« на головну 20.08.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1255)
01
Серпень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Головне – захист прав споживачів

Головне – захист прав споживачів

 З метою посилення захисту прав спожи­вачів 9 жовтня Голо­ва ФПУ Юрій Кулик і голова Держспоживінспекції Сергій Орє­хов підписали Мемо­рандум про співробіт­ництво між Федера­цією профспілок України та Державною інспекцією праці України з питань захис­ту прав споживачів.

 Необхідність укла­дення меморан­думу викликана низкою причин, зокрема незадо­вільним станом спожив­чого ринку, відсутністю належних гарантій без­печності та якості товарів і послуг, що сприяє зрос­танню соціального напру­ження в суспільстві та стримує економічне зрос­тання України в цілому.

Під час прес-конференції, яка відбулася після це­ремонії підписання мемо­рандуму, Голова ФПУ Юрій Кулик повідомив, що цим документом, зокрема, передбачено проведення спільних заходів з питань роз’яснення законодавства про захист прав спожива­чів: навчальних семінарів, круглих столів, фахових дискусій, а також взаєм­ний обмін інформацією щодо практики вирішення конфліктних ситуацій між виробниками і продавця­ми товарів, виконавцями робіт і послуг та спожива­чами. Реалізація цих та ін­ших заходів допоможе створити принципово нову всеукраїнську систему за­хисту прав споживачів.

Проблемою для населен­ня, заявив голова Держспо­живінспекції Сергій Орє­хов, залишається надхо­дження в торговельну мере­жу значної кількості неякісних, фальсифікованих та небезпечних для життя і здоров’я людей товарів. Та­кож неповною мірою реалі­зується право споживачів щодо надання їм необхід­ної, доступної та достовір­ної інформації про товари, роботи та послуги. Він під­креслив, що, на жаль, біль­шість виробників намага­ються отримати максимум грошей за свій товар у будь-який спосіб. Це відбуваєть­ся не тільки завдяки поліп­шенню якості продукту, а й через уведення споживачів в оману, шляхом виготов­лення і продажу недоброя­кісних товарів.

ФПУ та Держспоживін­спекція України спільно працюватимуть над зміна­ми до чинного законодав­ства з метою покращення системи захисту громадян як споживачів товарів, ро­біт, послуг та реалізації їх­нього права на отримання якісних послуг.

Під час прес-конференції сторони оприлюд­нили завдання щодо пер­ших реальних кроків у співробітництві з питань захисту прав споживачів. Голова ФПУ Юрій Кулик запропонував Держспо­живінспекції використо­вувати гарячу лінію, що активно діє у ФПУ, для ви­рішення проблем спожи­вачів. У свою чергу Сергій Орєхов повідомив про те, що 1 листопада відбудеть­ся засідання колегії цього відомства, де розглядати­меться питання про вклю­чення до складу колегії представника ФПУ, а та­кож обговорюватиметься план конкретних спіль­них заходів ФПУ і Держ­споживінспекції.

 

 Генугода: триває спільна робота

 8 жовтня в Будинку профспі­лок відбулося засідання Спіль­ної робочої комісії для ведення колективних переговорів і під­готовки проекту Генугоди на новий строк. Головував на зі­бранні керівник групи повно­важних представників сторони роботодавців Олексій Мірошниченко.

 Члени комісії розглянули додатки до проекту Генугоди на 2013–2015 роки, пропозиції профспілкової сторони до Загальних по­ложень та Розділу І «Підви­щення конкурентоспро­можності національного товаровиробника та забез­печення зростання зайня­тості» проекту Генугоди. З доповідями виступили: від сторони профспілок – за­ступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, від сторони ро­ботодавців – Олексій Мі­рошниченко, від сторони органів виконавчої влади – В’ячеслав Коломієць.

Після гострої дискусії сто­рони вирішили: взяти до розгляду Спільною робо­чою комісією додатки № 3, 4, 5, 6, 9 до проекту Генугоди; інформацію представ­ників сторін щодо Загаль­них положень проекту, а та­кож абзац перший Загаль­них положень розглянути після внесення відповідних законодавчих змін або на останньому засіданні комі­сії. Обговорено й узгодже­но пропозиції сторін щодо Розділу І «Підвищення конкурентоспроможності національного товарови­робника та забезпечення зростання зайнятості».

Під час дебатів учасники зібрання прийняли комп­ромісне рішення створи­ти спільні робочі групи, які мають доопрацювати низку положень Генугоди та внести їх нові редакції на розгляд наступного за­сідання Спільної комісії.

 Добірку підготувала Тетяна РУБАН, «ПВ»


10.10.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання