« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

«Віддайте нашу зарплату! Ми теж живі люди»

«Віддайте нашу зарплату! Ми теж живі люди»

Під таким гаслом 9 лип­ня біля Кабміну відбула­ся мирна акція протесту звільнених працівни­ків ВАТ «Херсонський бавовняний комбінат». Вони намагалися при­вернути увагу до кри­чущих проблем підпри­ємства – ліквідації ВАТ «Херсонський бавовня­ний комбінат», заборго­ваності із зарплати, а та­кож відсутності роботи, а отже, і можливості про­годувати свої родини.

 Як зазначається у Зверненні до голови ЦК профспілки працівників текстильної та легкої промисловості України Ольги Єфіменко, яка, до речі, також підтримала трудовий колектив, ВАТ «Херсон­ський бавовняний комбінат» – одне з великих підприємств Хер­сонської області, яке має виробни­чу базу і могло б робити свій вклад у розвиток економіки Хер­сонської області. Проте «зазначе­не підприємство знищується вна­слідок незаконних дій та фор­мального ставлення до проблем, що виникають у його роботі, з боку посадових осіб, які мають ви­рішувати питання діяльності та існування підприємства».

За інформацією профспілки ВАТ «ХБК», судді Господарського суду Херсонської області винесли постанову від 4 березня 2013 року, якою ВАТ «ХБК» було визнано банкрутом і відкрито ліквідацій­ну процедуру.

З 14 березня працівники оголо­сили безстрокову акцію протесту під стінами обласної адміністра­ції, яка триває до сьогодні.

20 травня усіх працівників звільнили, навіть не надавши до­відки про заборгованість із заро­бітної плати, які висилають поштою до сьогоднішнього дня.

Люди зневірились, але остан­ній вогник надії змусив їх подола­ти понад півтисячі кілометрів до столиці, аби лишень їх почули де­путати, міністри та Президент. «Не віднімайте майбутнє у ХБК!», «Віддайте нашу зарплату! Ми теж живі люди», «За нашу працю ми отримали з трьох пальців цяцю» – такими гаслами учасники акції під стінами Кабінету Міністрів України намагалися сповістити про фактичну «загибель» ВАТ «ХБК» та заборгованість із заро­бітної плати. А борги, до речі, чи­малі. За даними профспілки ВАТ «ХБК», це 10 000 000 гривень. Ко­жен із учасників акції пов’язав на голову білу стрічку, на якій зазна­чалася сума, яку йому заборгува­ли на ХБК – подекуди цифри сяга­ли понад 40 тисяч гривень.

Делегацію представників звіль­нених працівників ВАТ «ХБК» на чолі з головою профспілки комбі­нату Любов’ю Фальченко було за­прошено до Кабінету Міністрів на зустріч із представниками Мін­соцполітики, Міністерства про­мислової політики та Міністер­ства економічного розвитку і тор­гівлі, яким передали пакет доку­ментів. Аналогічні пакети доку­ментів представники трудового колективу передали до Верховної Ради та Адміністрації Президен­та України.

«ПВ» поспілкувалися з пред­ставниками трудового колективу – учасниками акції протесту.

  •   Вголос

 Любов Фаль­ченко, голова профспілки ВАТ «Херсон­ський бавов­няний комбі­нат»:

«З боку обласної адміністрації ні­які дії не прово­дяться, губерна­тор області іг­норує людей, а звернення до всіх владних структур облас­ті, держави не дають жодних результатів – самі відписки».

 Ганна Гетель, звільнений працівник ВАТ «ХБК»:

«Я пропрацюва­ла на Херсон­ському бавовня­ному комбінаті з 1984 року. 20 травня ц. р. нас усіх при ліквідації звільнили. Тепер ми на біржі… А зарплату так і не виплатили. Є померлі праців­ники, яким так нічого і не випла­тили, онкохво­рі… Місцеві ЗМІ пишуть, що гро­ші видали. Так, якусь частину заборгованості погашено, осіб 70 отримали гроші… Але ж це далеко не всі».

 Лідія Степано­вич, звільне­ний працівник ВАТ «ХБК»:

«Борги, що нако­пичені роками, не віддають. Хо­димо вже чоти­ри місяці щодня до голови облдержадміністра­ції – і жодної ре­акції. Не чує нас ніхто. Я ніколи не повірю, що чи­новники у кабіне­тах не знають наших проблем… Або якщо й не знають, то не­хай би вийшли з людьми поспілку­валися. Як вони не знають, то ми їм розкажемо про реалії нашо­го життя».

 Ольга Тущен­ко, звільнений працівник ВАТ «ХБК»:

«У місті ніхто на наш протест не реагує, наче й не помічають нас. Ми вже на акцію протесту виходимо як на роботу, щодня… На біржі нам ні­чим не можуть допомогти. Якщо у трудовій єдиний запис – «ткач», то що нам можуть за­пропонувати? Єдине – це сапа­ти поля та зби­рати фрукти».

12.07.2013


Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання