« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Севморрибпорт: «зачистка» кадрів?

Севморрибпорт: «зачистка» кадрів?

24 жовтня відбулося виїзне за­сідання президії Центральної ради Профспілки працівників рибного господарства Украї­ни, на якому розглядалося пи­тання соціально-економічного стану та зайнятості працівни­ків державного підприємства «Севастопольський морський рибний порт». Причина – по­рушення керівником порту по­ложень колективного дого­вору та ігнорування законних вимог профспілки.

У роботі засідання взяли участь члени президії Центральної ради Проф­спілки працівників рибно­го господарства України, члени первинної профспілкової організації ДП «Севморрибпорт», перший заступник начальника підприємства Ігор Лобанов, за­ступник директора Департамен­ту фінансів, економіки, держав­ної власності та портів Держав­ного рибного агентства України Діна Шарко, представник Севас­топольської міської держадміні­страції Дмитро Сергєєв.

Ситуація критична

«За 9 місяців п. р. збитки в порту сягнули понад 8 млн гри­вень, – заявив у своєму виступі голова профспілки працівників рибного господарства Михайло Петров. Практично зупинено основне виробництво: вантаж­ний район, ремонтний комплекс і ділянку механізації порту, ді­лянку автогосподарства. Ново­призначений керівник порту Юрій Наконечний, незважаючи на численні обіцянки у засобах масової інформації, так і не за­безпечив роботу підприємства, не поліпшив фінансово-економічні показники».

Замість мінімізації витрат на утримання працівників адміні­страції порту Юрій Наконечний збільшив кількість помічників – до чотирьох осіб, призначивши їм високу заробітну плату, бере на роботу нових фахівців замість звільнених. За перший місяць його керівництва були змушені звільнитися головний інженер порту, заступ­ник начальника з фло­ту та виробництва, го­ловний технолог, на­чальник автогоспо­дарства, начальник та інженери відділу матеріально-технічного постачання та інші спеціалісти.

Нині через низьку завантаже­ність порту знизилася зайня­тість робітників, відтак докери-механізатори отримують за про­стій лише 75% тарифної ставки, що є порушенням трудових до­говорів із найманими працівни­ками. На підприємстві припине­но атестацію робочих місць із шкідливими та важкими умова­ми праці, у результаті чого пра­цівникам окремих категорій не буде зараховано стаж після ви­ходу на пільгову пенсію.

Незважаючи на дію постано­ви Кабінету Міністрів України від 27.02.2013 року щодо вико­нання Державної програми ак­тивізації розвитку економіки на 2013–2014 роки щодо реалізації заходів, спрямованих на збере­ження та створення робочих місць на підприємствах, недо­пущення масових вивільнень робітників, у порту за 9 місяців ц. р. із 1300 робітників, для ніби­то оптимізації кадрів, звільнено понад 280 співробітників (висо­кокваліфікованих спеціалістів), із яких скорочено лише 86 штат­них посад. Водночас на роботу приймають нових працівників.

«Наказами № 384 і 385 від 9.04.2013 року було звільнено усіх працівників комерційного відділу, – коментує ситуацію Михайло Петров. – Цього ж дня на їхні місця було прийнято ін­ших людей. Юрій Наконечний своїм наказом зобов’язав керів­ника комерційного відділу пе­редати всі господарські догово­ри, документацію новим співро­бітникам. Фактично співробіт­ників комерційного відділу від­сторонили від виконання своїх функціональних обов’язків на два місяці до дати звільнення за скороченням штатів».

З огляду на те, що нині в Севастополі спостерігається дефі­цит робочих місць, профспілка рибників вважає таку ротацію кадрів невиправда­ною, а обрані методи звільнення – примусо­вими. «При скорочен­ні працівникові не пропонують нову роботу, штат­ний розпис не погоджується з профспілковим комітетом, що є порушенням чинного законодав­ства та колективного договору, – наголосив Михайло Петров. – На відмову профкому первинної профспілкової організації під­приємства погодити необґрунто­вані звільнення працівників ад­міністрація порту не реагує».

Зважаючи на ситуацію, що склалася на підприємстві, ро­бітники постійно бояться втра­тити роботу, люди невпевнені у завтрашньому дні, це особливо стосується членів профспілки рибного господарства та членів профкому. Причина – небажан­ня підтримувати руйнівну полі­тику керівництва порту. Остан­нім часом на підприємстві по­ширюється інформація про те, що члени профспілкової органі­зації будуть звільнені за прина­лежність до профспілки праців­ників рибного господарства, що ще більше посилює напругу в трудовому колективі, про що профорганізація неодноразово інформувала начальника порту. Крім того, керівництво всіма можливими способами пере­шкоджає діяльності профорга­нізації профспілки працівників рибного господарства. Зокрема, членам профкому не надають години для проведення проф­спілкової роботи, приміщення для проведення зборів.

Керівництво профспілки пра­цівників рибного господарства неодноразово зверталося до на­чальника порту, Державного рибного агентства України з про­ханням негайно вирішити ситу­ацію та не допустити знищення підприємства, натомість на всі листи надходили лише відпис­ки. Тому 24 жовтня було виріше­но провести засідання президії Центральної ради профспілки працівників рибного господар­ства за участі представників Держрибагенства, на якому за­слухати пояснення начальника порту та дати оцінку його діям. Проте Юрій Наконечний проіг­норував засідання. Він надіслав листа, в якому зажадав від проф­спілки надати копії таких доку­ментів: звернення громадян, які стали приводом для засідання, план і порядок денний засідан­ня; підтвердження участі всіх сторін колективного договору ДП «Севморрибпорт» у засідан­ні. «В іншому разі участь адміні­страції у засіданні президії Профспілки працівників рибно­го господарства України є не до­цільною», – йдеться у листі на­чальника порту до голови проф­спілки Михайла Петрова. У свою чергу, керівництво ДП «Севмор­рибпорт» не надає можливості членам виборних органів проф­спілки вільно відвідувати робочі місця, що є грубим порушенням ст. 40 ЗУ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». На неодноразові запити зайти на територію порту, аби зустрітися із його начальником, Михайло Петров отримував відмови.

Підсумки

Під час обговорення ситуації, що склалася на підприємстві, ви­никла гостра дискусія між учас­никами зібрання. Перший за­ступник начальника порту Ігор Лобанов, якого було запрошено прокоментувати ситуацію, на жаль так, і не надав конкретної інформації щодо діяльності під­приємства. Позицію Севасто­польської міськадміністрації та Держрибагентства стосовно долі Севастопольського морського рибного порту висловили Дми­тро Сергєєв і Діна Шарко.

Члени профспілки рибного господарства, ветерани підпри­ємства Валерій Зинов’єв, Гали­на Никитенко, Олександр Мяк­ша під час своїх виступів гостро критикували діяльність нового начальника порту, наголошую­чи, що реорганізація підприєм­ства, яку він здійснює, не дала позитивних наслідків, нато­мість призвела до скорочення (з порушеннями трудового зако­нодавства) штатів і звільнення висококваліфікованих кадрів.

Члени президії вважають, що практика частої зміни керівни­ків порту, які приводять нові ко­манди, що не мають ані знань, ані досвіду експлуатації рибних портів, не сприяє забезпеченню нормальної роботи та розвитку підприємства. Як наслідок, нове керівництво, якому Держрибагентство доручило поліпшити ситуацію в порту, не виконує го­ловних положень Галузевої уго­ди, порушує норми Кодексу за­конів про працю, вимоги законів України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та «Про основні засади соціаль­ного захисту ветеранів праці та інших осіб похилого віку».

Усі викладені факти стали підставою для звернення Цен­тральної ради Профспілки пра­цівників рибного господарства України, працівників порту, членів первинної профспілкової організації ДП «Севморриб­порт», ветеранів підприємства до органів державної влади та засобів масової інформації з проханням втрутитися у ситуа­цію, яка склалася в Севасто­польському моррибпорту та вжити заходів для захисту тру­дового колективу. Також вирі­шено звернутися до Держрибагентства України з пропозиці­єю заслухати на найближчому засіданні колегії доповідь на­чальника ДП «Севморрибпорт» Юрія Наконечного про соціально-економічний стан і зайня­тість на підприємстві. У разі по­дальшого порушення керівни­ком порту законодавства про профспілки, трудового законо­давства, профспілка працівни­ків рибного господарства зали­шає за собою право вимагати від Держрибагентства України розірвати з Юрієм Наконечним трудовий договір (контракт).

13.11.2013


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання