« на головну 19.08.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1255)
01
Серпень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Від мінімумів до соціальних стандартів

Від мінімумів до соціальних стандартів

У рамках відзначення Дня соціальної справедливості за ініціативи Федера­ції профспілок Укра­їни, Міністерства со­ціальної політики та Регіонального пред­ставництва Фонду ім. Ф. Еберта в Укра­їні та Білорусі 19 лю­того в Києві відбулась міжнародна конфе­ренція на тему «Со­ціальна справедли­вість: гідна праця та соціальний захист».

У заході взяли участь Го­лова ФПУ Юрій Кулик, лідери галузевих та ре­гіональних профспілок України, міністр соціальної політики України Наталія Ко­ролевська, заступник голови Федерації роботодавців Укра­їни Олексій Мірошниченко, народний депутат України, го­лова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці Петро Ци­бенко, Національний коорди­натор МОП в Україні Василь Костриця, директор Регіо­нального представництва Фонду ім. Ф. Еберта в Україні та Білорусі Урсула Кох-Лаугвітц, в. о. Постійного пред­ставника ПРООН в Україні Олена Панова, провідні політологи, науковці...

 «День соціальної справедливос­ті вже другий рік поспіль від­значається у нашій країні згідно з Указом Президента України від 4 листопада 2011 року, – нага­дав Юрій Кулик. – Наша кра­їна першою прийняла рішен­ня відзначати цей день на на­ціональному рівні».

Учасники конференції об­говорили питання соціальної складової в розвитку держа­ви, першочергові орієнтири на шляху до соціальної спра­ведливості та важливість консолідації зусиль сторін соціального діалогу в цьому процесі. «Питання соціальної справедливості є надзвичай­но важливим, – зазначила На­талія Королевська. – Першо­черговими орієнтирами роз­витку держави є модерніза­ція економіки і створення ви­сокотехнологічних та безпеч­них робочих місць, а також ефективна зайнятість і лега­лізація заробітної плати… Лише забезпечивши ці пер­шочергові умови в повному обсязі можна буде говорити про підвищення престижнос­ті та захист прав працівників бюджетної сфери, осучаснен­ня пенсій та ліквідацію соці­альної несправедливості у розмірах пенсій, всебічну підтримку соціально незахи­щених громадян та справед­ливий розподіл соціальних пільг і послуг».

З метою практичного за­провадження в Україні засад сучасної соціальної держави органам державної влади, сторонам соціального діало­гу необхідно безумовно до­тримуватися принципу соці­альної справедливості під час проведення масштабних соціально-економічних ре­форм, вирішення стратегіч­них завдань на шляху набли­ження України до найбільш розвинених демократичних країн світу.

Петро Цибенко наголосив на необхідності об’єднувати зусилля влади, профспілок та бізнесу для вирішення пи­тань забезпечення соціаль­ної справедливості у всіх сферах соціально-економічного розвитку країни. «День соціальної справедли­вості – не лише свято, це, на­самперед, мета. Для України нині є проблематичним на­повнення словосполучення «соціальна справедливість» реальним змістом. І незва­жаючи на всі проблеми, за­конодавчо ми дещо ближчі до практичної реалізації цього поняття, аніж вико­навчо. Існує ціла низка зако­нів про соціальну справед­ливість, які мало використо­вуються сьогодні», – наголо­сив Петро Цибенко.

На думку присутніх, пер­шочерговими заходами для досягнення соціальної спра­ведливості мають бути за­безпечення стабільного зрос­тання реальних доходів на­селення та зниження майно­вого розшарування, скоро­чення масштабів бідності. Для утвердження в нашій державі соціальної справед­ливості та досягнення успі­хів у запровадженні політи­ки і стратегій, спрямованих на її забезпечення, слід кон­солідувати дії органів дер­жавної влади та місцевого самоврядування, профспі­лок, роботодавців та громад­ськості.

У ході дискусій учасники конференції дійшли висно­вку, що в Україні ще дуже багато несправедливості, що гальмує розвиток держави, породжує невдоволення гро­мадян. Це, зокрема, штучно занижений рівень держав­них соціальних стандартів та гарантій – прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати, пенсій, державної со­ціальної допомоги, невико­нання вимог Закону України «Про прожитковий міні­мум», низький рівень опла­ти праці, ручне управління соціальними виплатами, не­досконала податкова систе­ма. Основою державної соці­альної політики України є ідея соціальних мінімумів: мінімальна зарплата, міні­мальна пенсія, прожитко­вий мінімум тощо. При цьо­му розміри мінімальних державних соціальних стан­дартів і гарантій є заниже­ними.

Аби привернути увагу суспільства до тих проблем у соціально-економічній та трудовій сфері, без вирішен­ня яких неможливо побуду­вати в Україні соціальну справедливість, учасники конференції звернулися до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів та інших центральних органів вико­навчої влади з низкою про­позицій про зміни, які необ­хідно здійснити в сфері оплати праці, соціального захисту та страхування, колективно-договірного ре­гулювання, охорони праці та гуманітарній.

Усвідомлюючи, що запро­поновані заходи воднораз ре­алізувати вкрай складно, учасники конференції за­кликали керівників держави та громадянське суспільство докласти максимальних зу­силь, щоб наступного року до Дня соціальної справед­ливості відзначити значний прогрес на шляху до забезпе­чення соціальної справедли­вості в Україні.

У рамках міжнародної конференції відбувся бри­фінг за участі Юрія Кулика, Наталії Королевської та Олексія Мірошниченка, під час якого вони відповіли на численні запитання пред­ставників ЗМІ.

24.02.2013


Анна РЄПІЧ, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання