« на головну 20.08.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1255)
01
Серпень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Ми не відступимо!

Ми не відступимо!

 Ситуація в ГМК Запорізької області й надалі погіршу­ється. Перелік підприємств, які відчайдушно борються за виживання, зріс за раху­нок провідного українського виробника спеціальних ста­лей і сплавів – електромета­лургійного заводу «Дніпроспецсталь». Те, що складна економічна ситуація, в умо­вах якої підприємство пра­цює вже не перший рік, пере­йшла до розряду вкрай небез­печної, стало зрозуміло 8 серпня, коли адміністра­ція ПАТ «Дніпроспецсталь» повідомила профспілковому комітету, що з 10 жовтня 2012 року в структурних під­розділах заводу відбудеться скорочення 25% штатних одиниць. А це ледь не півто­ри тисячі осіб

 Серед причин, че­рез які адміні­страція наважи­лася на цей крок, – відсутність дер­жавного замовлення на продукцію підприємства, значне зростання цін на основні енергоресурси і неповернення державою ПДВ у розмірі понад 250 млн гривень.

З метою привернути увагу держави до небез­печної ситуації, що скла­лася на підприємстві, та необхідності своєчасного відшкодування на раху­нок «Дніпроспецсталі» державної заборгованості з ПДВ, Профспілка мета­лургів і гірників України організувала в інформа­ційному агентстві «Укрін­форм» прес-конференцію. На запитання журналіс­тів відповідали голова ЦК ПМГУ Володимир Каза­ченко, голова профкому ПАТ «Дніпроспецсталь» Євгенія Жало, заступник голови Запорізького обко­му ПМГУ Валерій Сєдов.

За словами Євгенії Іл­лівни, на підприємстві склалася настільки важка економічна ситуація, що постає питання про саме його існування: «Вже до листопада завод опинить­ся на межі зупинки, якщо не відбудеться змін на краще». Цю думку цілко­вито поділяє Валерій Сє­дов. Він вважає, що якщо найближчим часом під­приємство не зможе по­стати з колін (а без допо­моги держави це немож­ливо), скорочення можуть торкнутися загалом 3 тис. робітників.

А втім, уникнути біди можна. За словами Воло­димира Казаченка, до­статньо того, щоб держа­ва повернула підприєм­ству суми ПДВ, виграні «Дніпроспецсталлю» в су­дах першої інстанції та апеляційному суді. Ці ко­шти дадуть заводу шанс принаймні півроку ста­більно працювати. Але, на жаль, держава сьогодні в ручному режимі вирішує, кому повертати, а кому не повертати ПДВ. «Податок на додану вартість зали­шається найкорумповані­шим податком в Україні», – наголосив голова ЦК ПМГУ.

Варто зазначити, що держава в особі Податко­вої служби оперативно відреагувала на стурбова­ність Профспілки мета­лургів і гірників України щодо долі 1,5 тис. грома­дян і загалом ПАТ «Дні­проспецсталь». ДПСУ на своєму офіційному сайті 9 серпня 2012 року розміс­тила інформаційне пові­домлення про те, що «вва­жає неприпустимими спроби тиску на компе­тентні державні органи з боку окремих керівників та власників підприємств, які взяли за правило «шантажувати» громад­ськість погрозами зупин­ки виробництва та масо­вого скорочення робочих місць через проблеми з поверненням ПДВ». При цьому Податковою служ­бою підтверджується, що «на даний момент на роз­гляді в різних судових ін­станціях перебувають за­явлені ПАТ «Дніпроспец­сталь» до відшкодування суми ПДВ у розмірі 212,6 млн грн за період 2010–2012 років», а також той факт, що на сьогодні під­приємству не відшкодова­но ПДВ у розмірі 81,9 млн грн за період березень – червень 2012 року.

Ще багато цифр і фак­тів наводиться в цьому по­відомленні. От тільки шкода, що в ньому немає ні слова про те, коли бу­дуть виконані рішення су­дів і за які кошти жити­муть півтори тисячі запо­різьких електрометалур­гів та їхні родини після 10 жовтня.

Елеонора СІЛІВЕРСТОВА,

інформаційно-аналітичний центр ЦК ПМГУ

 

 Держава не має морально­го права спокійно спостері­гати за тим, як нищиться промисловий потенціал України. Вона повинна втрутити­ся в процес цілеспрямованого руйну­вання української електрометалур­гії та зупинити його. Адже це стосу­ється тисяч трудящих і їхніх ро­дин, соціальної безпеки та можли­вості гідно жити в своїй країні. І сьогодні ПМГУ готова до боротьби і обстоювання, навіть жорсткими метода­ми, інтересів трудя­щих металургійних підприємств.

Володимир КАЗАЧЕНКО,

Голова ЦК профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості

22.08.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання