« на головну 20.08.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1255)
01
Серпень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Узяли курс на максимальну відкритість і співпрацю

Узяли курс на максимальну відкритість і співпрацю

 7 вересня відбулася робоча зустріч Голови Федерації профспі­лок України Юрія Кулика та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини України Валерії Лутковської.

 На зустрічі та­кож були при­сутні заступ­ник Голови ФПУ Сергій Українець і член Ради ФПУ, голова Київської міської організації проф­спілки працівників освіти Олександр Яцунь.

Відкриваючи зустріч, Валерія Лутковська зазна­чила, що двері офісу Упо­вноваженого ВР України з прав людини були й зали­шаються відчиненими для Федерації профспілок України: «Ми взяли курс на максимальну відкри­тість і максимальну спів-працю із громадськими організаціями, у тому чис­лі з профспілками. Тож сподіваємося на тісне та розширене співробітни­цтво. Ми створили кон­сультативну раду, плану­ємо також при кожному з представників Уповнова­женого сформувати екс­пертні ради, до складу яких увійдуть представни­ки громадських організа­цій. Для нас важливо чути вашу думку, знати її, реа­гувати на неї. Там, де є можливість співпрацюва­ти, будемо терміново втру­чатися і вносити свої про­позиції. Для нас ця співпраця дуже важлива».

У свою чергу, Юрій Ку­лик наголосив: «У нас дуже широке поле для співпраці, тому важливо визначити низку конкрет­них справ, які ми могли б спільно проводити в ін­тересах простих україн­ців, узгоджувати позиції при обговоренні актуаль­них соціально-еконо-мічних питань у Верхо­вній Раді, на засіданнях уряду, міністерств і ві­домств. Більш тісною та плідною має бути й спів-праця профспілкових ак­тивістів із представника­ми Уповноваженого Вер­ховної Ради з прав люди­ни в регіонах».

Загалом учасники зу­стрічі обговорили чимало питань, серед яких, зокре­ма, дотримання норм тру­дового законодавства, об­стоювання громадських інтересів завдяки ціле­спрямованому впливу на законодавчі й виконавчі органи державної влади та перспектива підписан­ня Меморандуму про співпрацю між ФПУ та Уповноваженим Верхов-ної Ради України з прав людини.

Сергій Українець спи­нився на питанні пору­шення трудових прав пра­цівників. Він із прикрістю наголосив, що наразі бага­то роботодавців не укла­дають із найманим пра­цівником трудовий дого­вір, підміняючи трудові відносини цивільно-правовими. А це грубе по­рушення трудового зако­нодавства. Особа, яка по­годжується на таку пра­цю, має усвідомлювати, що вона не має жодних трудових прав і гарантій, відтак у разі виникнення спору з роботодавцем – не зможе захистити своїх прав, оскільки не має до­казів трудових правовід­носин. Заступник Голови ФПУ наголосив: «Трудове законодавство має лиша­тися на стороні людини праці. Навіть рабовласни­ки були зацікавлені в тому, аби раб був здоро­вий, нагодований, щоб діти у нього росли. Бо від цього залежало те, як він працюватиме. А що ж у нас? Система зовсім не працює на майбутнє дер­жави: захворів робітник – викинули його, покалічи­ли – викинули…»

Омбудсмен зацікави­лася конкретними факта­ми порушення трудових і профспілкових прав і за­певнила, що готова нада­ти подіям максимального розголосу й максимально втрутитися в ситуацію.

На завершення зустрічі Олександр Яцунь резюму­вав: «Потрібно працювати разом, щоб не розпорошу­вати наші зусилля, а скон­центрувати на важливих суспільних питаннях. Адже ми несемо відпові­дальність перед людьми за їхню довіру, чесне ви­конання своїх обов’язків, за дії, спрямовані на соці­альну справедливість».

18.09.2012


Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання