« на головну 19.08.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1255)
01
Серпень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Банкрутства вугільних підприємств не буде

Банкрутства вугільних підприємств не буде

 Верховна Рада прийняла Закон, ініційований го­ловою Укрвуглепрофспілки, народним депутатом України Віктором Турмановим, «Про внесення змін до Закону України «Про відновлення плато­спроможності боржника або визнання його бан­крутом» щодо заборони на порушення справ про банкрутство гірничих підприємств, який продо­вжує мораторій на їх банкрутство до 1 січня 2015 року. Це рішення підтримали 269 парламентарі­їв, повідомляє прес-служба ЦК Профспілки пра­цівників вугільної промисловості України.

 Виступаючи з трибуни Верхо­вної Ради, автор законопро­екту Віктор Турманов звер­нувся з проханням до народ­них депутатів підтримати шахтарів, їхні сім’ї, врятувати всю вугільну промисловість від бан­крутства і знищення: «Після закін­чення терміну дії мораторію на банкрутство (1 січня 2013 року) аре­штовано рахунки 127 підприємств вугільної промисловості у Волин­ській, Львівській, Луганській та Донецькій областях. 300 тис. шахта­рів можуть залишитися без роботи, без засобів до існування. Тому сьо­годні підготовлено законопроект, який пропонує продовжити мора­торій на банкрутство вугільних підприємств до 2015 року. Я прошу вас, шановні колеги, при розгляді даного законопроекту відкинути всі політичні амбіції на час голосу­вання. Я дуже прошу вас від імені 500 тис. шахтарів та членів їхніх ро­дин підтримати цей законопроект, дати можливість 127 державним вугільним підприємствам сьогодні працювати, добувати вугілля, а трудящим отримувати зарплату, стабілізувати роботу паливно-енергетичного комплексу!». Віктор Турманов додав, що Комітет із пи­тань економічної політики ВР схва­лив даний законопроект і рекомен­дує парламенту прийняти його за основу і в цілому.

 

 УКРНАФТОГАЗПРОФСПІЛКА: ЧАС ПІДСУМКІВ

  21 березня від­булося засідання Центральної ради профспілки праців­ників нафтової і га­зової промисло­вості України.

Олена ОВЕРЧУК

редактор відділу «ПВ»

Основне питання порядку денно­го – підбиття підсумків вико­нання Галузевої угоди та колдоговорів підприємствами, дочір­німи компаніями та ак­ціонерними товариства­ми галузі за 2012 рік.

ЦР Укрнафтогазпроф­спілки наголосила, що в звітному періоді продо­вжувалося вдосконален­ня соціального діалогу. Зміцнення співробітни­цтва Міненерговугілля, НАК «Нафтогаз України», керівників-роботодавців та галузевої профспілки сприяло підвищенню їх ролі та відповідальності за формування та реаліза­цію соціально-економічної політики в інтере­сах держави й трудящих нафтогазового комплек­су. Завдяки цьому 2012 рік, незважаючи на падін­ня обсягів видобутку, транзиту та транспорту­вання нафти і газу, а та­кож значні структурні пе­ретворення на багатьох стратегічних підприєм­ствах галузі, характери­зувався стабільною соціально-економічною об­становкою в трудових ко­лективах.

Насамперед це пояс­нюється позитивною ди­намікою росту рівня за­робітної плати та забез­печенням виконання більшої частини зобов’язань за Галу­зевою угодою і колективними договорами пе­реважною кіль­кістю підпри­ємств нафтога­зової промисло­вості. Тож профспілкова сторо­на позитивно оцінює ініціа­тиву Міненер­говугілля та НАК «Нафтогаз України» про щомісячне, починаючи з серпня 2012 року, 2-відсоткове підвищення та­рифних ставок та посадо­вих окладів і висловлює вдячність тим суб’єктам господарювання, які ви­конали це розпоряджен­ня. Проте в цілому бажа­ного результату досягти не вдалося, оскільки час­тина підприємств із по­вністю недержавною або частково державною фор­мою власності дану реко­мендацію сторін Галузе­вої угоди не підтримала. А це негативно позначи­лося на виконанні ключо­вого зобов’язання Галузе­вої угоди – забезпеченні темпів щорічного зростання серед­ньої зарплати не нижче рівня, гарантованого Генугодою, а саме 16%.

Негативною тенденцією звітного періо­ду вперше за кілька років стало змен­шення серед­ньомісячного заробітку пра­цівників низки провідних підприємств, зокрема через різке па­діння обсягів транспор­тування нафти.

На перетворених за формою господарювання підприємствах поширю­ються процеси оптиміза­ції штатної чисельності працівників, що не завжди узгоджується з нор­мами законодавства та Галузевою угодою.

Питання охорони пра­ці є одним з пріоритетних у роботі профспілки щодо дотримання Галузевої угоди та колдоговорів. Незважаючи на пильну увагу до цієї проблеми, рі­вень загального і смер­тельного виробничого травматизму лишається високим. На підприєм­ствах галузі все ще існує серйозна проблема смерт­ності на робочому місці внаслідок несвоєчасного і неякісного проведення попередніх і періодичних медоглядів трудящих, що підтвердили проведені профспілкою в минулому році цільові перевірки. Не менш важливою є пробле­ма забезпечення житлом, темпи вирішення якої вкрай низькі.

30.03.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання