет, лабораторія прийому аналізів. Заводчани також отри­мують медичну страховку для оплати вартості медикаментів на курс лікування. В МСЧ також проводяться профілактичні ме­дичні огляди працівників.

Задля забезпечення праців­ників харчуванням працює за­водська їдальня, де 70% вартос­ті продукції сплачує підприєм­ство. Середня вартість обідів становить близько 6–10 гри­вень.

За ініціативою профспілко­вого комітету до колективного договору внесено низку додат­кових пільг: виплата винагоро­ди за вислугу років; мінімальна заробіт­на плата на 10% вища від встановле­ної законодавчими актами і відповідно вищі посадові окла­ди і тарифні ставки. Крім основної зарплати та щомісячної премії, на підприєм­стві встановлені до­плати за раціоналі­заторську та винахідницьку ро­боту; за підсумками трудового суперництва між підрозділами заводу; за високу професійну майстерність; за звання «Від­мінник якості «ФЕД»; за звання «Майстер 1 класу» та «Майстер 2 класу»; молодим працівникам-іногороднім, що винаймають житло; за звання «Заслужений ветеран праці» та «Кращий за професією»; премії молодим працівникам-переможцям кон­курсу «Кращий за професією».

Додаткові соціальні пільги, не передбачені законодавством, на одного працівника у 2012 році становили на підприємстві 4083 гривні.

На новорічні свята діти пра­цівників відвідують новорічні ранки. Профком незмінно виді­ляє кошти на новорічні пода­рунки.

Не забувають тут і про вете­ранів. На заводі діє рада ветера­нів, члени якої беруть активну участь у житті первинки та під­приємства. Всі пенсіонери, які пішли на заслужений відпочи­нок, ветерани виробництва пе­ребувають на профспілковому обліку первинки та є членами профспілки авіабудівників. У разі необхідності підприємство і профком надають їм матері­альну допомогу, їх запрошують на різноманітні свята – День ма­шинобудівника, День народжен­ня заводу, День Перемоги, 8 бе­резня та ін.

Робота з молоддю

Особлива увага на підприєм­стві приділяється молоді. Нині на «ФЕДі» трудиться близько 630 молодих фахівців.

За рахунок підприємства мо­лодятам, які є працівниками за­воду, на 12 днів надаються пу­тівки до пансіонату «Горизонт» у м. Алушта. У день весілля їх забезпечують транспортом. До палацу, де укладається шлюб, молоде подружжя приїздять привітати директор заводу та голова профкому.

Для тих, хто вперше прий­шов на підприємство, діє моло­діжний навчальний центр, оснащений сучасним обладнан­ням. Ним керує досвідчений фа­хівець Анатолій Кошара. «Мо­лоді люди, – розповідає заступ­ник голови профкому Валерій Степаненко, – які приходять на виробництво, спочатку прохо­дять тримісячне навчання у цьому центрі, здають іспит, за результатами якого потім по­чинають працювати на робочо­му місці».

На заводі діє Молодіжна рада, яка опікується усіма соці­альними питаннями, які турбу­ють молодих робітників, як-от заробітна плата, забезпечення житлом, пільги, оздоровлення.

Для молоді організовуються різноманітні свята, екскурсії, конкурси, спортивні змагання, різноманітні ігри. Для молодих фахівців проводиться виробни­ча практика, молоді робітники мають змогу виявити свої про­фесійні якості, беручи участь у конкурсах на кращого робітника.

Особливе зацікавлення ви­кликає молодіжний театр «Ма­дригал», який надзвичайно по­пулярний і має чимало шану­вальників як серед працівників заводу, так і серед харківчан.

Спортивна робота

Працівники заводу, зокрема молодь, беруть активну участь у спортивних змаганнях, мають численні нагороди. Проводять­ся змагання між підприємства­ми Харківської області. На заво­ді діє 6 спортивних секцій, тре­нажерний зал, тир, оздоровчий комплекс, де всі охочі мають змогу займатися улюбленими видами спорту.

Федівцям є чим пишатися, адже у галузевих спартакіадах спортсмени заводу посідають перші місця серед підприємств авіаційної галузі.

15.12.2013


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання