« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Обстоювання трудових прав спілчан під час реформ

Обстоювання трудових прав спілчан під час реформ

10 жовтня в Будинку спі­лок відбулося засідання ЦК Профспілки працівни­ків охорони здоров’я Укра­їни, в якому взяли участь міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьо­ва та заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк. Вела за­сідання голова Профспіл­ки працівників охорони здоров’я Вікторія Коваль.

На засіданні було розглянуто та винесено рішення з пи­тань «Про підвищення ролі профспілки та її організа­цій в обстоюванні трудових прав та соціально-економічних ін­тересів спілчан у процесі реформу­вання системи охорони здоров’я», а також «Про затвердження Положен­ня про профспілкову організацію структурного підрозділу первинної профспілкової організації закладу, установи охорони здоров’я».

У своєму виступі Вікторія Ко­валь звітувала про роботу Проф­спілки працівників охорони здоров’я України за 2013 рік. У її допо­віді, зокрема, зазначалося, що в ході реформування галузі охорони здоров’я виникають проблеми фі­нансового та кадрового характеру. З огляду на це, робота Профспілки працівників охорони здоров’я між засіданнями її ЦК у період з 29 лис­топада 2012-го по 10 жовтня 2013 року була зосереджена на питан­нях фінансового забезпечення га­лузі, збереження кадрового потен­ціалу, підвищення заробітної пла­ти, покращення умов праці, дотри­мання і виконання конституційних прав та гарантій працівників охо­рони здоров’я в ході реформування галузі, зокрема санітарно-епідеміологічної служби, первинної медико-санітарної допомоги, екстреної медичної допомоги, пом’якшення впливу негативних наслідків ре­форм на соціально-економічний стан працівників галузі.

Заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк у своєму виступі наголо­шував на тому, що перед галузевою профспілкою, як і перед ФПУ зага­лом, постають важливі завдання щодо підвищення престижності праці, зокрема працівників охоро­ни здоров’я, забезпечення своєчас­ного фінансування галузі, запрова­дження нового розміру базового та­рифу ЄТС, а також громадського контролю виплати заборгованості із зарплати. В даному разі, підкрес­лив він, якщо ми хочемо реального вирішення проблеми, треба відкри­то і конкретно її визначати.

Тож для підвищення ролі проф­спілки та її організацій в обстою­ванні трудових прав та соціально-економічних інтересів спілчан у процесі реформування системи охо­рони здоров’я ЦК Профспілки пра­цівників охорони здоров’я України постановив звернутися до Прези­дента, Кабінету Міністрів та Верхо­вної Ради України щодо належного фінансового забезпечення галузі охорони здоров’я та необхідності внесення відповідних змін до Зако­ну України «Про Державний бю­джет України на 2013 рік», а також перспектив його формування на 2014 рік, зокрема щодо встановлен­ня тарифу I розряду ЄТС на рівні мі­німальної заробітної плати, поши­рення дії постанови КМУ № 209 від 05.03.2012 щодо умов оплати праці працівників реформованої первин­ної ланки в непілотних регіонах.

Також було вирішено доручити головам Кримської республікан­ської, обласних, Київської та Се­вастопольської міських організа­цій профспілки активізувати коор­динацію діяльності територіаль­них профспілкових організацій в обстоюванні трудових, соціально-економічних прав працівників га­лузі, посилити правову роботу та забезпечити на місцях дієвий гро­мадський контроль за дотриман­ням трудових прав та соціально-економічних гарантій в умовах ре­формування галузі, а також опера­тивно реагувати на факти їх пору­шення, взяти під особистий контроль питання своєчасної оплати праці в повному обсязі, остаточно­го погашення заборгованості із зарплати вивільненим працівни­кам у зв’язку з ліквідацією уста­нов Держсанепідслужби України.

 

ВІДПОВІДАТИ ЄВРОПЕЙСЬКИМ СТАНДАРТАМ ПОВИННА НЕ ЛИШЕ ПРОДУКЦІЯ, А Й ОПЛАТА ПРАЦІ

Що чекає на україн­ську промисловість в умовах нової фази євроінтеграції – ось ключове питання, що розгля­далося 14 жовтня на першому засіданні міжвідомчої робочої групи для аналізу можливих економічних ризиків, пов’язаних з реалізацією Угоди про асоціацію між Україною та Єв­ропейським Союзом.

Головуючий на засіданні віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко акцентував увагу на необхід­ності активної співпраці уря­довців, депутатів, організацій роботодавців і профспілок у розв’язанні старих і нових проблем у період адаптації до вимог ЄС.

Заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, у свою чергу, наголо­сив на необхідності глибокого аналізу ризиків для ринку праці в регіональному і галузевому аспектах. Він попросив Юрія Бойка дати відповідні доручен­ня Мінекономіки та Мінпраці, зауваживши при цьому, що профспілки нададуть свої про­позиції стосовно соціальної складової цього питання.

«Профспілки в цілому підтри­мують курс України на інте­грацію з Європою», – такими словами розпочав свій виступ член міжвідомчої робочої гру­пи, голова СПО профспілок машинобудування, голова Профспілки працівників АСМУ Василь Дудник. Далі він за­значив: «Ми вважаємо, що в довгостроковій перспективі це позитивно вплине на роз­виток промисловості і забез­печить підвищення соціаль­них стандартів. Водночас нас непокоять ризики, що можуть виникнути в найближчі роки. Я дозволю собі зупинитися лише на тих із них, що стосу­ються соціальних питань.

По-перше, внаслідок запрова­дження зони вільної торгівлі окремі підприємства можуть не витримати конкуренції і бу­дуть або ліквідовані, або призу­пинять свою роботу, або пра­цюватимуть в режимі неповно­го робочого часу. По-друге, можливе намагання робото­давців вирішувати проблему конкурентоспроможності за ра­хунок зменшення витрат на оплату праці. Тому вже зараз слід працювати над заходами для запровадження гідної пра­ці в Україні, що передбачають оплату, яка забезпечить розши­рене відтворення робочої сили, належні умови й охорону пра­ці. До речі, профспілки вже працюють над Концепцією під­вищення престижності праці в Україні. Ми вважаємо, що від­повідати європейським стан­дартам повинна не лише про­дукція, а й оплата праці.

У засіданні також узяв участь голова Профспілки працівни­ків автомобільного транспор­ту та шляхового господарства Олег Хмарний.

 

Генугода: підбито підсумки

14 жовтня в Будинку профспілок відбулося засідання спільної робочої комісії повно­важних представників сторін соціального діалогу з підбиття підсумків виконання по­ложень Генеральної угоди про регулюван­ня основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010–2012 роки ста­ном на 1 липня 2013 року.

Тетяна РУБАН  «ПВ»

У заході взяли участь в. о. першого заступ­ника Голови ФПУ Гри­горій Осовий, заступ­ник міністра соціальної по­літики України В’ячеслав Ко­ломієць, заступник голови Федерації роботодавців України В’ячеслав Биковець. Учасники засідання розгля­нули й схвалили перелік по­ложень Генеральної угоди на 2010–2013 роки, оцінка яких попередньо узгоджена сторонами. Взято за основу підготовлений секретаріа­том спільної робочої комісії сторін перелік положень Генугоди на 2010–2012 роки, в оцінці виконання яких є розбіжності. Було взя­то до відома пропозиції сто­рони профспілок щодо вжиття заходів, необхідних для виконання Генеральної угоди на 2010–2012 роки.

Члени спільної комісії також обговорили інформацію по­вноважних представників сторін про виконання прото­кольних доручень за резуль­татами засідання спільної робочої комісії повноважних представників сторін влас­ників і профспілок від 25.02.2013 та розглянули ін­формацію про додаткові за­ходи (протокольні доручен­ня) з метою виконання норм Генугоди на 2010–2012 роки.

З обговорених питань при­йнято низку відповідних рі­шень і дано доручення про­фільним міністерствам та ві­домствам щодо вжиття за­ходів, необхідних для вико­нання Генугоди на 2010–2012 роки.

 

Принципова позиція профспілок

15 жовтня відбулося засідання робочої групи Спільного представницького органу об’єднань профспілок із підготовки при­йнятих рішень для сторін соціального діа­логу з метою врегулювання розбіжностей, що виникли за результатами колективних переговорів з укладення Генеральної уго­ди на 2013–2015 роки.

Провів засідання в. о. першого заступника Голови ФПУ Григорій Осовий. Члени робо­чої групи розглянули звер­нення Міністерства соціаль­ної політики України щодо можливих змін у позиції профспілкової сторони сто­совно неузгоджених поло­жень проекту Генугоди на новий строк, віднесених до Таблиці розбіжностей.

У ході обговорення, заслу­хавши різні точки зору, чле­ни комісії дійшли висновку, що на сьогодні немає під­став для перегляду позиції профспілкової сторони щодо неузгоджених питань проекту Генугоди на новий строк. Тому за результатами засідання було прийнято рі­шення поінформувати чле­нів СПО об’єднань профспі­лок про жорстку позицію профспілкової сторони на засіданні СПО 17 жовтня.

20.10.2013


Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання