« на головну 20.08.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1255)
01
Серпень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Об’єдналися заради соціального захисту працівників

Об’єдналися заради соціального захисту працівників

 4 вересня у Федерації професійних спі­лок України відбулося урочисте під­писання Угоди про утворення Спіль­ного представницького органу репре­зентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні. Під цим документом постави­ли свої підписи керівники репрезен­тативних всеукраїнських об’єднань профспілок: Голова Федерації профе­сійних спілок України Юрій Кулик, голова Конфедерації вільних профспі­лок України Михайло Волинець, го­лова Федерації профспілок тран­спортників України Вадим Ткачов, голова Об’єднання всеукраїнських ав­тономних профспілок Анатолій Широков та голова Об’єднання всеукраїнських профспілок і профоб’єднань «Єдність» Анатолій Онищук.

 В Угоді наголошуєть­ся, що СПО об’єднань профспілок створюється для вироблення консо­лідованої позиції та спіль­них дій щодо формування й реалізації державної со­ціальної та економічної по­літики, регулювання тру­дових, соціальних, еконо­мічних відносин, забезпе­чення представництва й за­хисту прав та інтересів працівників у відносинах з органами державної вла­ди, об’єднаннями організа­цій роботодавців, а також при укладенні й реалізації Генеральної угоди, забез­печення участі в соціаль­ному діалозі на національ­ному рівні та міжнародних заходах.

До складу СПО входить 61 особа. Його головою об­рано Юрія Кулика, який представляє найчисленні­ше об’єднання профспілок на національному рівні. Слід зазначити, що квоти представництва в СПО роз­поділяються пропорційно до чисельності членів профспілок, яких представ­ляють об’єднання, що укла­ли Угоду.

«Спільний представ­ницький орган всеукраїн­ських об’єднань профспі­лок традиційно бере актив­ну участь у соціальному ді­алозі з організаціями робо­тодавців та Урядом на на­ціональному рівні, – наго­лосив Голова ФПУ, співго­лова Національної тристо­ронньої соціально-економічної ради від профспілок Юрій Кулик. – Його діяль­ність спрямована на підви­щення рівня життя та соці­ального захисту людей. Основною формою діалогу є укладення угод. На наці­ональному рівні це Гене­ральна угода, у галузях – галузеві угоди, на підпри­ємствах – колективні дого­вори. Вони спрямовані на посилення захисту прав та інтересів працівників.

У середині вересня має бути сформовано СПО, який працюватиме п’ять наступних років. У його складі діятиме робоча ко­місія, яка вестиме колек­тивні переговори, уклада­тиме Генеральну угоду на новий строк і контролюва­тиме хід її виконання. Профспілки мають на меті укласти нову Генеральну угоду в стислі строки, не затягувати цей процес, що спостерігалося в минулі роки. Крім того, найближ­чим часом на нових заса­дах буде сформовано трис­торонні органи управління фондами загальнообов’язкового соціального страху­вання. На таких засадах уже діють Національна тристороння соціально-економічна рада та Україн­ський координаційний ко­мітет сприяння зайнятості населення».

 

 ІЗ ТРИБУНИ

 Юрій Кулик,  Голова Федерації професійних спілок України:

– Відбулася визначна по­дія – підписання Угоди про утворення СПО всеукраїнських об’єднань профспілок на націо­нальному рівні. Створен­ня СПО – справа не нова. Проте цього року новаці­єю є те, що право на фор­мування на національно­му рівні одержали лише п’ять репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок. Вони й підписали угоду, щоб працювати над виробленням консолідованої позиції у рамках соціаль­ного діалогу. А головне – спільно діяти зі знаком плюс для людей праці.

 

 Вадим Ткачов, голова Федерації проф­спілок транспортників України:

 – Профспілковий рух України набирає нових обертів. Я вважаю, що подія, яка відбулася сьогодні – підписання Угоди про утворення СПО – це ще один крок до об’єднання профспі­лок заради вирішення проблем трудівників. Як кажуть у народі, гуртом і батька легше бити. Сподіваюся, що бити ми нікого не будемо. Ми маємо сісти й вирішити, що ми робитимемо сьо­годні, що – завтра. Щоб кожен тягнув цей віз не у різні напрямки, а в од­ному. Сподіваюсь, у нас усе вийде.

 

 Анатолій Онищук, голова Об’єднання всеукраїнських профспілок та профоб’єднань «Єдність»:

 – Це якісно новий СПО, сформований на абсо­лютно нових засадах. На кожне з об’єднань покла­дається серйозна відпо­відальність. Але, незва­жаючи на те, що в нас різ­ні підходи, різні бачення тих чи інших проблем, ми маємо бути єдині в тому, що соціальні стандарти потрібно підіймати. Ми маємо більш зубастіше обстоювати інтереси на­ших спілчан і гідно пред­ставляти їх у діалозі з Ка­бінетом Міністрів та ро­ботодавцями і, звичайно, при підписанні Генугоди. Я упевнений, що в цьому ми будемо єдині.

 

 Михайло Волинець, голова Конфедерації вільних профспілок України:

 – Що стосується пред­ставлення та захисту ін­тересів людей найманої праці перед органами влади й роботодавцями, то у нас трохи різні погля­ди на низку питань, зо­крема щодо Трудового кодексу. Але нам виста­чило розуму й терпіння знайти компромісний шлях та об’єднатися. Впевнений, ми й надалі так працюватимемо і нам удасться закріпити силь­ніші позиції у змісті нової Генугоди. Важливо, аби ми виправдали довіру лю­дей, які сьогодні потребу­ють захисту, особливо у ці непрості кризові часи.

 

Анатолій Широков,  голова Об’єднання всеукраїнських автономних профспілок:

 – У цей урочистий мо­мент я хочу побажати нам єдності, єдності і ще раз єдності. Безумовно, між нами виникатимуть і гострі дискусії, й плюра­лізм думок. Але перед зовнішнім світом, осо­бливо перед двома опо­нентами – державою в особі Уряду та об’єднанням роботодавців, ми маємо виступати як один моноліт. Ми маємо кон­солідовано представля­ти й захищати права тру­дящих і докладати всіх зусиль, аби працювати в напрямі демократизації нашого суспільства, прав і свобод людини.

 

 ДЛЯ ДОВІДКИ

5 всеукраїнських об’єднань профспілок, що підписали Угоду, об’єднають 76 проф­спілкових організацій, що діють у всіх регіо­нах і галузях економі­ки. У їхніх лавах – по­над 9,7 мільйона спіл­чан, або понад 90% їх загальної чисельності. Для порівняння: в еко­номіці України працю­ють 10,5 мільйона осіб.

16.09.2012


Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання