« на головну 20.08.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1255)
01
Серпень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Борги повертають… але не всім

Борги повертають… але не всім

 Виконуючи рішення VI з’їзду, ФПУ веде цілеспрямовану роботу над приверненням уваги політиків, керівників держави, засобів масової інформації, діячів науки до нагальних проблем у сфері оплати пра­ці. Зокрема до проблеми несвоєчасності виплати заробленого.

 Затримка зарплати – явище за будь-яких умов прикре й ганебне, адже в умовах надзви­чайно низького її розміру в Україні йдеться фактич­но про можливості вижи­вання для працівників та їхніх родин. Досить часто їм доводиться чекати на кровно зароблені кошти від кількох місяців до кількох років.

Саме тому в рамках ви­конання цільової програ­ми «Гідна оплата праці» керівництво Федерації профспілок України три­має на постійному конт-ролі питання погашення заборгованості із заробіт­ної плати та постійно співпрацює з урядом в на­прямі вирішення зазначе­ної проблеми.

Так, на засіданні КМУ 29 серпня 2012 року було дано доручення всім орга­нам виконавчої влади за­безпечити до 7 вересня п. р. виплату заборгованої заробітної плати на окре­мих підприємствах, пере­лік яких сформований за поданням членських орга­нізацій ФПУ.

Аналіз оперативної ін­формації, наданої член­ськими організаціями ФПУ, свідчить про повне або часткове виконання урядових доручень низ­кою підприємств-боржників. Зокрема, по­вністю погашено заборго­ваність перед працівника­ми ДП «Ізумруд» (майже 10,6 млн грн). Суттєво зменшено суму заборгова­ності на ДП «Суднобудів­ний завод ім. 61 комунара» (-10 млн грн), ПАТ «Топаз» (-8,7 млн грн), ДП «Завод Генератор» (-1,99 млн грн), Шосткинське казенне під­приємство «Казенний за­вод «Зірка» (- 1,7 млн грн).

Разом з тим, допущено зростання заборгованості такими найбільшими боржниками, як ПАТ «Трест по будівництву та реконструкції автомо­більних шляхів «Донбас­шляхбуд» (+3,68 млн грн), Науково-дослідний радо­технічний завод (+1,9 млн грн), ДП «Завод ім. В. О. Малишева» (+1,3 млн грн), ДП «Київський дер­жавний завод «Буревіс­ник» (+1,261 млн грн), ДП «Радіоприлад» (+1,22 млн грн).

З метою контролю вико­нання зазначеного дору­чення та в зв’язку з тим, що проблема порушення кон­ституційного права на сво­єчасність отримання зар-плати не втрачає своєї ак­туальності Голова ФПУ Юрій Кулик направив по­вторне звернення на адре­су Прем’єр-міністра Украї­ни Миколи Азарова, в яко­му поінформував про стан виконання його доручення від 29 серпня 2012 року і ви­словив прохання вжити до­даткових заходів для по­вернення працівникам за­боргованої зарплати.

Департамент виробничої політики та колективно-договірного регулювання ФПУ

 

 

 «БІЛКОЗИН»: КРИГА СКРЕСЛА

 Розпоряднику майна ПАТ «Прилуцький завод «Білко­зин» Є. Фесенку разом із первинною профспілко­вою організацією підпри­ємства запропоновано на­дати Мінекономрозвитку проект заходів, які перед­бачається вжити задля від­новлення виробництва та погашення заборгованості із заробітної плати, а мініс­терству – внести пропози­ції Кабінету Міністрів Ук­раїни щодо залучення ор­ганів виконавчої влади для вирішення проблеми. Таке рішення ухвалила міжві­домча комісія з вивчення ситуації на «Білкозині». Її було сформовано та від­ряджено до Прилук Чер­нігівської області після того, як у складну ситуацію довкола підприємства-бан­крута оперативно й ефек­тивно втрутилась Федера­ція профспілок України.

Ми неодноразово висвітлю­вали ситуацію, що склалася на ПАТ «Прилуцький завод «Біл­козин». Зокрема, за результа­тами наради, що відбулася на заводі за участю керівництва ФПУ, 28 листопада 2011 року Голова ФПУ Юрій Кулик надіслав офіційного листа до Кабінету Міністрів України з пропозицією щодо вирішення проблемних питань, які тур­бують трудовий колектив і членів профспілок зазначено­го підприємства. У листі-від­повіді міністр економічного розвитку і торгівлі дав дору­чення керівникам Фонду де­ржавного майна, Міністерства фінансів, Міністерства со­ціальної політики, Пенсійного фонду та Чернігівської обл­держадміністрації спільно розглянути факти, викладені в листі ФПУ, визначитися щодо шляхів врегулювання порушеного питання і поін­формувати Кабінет Міністрів України.

Що ж відбувається сьогодні на підприємстві? Про це ми попросили розповісти голо­ву профкому ПАТ Володими­ра Мазуренка.

«Наше підприємство наразі перебуває на стадії банкрутс­тва, – розповів Володимир Григорович. – Ведуться пере­говори щодо залучення по­тенційного інвестора. Зі слів цього інвестора, буде віднов­лено працеспроможність ви­робництва, частково погаше­но заборгованість із зарпла­ти. На сьогодні вона стано­вить 14 млн гривень. Але, сподіваємося, ця проблема буде вирішуватися, бо ми від­чуваємо міцну підтримку з боку Федерації профспілок України, її Голови Юрія Кули­ка, заступника Голови ФПУ Сергія Кондрюка. Саме їх оперативні, рішучі та ефек­тивні дії сприяли і тому, що до нас приїхала міжвідомча комісія, і тому, що нашою проблемою переймаються в уряді. Звісно, на рівні нашої первинної профспілкової ор­ганізації здійснити подібне було б неможливо. Ми звер­нулися до всіх інстанцій краї­ни. Найбільш ефективно нас підтримала саме ФПУ, її керівництво. Зокрема, Сергій Кондрюк сприяв нашим кон­тактам з Міністерством со­ціальної політики, де ми об­говорили ситуацію та шляхи виходу з неї. Саме там було вирішено створити комісію з вивчення ситуації на ПАТ. Сподіваємося, що висновки комісії допоможуть нам від­новити виробництво, погаси­ти заборгованість із зарпла­ти. Зрозуміло, якщо підпри­ємство буде стабільно пра­цювати, не буде й заборгова­ності».

Для такого оптимізму є всі підстави. Бо міжвідомча ко­місія запропонувала Мінеко­номрозвитику внести пропо­зиції до Кабміну щодо залу­чення розпорядника майна ПАТ та профспілок Мінфіну, Мін’юсту, МЗС, Мінагрополі­тики для оперативного й ефективного вирішення про­блеми.

«Ми також будемо вдячні Фе­дерації профспілок України, Центральному комітету Профспілки працівників аг­ропромислового комплексу України за подальші консуль­тації та практичну допомогу у відновленні фінансово-гос­подарської діяльності під­приємства», – підкреслив Во­лодимир Мазуренко.

Олексій ПЕТРУНЯ, інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

 

 І ЗНОВУ ЗАСЯЄ «ІЗУМРУД»

 Заборгованість із заробітної плати погашено на Київському державному підприємстві «Ізумруд». Це стало можливим лише завдяки принциповій позиції Федерації профспілок України, ЦК Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України, первинної профспілкової організації підприємства.

 «Трудовий колектив нашого під­приємства вдячний особисто Голові ФПУ Юрію Кулику, його заступнику Сергію Кондрюку, керівництву ЦК ПМГУ за їх пос­лідовну принципову позицію та конкретну допомогу у вирішен­ні проблем, що накопичились на «Ізумруді» протягом трьох років, – наголосив голова проф-кому підприємства Станіслав Кочмаровський. – Сьогодні ми ставимо дуже важливе завдання – відновити виробництво для забезпечення людей роботою та гідною заробітною платою».

Як розповів голова профкому, після прийняття рішення про приватизацію підприємства за ініціативою профспілок у до­говір купівлі-продажу було включено зобов’язання щодо виплати заборгованої заробіт­ної плати протягом одного міся­ця з набуття права власності, а також низку інших соціальних зобов’язань покупця. Він також звернув увагу на те, що в люто­му 2012 року «Ізумруд» було приватизовано, але до початку серпня так і не оформлено офіційно набуття права влас­ності, зокрема через проблему накладення арешту на частину майна. Після набуття права власності, за умовами договору купівлі-продажу, новим власни­ком підприємства – ТОВ «Імпе­рія комфорту» станом на 10.09.2012 року 271 працівни­кові – і тим, хто працює, і вже звільненим – виплачено забор­говану заробітну плату на за­гальну суму 10 млн 576 тис. грн, а також повністю погашено за­боргованість перед Пенсійним фондом України та соціальними фондами. Найближчим часом буде вирішено питання щодо заборгованості зі сплати проф-спілкових внесків.

«Варто зазначити, що завдяки принциповій позиції профспі­лок виконано норму Галузевої угоди щодо оплати вимушеного простою в розмірі 100% тариф­ної ставки. Це дозволило пра­цівникам отримати виплати вище законодавчо передбаче­них, – підкреслив Станіслав Коч­маровський. – Окрім позитив­них зрушень у фінансовому за­безпеченні працівників, слід сказати й про те, що підприємс­тво має відновити свою вироб­ничу діяльність. Інвестиційні зобов’язання нового власника передбачають збереження про­філю діяльності з подальшим функціонуванням виробництва на суму не менше 12,8 млн грн, закупівлю сировини і випуск продукції на 144 млн грн. Вико­нання виробничих і всіх со­ціальних зобов’язань перебува­тиме на постійному контролі Федерації профспілок України, Фонду державного майна Украї­ни, ЦК ПМГУ та профкому під­приємства».

Олексій ПЕТРУНЯ, інформаційно-аналітичний центр ФПУ

25.09.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання