« на головну 20.08.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1255)
01
Серпень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Володимир ФЕСЕНКО, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог:

Володимир ФЕСЕНКО, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог:

  Проблема бідності є актуаль­ною для України, як і для більшос­ті пострадянських країн. Причому, я б сказав, що за останні півтора десяти­ліття вона загострилася, оскільки відбулося соці­альне розшарування сус­пільства. Якщо в Радян­ському Союзі, при колиш­ній соціально-економічній системі, існувала віднос­на рівність і значного роз­риву не було, то тепер сприйняття проблеми бід­ності загострюється саме соціальним розшаруван­ням.

На сьогодні рівень со­ціального напруження за­лишається досить висо­ким. Бідність локалізува­лася в окремих соціальних групах, таких, наприклад, як багатодітні сім’ї, люди з обмеженими фізичними можливостями, пенсіоне­ри тощо. І найголовніше, на що слід звернути увагу, – бідність починає консер­вуватися. Як показують дослідження фахівців, сім’ї з низьким рівнем життя не можуть дозволи­ти більш високий рівень освіти для дітей. А це озна­чає, що і їхні діти будуть мати низький рівень жит­тя, адже нині чітко просте­жується кореляція: чим нижчий рівень освіти, тим нижчий рівень життя.

Проблема бідності пов’язана ще й з перехід­ним станом суспільства. Ми більше 10 років пере­бували в умовах так звано­го «дикого капіталізму», коли гроші заробляли будь-яким шляхом, в умо­вах високого рівня злочин­ності, нестабільності. Сьо­годні ситуація все ж стабі­лізувалася. Є позитивні соціально-економічні тен­денції, і якщо людина, сім’я, та чи інша соціальна група підлаштувалися під новий життєвий порядок, нові соціально-економічні умови, то рівень їх життя поступово підвищується.

Проблема бідності не повинна бути абстрак­тною. Боротьба з нею має носити чітко виражений цільовий характер: яким чином допомагати і підви­щувати життєві стандарти для пенсіонерів, інвалідів, багатодітних сімей, для тих людей, які в силу жит­тєвих обставин опинилися на соціальному узбіччі (на­приклад, залишилися на тривалий час без роботи). Тому потрібні конкретні цільові соціальні програ­ми для окремих груп, які перебувають за межею бід­ності або мінімальних со­ціальних стандартів.

Профспілки традицій­но асоціюються з виконан­ням багатьох важливих соціальних функцій, голо­вна з яких – соціальний захист. Нова економічна епоха, перехід до нового економічного укладу дещо обмежили їхні мож­ливості, проте профспіл­ки продовжують вносити свою частку в соціальну політику, соціальний за­хист. І тут важливі парт­нерські відносини між владою, роботодавцями та профспілками.

Наразі не тільки наша країна, а й увесь світ пере­живає складний післякри­зовий період. Ми бачимо, що діється в Європі. Між тим, світ змінюється, тож і в нас є можливість істот­но поліпшити економічне становище в країні, підви­щити соціальні стандарти для наших громадян.

Записала Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

17.10.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання