« на головну 19.08.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1255)
01
Серпень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Ліміт терпіння вичерпано

Ліміт терпіння вичерпано

4 грудня працівники ПАТ«АрселорМіттал Кривий Ріг» – най­більшого промисло­вого підприємства, визнаного лідера гірничо-металургійної галузі України, про­вели акцію протес­ту проти політики транснаціонального власника.

Володимир Казаченко

голова Центрального комітету Профспілки металургів і гірників України

Юрій Бобченко

голова профкому первинної організації ПМГУ в ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»

 Кілька тисяч людей ви­словили своє рішуче «ні!» скороченню чи­сельності колективу підприємства та пов’язаному з цим надмірному зростанню виробничого навантаження, спробам зменшити розмір зарплати. Ініціатором проведення ак­ції протесту виступив профком первинної організації Профспілки металургів і гірників України (ПМГУ). Люди зібралися практично на всіх основних прохідних підприємства. Підтримати протестувальників при­йшли їхні рідні та близькі, а також ті, хто ще зовсім не­давно працював на підпри­ємстві, але через політику його власника був змуше­ний звільнитися.

 Про свою солідарність із колективом ПАТ «АМКР» заявили в телегра­мах профспілкові орга­нізації багатьох підпри­ємств гірничо-металургійної га­лузі України на чолі з ЦК ПМГУ, виконком профцентрів «Союз­металл» – Міжнародного об’єднання профспілок металургів і гірників країн СНД, профспілка металургів «Жактау», що пред­ставляє інтереси трудящих АТ «АрселорМіттал Теміртау» в Ка­захстані.

Вимушені заходи

«Скажемо відверто: ми не зви­кли з найменшого приводу роз­кидатися гучними заявами та гаслами, кликати людей на бари­кади. Але в цьому випадку всі спроби профкому знайти з адмі­ністрацією підприємства спіль­ну мову за столом переговорів, добитися від неї поваги прав та інтересів трудового колективу виявилися безрезультатними. Хоча профком звертався безпосе­редньо до власника. Коли в квіт­ні цього року на підприємстві по­бував з візитом пан Лакшмі Міт­тал, йому було особисто вручене Відкрите звернення трудового колективу із закликом звернути увагу на наявні проблеми та вжи­ти заходів для їх якнайшвидшого вирішення. З того часу минуло більш ніж півроку, і які ми бачи­мо результати? Ситуація на під­приємстві тільки погіршилась!»

«Ми хочемо, щоб нас почули! – заявили учасники акції протес­ту. – Скільки можна скорочувати штат? Ми проти такої політики, що ставить нас перед вибором: або звільняйся сам, або працюй за себе і за того «хлопця», якого звільнили, що означає працюва­ти більше, а отримувати – мен­ше. Ми більше не будемо мовча­ти. Нехай вся країна дізнається, що власник готовий перекресли­ти весь позитив, який є на під­приємстві в соціальній сфері, го­товий знехтувати начебто важ­ливою для нього, як він постійно декларує, репутацією представ­ника соціально відповідального бізнесу, коли справа стосується збереження робочих місць та оплати праці».

Звільнення працівників

Дійсно, з моменту продажу підприємства транснаціонально­му власнику чисельність праців­ників скоротилася з 56 тис. до 30 тис. осіб. Це було наслідком про­ведення впродовж кількох років непродуманої кампанії добро­вільного звільнення працівників. При цьому таке ніби­то добровільне звіль­нення штучно стиму­лювалося постійним проведенням реорга­нізацій структурних підрозділів підприєм­ства з вивільненням працівників під при­водом так званої опти­мізації чисельності персоналу. Значно по­глиблює проблему той факт, що прийом но­вих працівників на ро­боту зовсім не проводиться. За­крита дорога на підприємство й для перспективної молоді – ви­пускників профільних навчаль­них закладів Кривого Рогу.

Стрімке зниження числа пра­цівників підприємства призво­дить до порушення правил охо­рони праці, систематичної робо­ти у вихідні та святкові дні, що заборонено законодавством України.

Особливо загострилася ситуа­ція після видання в 2012 році ад­міністрацією підприємства двох наказів, мета яких, так би мови­ти, «підігнати» штатні розписи підрозділів під існуючу фактич­ну чисельність персоналу. Як на­слідок, працівники підприємства змушені через елементарну не­стачу на виробництві робочих рук трудитися з підвищеним на­вантаженням та опинились пе­ред загрозою втрати коштів. Адже таким чином їх позбавля­ють одержуваних раніше доплат за суміщення професій і виконан­ня додаткового обсягу робіт...

У листопаді на підприємстві почали масово видаватися нака­зи про скорочення посад і профе­сій в структурних підрозділах під приводом необхідності зни­ження витрат в умовах наростан­ня економічної кризи. При цьому такі накази доводять до відома профкому вже постфактум, лише «для галочки», не проводячи з ним пе­редбачені законом та Галузевою угодою в таких випадках відповідні попередні консультації. Причо­му нині справа ді­йшла до масового скорочення аж ніяк не вакантних робо­чих місць, а зайня­тих живими людьми, які таким чином по­трапляють під загро­зу звільнення за скороченням штатів.

Адміністрація підприємства стверджує, що скорочення штату не є самоціллю, його не уникну­ти, оскільки всі інші резерви для зниження собівартості продукції вичерпані. Але профком так і не домігся від адміністрації надан­ня затребуваних даних (що є та­кож порушенням українських за­конів), що дозволяють зробити аналіз собівартості продукції. Тому неможливо зрозуміти, на­скільки економічно обґрунтова­ним є щорічне зменшення чи­сельності працівників.

На тривожну ситуацію із змен­шенням чисельності персоналу на підприємстві профком постій­но звертав увагу Фонду держмай­на, який покликаний контролю­вати виконання інвестзобов’язань, узятих на себе власником при купівлі комбінату «Криво­ріжсталь» у 2005 році. Однак на­лежної підтримки від фонду так і не отримано. Позиція ФДМУ взагалі незрозуміла. З огляду на світову кризу, без залучення профспілкової організації під­приємства власником було досяг­нуто домовленості з ФДМУ про перенесення термінів виконання найважливіших інвестзобов’язань. Зокрема, це стосується й одного з головних соціальних зобов’язань, що передбачає під­вищення рівня зарплати на під­приємстві відповідно до галузе­вого стандарту оплати праці. Те­пер це зобов’язання власник має виконати до 2014 року, а не 2010-го, як було визначено раніше!

Модернізація підприємства

Не може не хвилювати і пере­несення термінів виконання зобов’язань, що передбачають докорінну модернізацію вироб­ничих потужностей підприєм­ства і впровадження ефективних природоохоронних заходів. Адже зношення основних виробничих фондів дуже високе, а про еколо­гічні проблеми в Кривбасі знає вся країна.

Складається враження, що власник хоче мати на підприєм­стві європейську чисельність персоналу та продуктивність праці, але без європейських ви­трат. Щоб на нього працювали з ентузіазмом радянських ударників-стаханівців на обладнанні, успадкованому переважно ще від СРСР. І щоб за все це він платив людям українську за розміром зарплату, якій, може, й були б раді десь в Індії чи Африці, проте навіть не в Росії і не в Казахстані, де в гірничо-металургійній галу­зі вже запроваджено інші, не такі, як у нас, соціальні стандарти.

Акція протесту

Тож з огляду на ситуацію, що склалася, профком закликав пра­цівників підприємства вийти 4 грудня на акцію протесту. Рішен­ня про її проведення підтримали делегати профспілкової конфе­ренції первинної організації ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», що відбулася 30 листопада. Конфе­ренція прийняла постанову, ви­магаючи від адміністрації під­приємства скасувати неправо­мірні накази, які ведуть до скоро­чення чисельності працівників, негайно укомплектувати штат у відповідності з науково обґрун­тованими нормативами, розро­бленими профільними держав­ними інститутами, не допускати зниження рівня зарплати та представити програму її підви­щення відповідно до інвестзобов’язань.

Делегати конференції також затвердили Відкритий лист, який було направлено Президен­ту, Прем’єр-міністру та Голові Верховної Ради України, до Ге­неральної прокуратури і ФДМУ, керівникам обласної та місцевої влади, Голові ФПУ, а також влас­нику підприємства. У листі за­значалося, що ПАТ «Арселор­Міттал Кривий Ріг» є містоутво­рюючим підприємством, тому зменшення фонду оплати праці та чисельності працівників ско­ротить надходження до держав­ного та місцевого бюджетів, при­зведе до зниження рівня оплати комунальних послуг, ускладню­ватиме виплату пенсій та зарплат працівникам бюджетних організацій, посилить соціальне напруження в регіоні, може зна­чно погіршити криміногенну об­становку.

«Ми звертаємося до всіх орга­нів влади, профспілкових та гро­мадських організацій з прохан­ням підтримати нашу позицію і взяти участь у вирішенні ситуа­ції, що склалася», – заявили у Від­критому листі делегати проф­спілкової конференції.

Якщо власник не перегляне свою політику, не відмовиться від планів щодо скорочення пра­цівників підприємства, за якими, як стало відомо, передбачається зменшити чисельність персона­лу до 12,6 тис. осіб у 2017 році (на момент продажу підприємства колектив нараховував 56 тис.), профком, за солідарної підтрим­ки всієї Профспілки металургів і гірників України, щоб обстояти права трудящих, готовий до най­рішучіших дій у межах законо­давства нашої країни.

  •  До речі

 Анна Рєпіч, «ПВ»

 12 грудня 2012 року в Києві відбулася прес-конференція, ініційована Проф­спілкою металургів і гірників України, для висвітлення позиції профспілки стосовно полі­тики власників ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг». Під час заходу го­лова ЦК Профспілки металургів і гірників України Володимир Каза­ченко та голова профкому ПМГУ в ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Юрій Бобченко розповіли представникам ЗМІ про скорочення ро­бочих місць та зниження зарплати працівникам підприємства.

17.12.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання