« на головну 19.08.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1255)
01
Серпень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Молодіжна політика ФПУ: погляди та позиції

Молодіжна політика ФПУ: погляди та позиції

17 січня у Будин­ку спілок від­булося чергове засідання вико­навчого коміте­ту Молодіжної ради Федерації професійних спі­лок України, на якому було роз­глянуто низку ак­туальних і злобо­денних питань, що стосують­ся забезпечення молоді житлом, вирішення про­блем сільської молоді, а також соціальної спра­ведливості щодо рівних можли­востей та став­лення у сфері праці.

У засіданні взяв участь заступ­ник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, який акцентував увагу присутніх на тому, що на сайті Державної служби молоді та спорту України розміщено проект Стра­тегії розвитку державної молодіжної політики до 2020 року, з яким варто ознайомитись кожному члену Молодіжної ради ФПУ. Так, у більшості країн сучасного світу державна молодіжна по­літика є одним із найваж­ливіших, пріоритетних напрямів діяльності дер­жави й здійснюється з урахуванням її можли­востей на політичному, соціальному, економіч­ному, законодавчому та організаційному рівнях для створення сприятли­вих передумов життєвого самовизначення та само­реалізації молодих лю­дей, вирішення нагаль­них проблем молоді, під­тримки її інноваційної діяльності, громадської активності. В Україні за роки незалежності також закладено базу держав­ної молодіжної політики, яка, незважаючи на су­перечливість оцінок її ре­зультатів, усе-таки на­близила країну до сучас­них надбань світового розвитку. Однак час вно­сити певні корективи, тактичні зміни до напря­мів реалізації державної молодіжної політики. На це й націлена стратегія; документ визначає осно­вні принципи здійснен­ня, мету та завдання, прі­оритети розвитку, етапи та механізми реалізації, а також прогнози щодо результатів виконання стратегії. Серед них, зо­крема, поліпшення умов здобуття якісної освіти, поліпшення ефективнос­ті системи молодіжної медицини, скорочення безробіття серед молодих людей, зростання рівня житлового забезпечення молодих родин і молоді в цілому, підвищення ефективності діяльності молодіжного руху Украї­ни тощо.

Євген Драп’ятий та­кож виступив доповіда­чем у питаннях обгово­рення законопроектів «Про особливості держав­ної підтримки забезпе­чення молоді житлом» та «Про внесення змін до де­яких законодавчих актів України (щодо вирішен­ня проблем сільської мо­лоді)». Слід зазначити, що у законопроекті щодо державної підтримки за­безпечення молоді жит­лом, який пройшов пер­ше читання у Верховній Раді та підготовлений до другого, виписано питан­ня сприяння створенню молодіжних житлових комплексів (житлово-будівельних кооперати­вів). Загалом цей законо­проект закладає підґрун­тя, завдяки якому держа­ва бере на себе зобов’язання щодо створення ре­альних механізмів під­тримки забезпечення мо­лоді житлом і поліпшен­ня їхніх житлових умов. А це, у свою чергу, сприя­тиме зростанню обсягів будівництва та економіч­ному зростанню галузей, пов’язаних із будівни­цтвом. Тож, заслухавши та обговоривши інформа­цію щодо питань, які по­рушуються у законопро­екті «Про особливості державної підтримки за­безпечення молоді жит­лом», виконавчий комі­тет Молодіжної ради по­становив звернутися до СПО об’єднань профспілок щодо направлен­ня до профільного Комі­тету Верховної Ради України листа на під­тримку цього законопро­екту із зауваженнями й пропозиціями.

Під час обговорення законопроекту щодо ви­рішення проблем сіль­ської молоді Євген Драп’ятий наголосив, що нині у сільській місце­вості спостерігається надлишок житла, але проблема – утриматися в тому селі, мати мотива­цію там проживати. Тому виконавчий комітет Мо­лодіжної Ради ухвалив рішення звернутися до СПО об’єднань профспі­лок про направлення до профільного Комітету Верховної Ради України зауважень і пропозицій по суті законопроекту.

Також члени виконко­му Молодіжної ради ФПУ ухвалили рішення про­вести до Дня соціальної справедливості молодіж­ний дискусійних клуб для молодих профспілко­вих лідерів «Голосом мо­лоді про соціальну спра­ведливість: рівні можли­вості та ставлення у сфе­рі праці». Під час заходу планується обговорити такі актуальні питання соціальної несправедли­вості щодо молоді, як оплата праці, заборгова­ність із зарплати, тіньова зайнятість, молоді заро­бітчани, які залишають Україну, стипендіальне забезпечення, забезпе­чення гуртожитками тощо.

Також оголошено кон­курс на розроблення емб­леми та слогану Моло­діжної ради ФПУ, підсум­ки якого буде підбито на травневому засіданні ви­конкому; взято до відома текст Меморандуму про співпрацю між ДСФУ «Державний фонд спри­яння молодіжному жит­ловому будівництву» та ФПУ і внесено відповідні пропозиції; а також при­йнято рішення провести в Києві у І кварталі 2013 року навчальний семінар-тренінг для членів Моло­діжної ради ФПУ «Школа молодого профспілково­го лідера» (секція сту­дентської молоді) на базі Академії праці та соці­альних відносин ФПУ.

 

  ВІД ТЕОРІЇ – ДО ПРАКТИКИ

 Організацій­ною зустріччю з керівни­цтвом ФПУ та її структурних підрозділів, що відбулася 21 січня, розпочалася ви­робнича практика студентів юридичного факультету Ака­демії праці та соціальних відносин.

 Як інформує Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, у вступно­му слові Сергій Украї­нець розповів майбутнім юристам про структуру Фе­дерації, головну мету її ді­яльності, основні завдання, які вона має вирішувати для підвищення ефективності соціально-економічного за­хисту людини праці. Серед них, наголосив заступник Го­лови ФПУ, розвиток і погли­блення соціального діалогу між профспілками, робото­давцями та владою, вирі­шення таких актуальних пи­тань, як забезпечення гідних і безпечних умов праці, до­сягнення гідної оплати праці та скорочення, а потім і по­вна ліквідація заборгованос­ті з виплати зарплати. У всіх цих та інших соціальних пи­таннях, як зазначив Сергій Українець, украй потрібна допомога кваліфікованих і чесних юристів. Тому такого великого значення ФПУ на­дає саме підготовці високоякісних кадрів у АПСВ.

«Головне завдання профспі­лок – це активна та наполе­глива діяльність на захист людини праці, – зазначив за­ступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий. – Багато уваги профспілки й саме ФПУ при­діляють вирішенню про­блем молоді – працюючої та студентської. Активну роль у цьому процесі відіграє Мо­лодіжна рада ФПУ. Вам, сту­дентам Академії праці та со­ціальних відносин, Федера­ція надасть усі можливості для ефективного закріплен­ня у практичній роботі знань, які отримані під час навчання. Але й вам треба активно та якісно вивчати практичний досвід структур­них підрозділів ФПУ».

Під час зустрічі кожен струк­турний підрозділ апарату ФПУ презентував напрями своєї діяльності. Зокрема, керівник департаменту розвитку профспілкового руху Валентина Шевченко ознайомила студентів із рі­шеннями VI з’їзду ФПУ, озвучила актуальні пробле­ми профспілкового руху, над вирішенням яких пра­цюють фахівці Федерації.

За словами керівника де­партаменту правового за­хисту Ірини Тубєлєць, ви­робнича практика студентів АПСВ відбуватиметься упро­довж двох тижнів переваж­но у двох департаментах – правового захисту та юри­дичного забезпечення й корпоративних прав ФПУ. Другого лютого буде підби­то підсумки практики, зро­блено висновки та виробле­но рекомендації для розши­рення та поглиблення вза­ємокорисного співробітни­цтва між ФПУ й АПСВ.

 

24.01.2013


Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання