« на головну 19.08.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1255)
01
Серпень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Свавілля власника

Свавілля власника

4 квітня відбулася конфе­ренція трудового колективу ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», на якій було підбито підсумки виконання колек­тивного договору підприєм­ства за 2012 рік. Гострими видалися виступи, обгово­рення, суперечки. Доповіда­чі відзначили як позитивні моменти, зокрема те, що де­які пункти основного доку­мента підприємства викона­ні й навіть перевиконані, так і акцентували увагу на пору­шеннях. І вони, на жаль, ма­ють системний характер.

 Як інформує профком ПМГУПАТ «АМКР», на комбінаті не припиняється процес скоро­чення кількості трудящих, який трудівники вважають частиною планомірної політики власника з оптимізації виробни­цтва. Скорочення проводиться з по­рушеннями чинного законодав­ства, колективного договору й по­при категоричну незгоду профспіл­ки. Без узгодження з профспілко­вим комітетом (голова Ю. Бобчен­ко) і всупереч волі працівників ад­міністрація повністю ліквідовує або передає в аутсорсинг цілі струк­турні підрозділи комбінату, скасо­вує посади реально працюючих лю­дей, примушуючи їх «добровільно» звільнятися, в «добровільно-примусовому» порядку запроваджує фіксовану систему оплати праці, повністю нівелюючи діючу систе­му оплати. Зростання продуктив­ності праці відбувається не завдя­ки механізації, автоматизації та модернізації, а внаслідок скасуван­ня посад і професій працівників.

Фонд державного майна Украї­ни не виконує своїх захисних функ­цій. Замість того, аби обстоювати інтереси держави й трудящих під­приємства, Фонд постійно «зважає на становище» власника: подовжує інвестиційні зобов’язання в інноваційно-інвестиційній і природоохо­ронній діяльності, значно відстро­чує підвищення розмірів середньої заробітної плати, дозволяє вносити зміни в інвестиційний договір без участі профспілки. На запрошення взяти участь у конференції трудо­вого колективу представники Фон­ду відповіли, що «питання, внесені до порядку денного, не належать до компетенції Фонду».

Без контролю з боку держави власник діє протиправно й незакон­но. Якщо колективний договір забо­роняє йому скорочувати робітників, то він намагається скасувати відпо­відні пункти колдоговору, рішення профспілкових конференцій, подає позови до судів. Так, 8 квітня 2013 року відбулося судове засідання Дніпропетровського апеляційного господарського суду, де розглядала­ся апеляційна скарга ПАТ «Арсе­лорМіттал Кривий Ріг» про скасу­вання постанови Господарського суду Дніпропетровської області, яким було відмовлено в прийомі по­зовної заяви підприємства про ви­знання недійсними пунктів 4.1, 9.6 колдоговору. Дніпропетровський апеляційний господарський суд під­тримав позицію представників профспілкового комітету ПМГУ комбінату й відмовив підприємству у задоволенні апеляційної скарги.

Вимоги колективу були викладе­ні у Відкритому листі, схвалені кон­ференцією трудового колективу й надіслані Президентові України В. Януковичу, Прем’єр-міністру М. Азарову, Голові Верховної Ради В. Рибаку, голові ФДМУ А. Рябчен­ку, Генеральному прокурору Укра­їни В. Пшонці, голові Дніпропе­тровської облдержадміністрації Д. Колеснікову, Голові Федерації профспілок України Ю. Кулику, го­лові ЦК ПМГУ В. Казаченку, Криво­різькому міському голові Ю. Вілку­лу, а також власнику підприємства Л. Мітталу і генеральному директо­ру підприємства А. Полякову. Від­повідь за підписом директора з пер­соналу І. Єфімчук надійшла до профкому 15 квітня. Як випливає з цього документа, основні, найваж­ливіші вимоги, як-от припинити скорочення й виведення підрозді­лів в аутсорсинг, а також забезпечи­ти збільшення зарплат, виконані не будуть. Стосовно деяких інших про­блем, перерахованих у зверненні трудового колективу, зокрема пи­тань поліпшення умов праці, комп­лектації кадрів, проведення на­вчань і медоглядів у робочий час, забезпечення водою, збереження со­ціальної сфери, розроблення норм праці та інших, то запропоновані адміністрацією шляхи їх вирішен­ня вирізняються формалізмом і не передбачають жодних змін у полі­тиці власника щодо працівників.

У зв’язку з цим 15 квітня відбу­лося розширене засідання профко­му як представницького органу трудящих. За рішенням засідання, що зафіксовано у протоколі, профком ПМГУ підприємства вступив у колективний трудовий спір із ро­ботодавцем ПАТ «АМКР».

 

МІТИНГ У КРИВОМУ РОЗІ

Першого трав­ня у Кривому Розі відбувся мітинг, ініці­йований профспілко­вим комітетом ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», з приво­ду проблем, із якими останнім часом зі­ткнулася первинна профорганізація під­приємства. Голова профкому комбінату Юрій Бобченко з три­буни озвучив вимоги трудящих до власни­ка, які також були за­фіксовані в резолюції мітингу. Підтримати товаришів прийшли працівники підпри­ємств ГМК, студенти профільних навчаль­них закладів регіону, ветерани-криворіжсталівці. Активну участь у мітингу та­кож брали голова ЦК ПМГУ Володимир Ка­заченко, голова Ана­толій Макаренко та працівники апарату Криворізького місь­кого комітету проф­спілки, голова Союзу жінок України Вален­тина Семенюк-Самсоненко. Після завершення заходу відбулася прес-конференція, під час якої на запитання журналістів відпові­ли Юрій Бобченко, його заступники На­таля Марінюк, Ната­ля Бутенко, Володи­мир Третьяков і Ва­лентина Семенюк-Самсоненко.

 

 

19.05.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання