« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

ПАТ «Київхліб»: ситуація навколо підприємства загострюється

ПАТ «Київхліб»: ситуація навколо підприємства загострюється

Тетяна ТКАЧ

голова профкому об’єднання первинних профспілкових організацій ПАТ «Київхліб»

Публічне акціонерне товари­ство «Київхліб» завжди було найбільшим і найпотужні­шим хлібопекарним підпри­ємством Київщини. Понад 80 років столичні хлібокомбіна­ти випікають смачну й шано­вану покупцями продукцію, якість якої підтверджена між­народними сертифікатами ІSO та НАССР. Нині до складу акціонерного товариства вхо­дить дев’ять дочірніх підпри­ємств у Києві та області, на яких трудиться 4700 праців­ників.

 За останні два роки в Київ­ській області зведено два но­вих потужних хлібопекар­ських підприємства – Пер­ший столичний хлібозавод і ТОВ «Українсько-словенське СП «Київський обласний хлібопекар­ний комплекс». Після цього на сто­личному ринку хліба почалася не­здорова конкуренція.

Нові підприємства різними спо­собами почали виштовхувати про­дукцію ТМ «Київхліб» із торго­вельної мережі у Києві та області. Від продукції «Київхліба» відмо­вилися потужні ритейлери, серед яких мережі «Сільпо», «Фора», «Експансія». Відтак керівництво було змушене вдатися до непопу­лярних кроків – почати скорочува­ти виробничі потужності. Так, у квітні ц. р. припинив роботу БКК, у липні – хлібобулочний цех ДП «ПАТ «Київхліб» «Хлібокомбінат № 12», на черзі приєднання «Хлібо­комбінату № 2» і «Дослідного хлі­бозаводу» до ПАТ «Київхліб» у ста­тусі виробничих цехів.

Заяви високопосадовців про те, що «Київхліб» навмисне доводить до банкрутства власні підприємства, – безпідставні, адже ситу­ація, що склалася, – ре­зультат нездорової кон­куренції у галузі.

Про наміри керівни­цтва ПАТ «Київхліб» утриматися на ринку свідчать інвестиції у мо­дернізацію устаткуван­ня та запровадження енергозберігаючих тех­нологій, що сприятиме зменшенню собівартості продук­ції. Так, минулого року на техніч­не переобладнання дочірніх під­приємств спрямовано 23 млн грн, а за п’ять місяців ц. р. – 5,8 млн гри­вень. Зокрема, на хлібокомбінаті № 10 відбувається реконструкція лінії з випуску батонів, що дасть змогу збільшити випуск продукції та поліпшити її якість.

За даними «Укрхлібпрому», пи­тома вага газу в структурі витрат ПАТ «Київхліб» становить 4,1% проти 8,5% по галузі. На підприєм­стві забезпечено соціальний за­хист працівників: середня зарпла­та у ПАТ «Київхліб» становить 4138 грн проти 2694 грн по галузі. Профком незмінно вирішує соціально-побутові питання колективу.

Профспілковий комітет ПАТ «Київхліб» обурений укладенням Меморандуму порозуміння між органами виконавчої влади, вироб­никами хліба та хлібобулочних ви­робів і закладами мережевої тор­гівлі, який було підписано з єди­ним представником галузі – ТОВ «Українсько-словенське СП «Київ­ський обласний хлібо­пекарний комплекс» у присутності Прем’єр-міністра Миколи Аза­рова.

Наміри влади збуду­вати новий хлібопекар­ний комплекс на Троє­щині ще більше заго­стрюють ситуацію. Адже працівники ПАТ «Київхліб» розуміють, що це призведе до зни­щення хлібопекарської галузі в Києві. Можли­во, навіть діятимуть один-два хлі­бозаводи, а майже 4000 працівни­ків залишаться без роботи, бо обі­цяне владою будівництво нового підприємства потребує максимум 400 осіб штату.

Представники трудових колек­тивів ПАТ «Київхліб» іще в липні звернулися до голови Київської міської державної адміністрації Олександра Попова з проханням зустрітися з ними для з’ясування подальшої долі підприємств та їх­ніх працівників, щоб спільними зусиллями знайти шляхи вирішен­ня кризової ситуації.

На загальноміських зборах представників профспілок м. Киє­ва, які відбулися 1 серпня у Феде­рації профспілок України, голова КМДА О. Попов пообіцяв провести таку зустріч із представникам тру­дового колективу ПАТ «Київхліб» наприкінці серпня – на початку ве­ресня ц. р.

Щиро сподіваємося, що ця зу­стріч відбудеться, міська влада зробить крок назустріч представ­никам хлібопекарної промисло­вості Київщини, повернеться об­личчям до киян. Адже ПАТ «Київ­хліб» завжди був надійним партне­ром столичної влади, великим платником податків до місцевого бюджету, врешті, зберігав соціаль­ний спокій у місті. Сподіваємося на налагодження діалогу та спіль­ний пошук шляхів вирішення про­блеми, адже ймовірне закриття більшості дочірніх підприємств ПАТ «Київхліб» може призвести до масових страйків, некерованих акцій непокори, інших проявів не­довіри до влади.

 

16.08.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання