« на головну 19.08.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1255)
01
Серпень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Вирішувати проблеми, розвиваючи соціальний діалог

Вирішувати проблеми, розвиваючи соціальний діалог

 Актуальні питан­ня соціально-економічного захисту працівників, поглиблення співробітни­цтва профспілок та органів державної влади обговорюва­лися під час зустрі­чі представників СПО репрезентатив­них всеукраїнських об’єднань профспі­лок на національно­му рівні з міністром соціальної політи­ки України Наталією Королевською.

Головував на зустрічі перший заступник голо­ви СПО об’єднань проф­спілок, заступник Голови ФПУ Григорій Осовий. У вступному слові від імені СПО він привітав Наталію Королевську з призначен­ням на високу посаду міні­стра соціальної політики України та побажав їй плідної роботи. «Приємно відзначи­ти, що на початку своєї діяльності Наталія Юріївна вияви­ла бажання зустрітися саме з профспілками як найближ­чими партнерами з вирішен­ня важливих соціально-трудових проблем», – зазначив Григорій Осовий.

 Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, Григорій Осовий поінформував міністра про мету створення, структуру та осно­вні завдання СПО. Він наго­лосив, що головною метою його діяльності є підвищення рівня і якості життя людей. «І тут наші цілі та завдання цілком збігаються», – заува­жив заступник Голови ФПУ. І додав, що ФПУ та СПО прово­дять регулярні зустрічі з ке­рівниками Уряду й централь­них органів виконавчої влади для обговорення та вироблен­ня узгоджених підходів щодо проведення системних соціально-економічних реформ у країні.

Міністр соціальної політи­ки Наталія Королевська у своєму виступі наголосила на тому, що розв’язання акту­альних соціально-економічних проблем можливе тільки через соціальний діа­лог. Тому вона високо оцінює співпрацю Мінсоцполітики з профспілками.

«Уже перша моя зустріч з Головою Федерації профспі­лок України Юрієм Куликом показала, що ми разом може­мо вирішувати чимало болю­чих проблем, – наголосила мі­ністр. – Наприклад, ми домо­вилися спільно працювати над вирішенням проблеми погашення заборгованості із заробітної плати. Я вважаю, що у 2013 році ми маємо ско­ротити обсяг цієї заборгова­ності, а наступного року по­вністю ліквідувати це ганеб­не явище».

Наталія Королевська та­кож озвучила головні напря­ми, з яких, на її думку, має розвиватися співпраця влади та профспілок. Це насампе­ред вирішення проблеми за­боргованості з виплати заро­бітної плати, питань зайня­тості та працевлаштування, ліквідація розриву в оплаті праці працівників бюджетної сфери та інших секторів еко­номіки, легалізація трудових відносин та оплати праці, за­хист найбільш соціально не­захищених верств населення, перегляд споживчого коши­ка, трансформація зарплати у бік її осучаснення, коригу­вання пенсійної реформи та соціальних виплат.

Актуальні проблеми соціально-економічного захисту людини праці розкрив у своїй доповіді заступник голови СПО, керівник Робочої комі­сії з ведення переговорів щодо укладення Генугоди, за­ступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк. Він, зокрема, спи­нився на питаннях колективно-договірного регулю­вання, зайнятості та працевлаштування, рівня оплати праці, наголосив на необхід­ності результативніше вирі­шувати питання ліквідації заборгованості з виплати зарплат.

Так, голова Профспілки трудящих металургійної і гір­ничодобувної промисловості України Володимир Казачен­ко поінформував про актуаль­ність запровадження базових стандартів оплати праці, ви­значення умов цієї оплати в галузевих і колективних уго­дах. Заступник голови прав­ління Фонду загальнообов’язкового державного соціально­го страхування України на ви­падок безробіття, голова Профспілки авіабудівників України Ярема Жугаєвич роз­повів про забезпечення прав застрахованих осіб – праців­ників різних галузей і сфер економіки України. Він пові­домив, що завдяки спільним оперативним діям влади, профспілок та правління Фон­ду з тимчасової втрати пра­цездатності за останній час значно скоротилася заборго­ваність із виплат за лікарня­ними листками. Якщо її сума наприкінці грудня становила 650 млн грн, то нині заборго­ваність практично ліквідова­но. Було наголошено, що слід продовжувати покращувати фінансування санаторно-курортного оздоровлення, яке було започатковано у четвер­тому кварталі минулого року і на яке особливо розрахову­ють вагітні жінки, постраж­далі на виробництві, чорно­бильці, працівники, що пра­цюють у шкідливих умовах праці, та ін.

Питання розв’язання про­блем забезпечення соціаль­ної справедливості працівни­ків бюджетної сфери, подо­лання розриву в оплаті їх пра­ці порівняно з іншими секто­рами економіки порушили у своїх виступах голова Проф­спілки працівників держав­них установ України Тетяна Нікітіна, голова Об’єднання всеукраїнських профспілок і профоб’єднань «Єдність», го­лова Профспілки атестова­них працівників МВС Украї­ни Анатолій Онищук, голова Об’єднання всеукраїнських автономних профспілок Анатолій Широков.

Особливу увагу у виступах членів СПО та коментарях до них Наталії Королевської було приділено питанню со­ціальної справедливості. Так, міністр висловила думку про те, що можна запропонувати Уряду саме 20 лютого – у День соціальної справедливості провести відкрите засідання Кабінету Міністрів, запросив­ши представників профспі­лок, громадськості для обго­ворення проблеми дотриман­ня принципів соціальної справедливості в Україні. На­талія Королевська також під­тримала пропозицію проф­спілок щодо підписання Генугоди до Дня соціальної спра­ведливості. Вона закликала профспілки проводити сис­темний моніторинг заборго­ваності з виплати заробітної плати та спільно працювати над подоланням цього ганеб­ного явища.

Підбиваючи підсумки зу­стрічі, перший заступник го­лови СПО, заступник Голови ФПУ Григорій Осовий зазна­чив, що це лише перша зу­стріч, а соціальний діалог має бути постійним. Він за­пропонував провести протя­гом півріччя принаймні три таких тематичних зустрічі. На першій розглянути питан­ня забезпечення ефективної зайнятості та детінізації тру­дових відносин. Її можна при­урочити до Дня соціальної справедливості, який відзна­чатиметься 20 лютого. Другу зустріч можна присвятити питанням заробітної плати як джерела інвестицій в еко­номіку і основи підвищення рівня життя. А на третій зу­стрічі обговорити перспекти­ви подальшого реформуван­ня системи соціального стра­хування та пенсійного забез­печення для ефективного за­хисту людей праці. «Зазна­чаю, що список тем зустрічей залишається відкритим. У ході нашої спільної роботи з міністром будемо його уточ­нювати», – додав Григорій Осовий.

Наталія Королевська під­тримала ці пропозиції та ви­словила упевненість у подальшому розвитку й поглибленні соціального діалогу задля ви­рішення актуальних соціально-економічних проблем.

 Побажання від членів СПО

 Члени СПО під час виступів висловили свої думки щодо найбільш актуальних і важливих питань, які потребують оперативного реагування зі сторони Мінсоцполітики. Серед них: забезпечення ефективної зайнятості праців­ників, урегулювання розбіжностей щодо проекту Гене­ральної угоди та сприяння у визначенні сторін у галузе­вих угодах, проблеми оплати праці у бюджетній сфері, зокрема в державній службі, відновлення ефективного контролю за законодавством про працю, консолідація сторін соціального діалогу щодо подальшого розвитку соціального страхування та пенсійного забезпечення, подолання заборгованості із заробітної плати тощо.

20.01.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання