« на головну 20.08.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1255)
01
Серпень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

За чесну конкуренцію, рівні права та інтереси

За чесну конкуренцію, рівні права та інтереси

 19 липня, напередодні професійного свята працівників торгівлі, «Профспілкові вісті» надрукували інтерв’ю з головою Всеукраїнської профспілки працівників і підприєм­ців торгівлі, громадського харчу­вання та послуг Тетяною Ясько. Скажу відверто: нам близькі та зрозумілі численні проблеми галузі в ринкових умовах праці, бо харчо­ва та переробна промисловість без­посередньо пов’язана з підприємс­твами торгівлі та громадського харчування.

 У свою чергу, Всеукраїнська профспілка харчової, пере­робної промис­ловості та суміжних галу­зей неодноразово вносила пропозиції до проекту За­кону України «Про вну­трішню торгівлю» щодо закріплення на законодав­чому рівні прав та обов’язків як торгівлі, так і товаровиробників про­дуктів харчування, осо­бливо хліба та хлібобулоч­них виробів. Наприклад, термін зберігання хліба – 72 години, а підприємства торгівлі змушують това­ровиробників підписувати угоди, які передбачають термін повернення коштів до 30 днів. Не маючи обо­ротних коштів, вони зму­шені здійснювати попере­дню оплату за енергоносії та борошно, а також, згід­но з чинним законодав­ством, двічі на місяць ви­плачувати заробітну пла­ту. Мають місце факти, коли гіпер- та супермарке­ти за послуги з реалізації хліба вимагають оплати так званих «вступних вне­сків», які складаються з багатьох нулів. Монополі­зація ринку торгівлі не надає права вибору това­ровиробникам.

Ситуація на ринку тор­гівлі хлібом і хлібобулоч­ними виробами є одним із чинників збитковості хлі­бопекарської галузі. На нашу думку, найбільше потерпають від непри­йняття закону наймані працівники різних галу­зей. Тому ми підтримуємо пропозиції Всеукраїнської профспілки працівників і підприємців торгівлі, гро­мадського харчування та послуг щодо встановлення на законодавчому рівні од­накової відповідальності продавців і постачальни­ків продукції за чесну кон­куренцію, рівність прав та інтересів на ринку.

АНАТОЛІЙ ТЕЛЬНИХ, ГОЛОВА ЦК ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ХАРЧОВОЇ, ПЕРЕРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ТА СУМІЖНИХ ГАЛУЗЕЙ, КЕРІВНИК СПО ВСЕУКРАЇНСЬКИХ ПРОФСПІЛОК В АПК

 

 

 СПРАВЕДЛИВІСТЬ – ПОНАД УСЕ!

 30 липня під головуванням заступника голови Державної подат­кової служби України Андрія Ігнатова відбулося засідання робо­чої групи з підготовки пропозицій щодо реформування податкової системи, на якому були присутні представники ДПС, Міністерс­тва фінансів, Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України, Федерації профспілок України, Федерації професійних бухгал­терів та аудиторів, Федерації роботодавців, Європейської бізнес-асоціації, Спілки орендарів і підприємців.

 Під час заходу заступник Го­лови ФПУ Сергій Кондрюк окремо звернув увагу при­сутніх на необхідність зба­лансування інтересів влади, бізнесу та працівників при підготовці змін у реформу­ванні податкової системи, оскільки чинне податкове законодавство є несправед­ливим та дискримінаційним щодо людини праці. Для усу­нення цієї проблеми необ­хідні, зокрема, наступні заходи:

– уніфікувати підхід до опо­даткування зарплати та при­бутку підприємств шляхом відновлення дії неоподатко­вуваного мінімуму на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб – еквіва­лента собівартості для пра­цівників, за умови застосу­вання єдиної ставки податку на доходи фізичних осіб;

– встановити рівень подат­кового навантаження на до­ходи від трудової діяльності у вигляді заробітної плати на рівні не вище, ніж рівень оподаткування інших до­ходів (дивідендів, процентів від депозитних вкладів, при­бутків від оренди та продажу майна тощо);

– вдосконалити порядок на­дання податкової знижки, зокрема шляхом запровад­ження реального механізму віднесення до її складу вит­рат на лікування та медичне обслуговування.

Наприкінці засідання було оголошено, що напрацьова­ний за результатами обгово­рення проект документа із змінами до податкового за­конодавства найближчим часом буде розміщено на сайті ДПС України або Мін­фіну.

ДЕПАРТАМЕНТ БЮДЖЕТНОЇ ПОЛІТИКИ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ АПАРАТУ ФПУ

 

 

 У ПОШУКАХ ДОМОВЛЕНОСТЕЙ

Для проведення спільних заходів щодо укла­дення Генеральної угоди на новий термін Го­лова ФПУ та СПО профспілок Юрій Кулик звернувся з листом до голови ради Федерації роботодавців України та СПО роботодавців Дмитра Фірташа, в якому констатував, що перший етап консультацій для консолідова­ного формування робочої версії проекту Ген-угоди проведено ефективно та професійно.

У своєму листі він висловив особливу вдячність Олексію Мірошниченку, Сергію Прита­манову, Юрію Кузовому та Родіону Колишку за активну та конструктивну роботу в по­шуках взаємоприйнятних рі­шень щодо актуальних про­блем у сфері трудових відно­син. Водночас Юрій Кулик звернув увагу Дмитра Фірта­ша на той факт, що поряд із досягнутими домовленостя­ми існує низка питань, які пот­ребують більш глибокого оп­рацювання для знаходження компромісних рішень. Зокре­ма, це стосується проблем із збереженням і розвитком тру­дового потенціалу країни, оп­латою праці найманих праців­ників, плато- та конкуренто-спроможністю внутрішнього ринку. З огляду на актуаль­ність та гостроту цих питань Юрій Кулик вніс пропозицію про спільне проведення (в другій половині серпня – пер­шій половині вересня) за участі науковців дискусій (круглих столів) з такої тема­тики:

– конкурентоспроможність національних кадрів у про­мисловості та перспективи попиту й пропозиції на вироб­ничий персонал;

– конкурентоспроможність, продуктивність та оплата пра­ці: сучасний стан і новітні тен­денції;

– платоспроможність внутріш­нього ринку: реалії, можли­вості, завдання.

У СПО профспілок переконані, що інформація, отримана під час цих заходів, дозволить усім учасникам переговорів з укладення нової Генеральної угоди об’єктивніше оцінювати процеси, що відбуваються в економіці країни та світу, а відтак, знаходити виважені рі­шення. Координувати зазна­чені питання від профспілко­вої сторони доручено заступ­нику Голови ФПУ Сергію Конд­рюку.

МЕДІА-ЦЕНТР ФПУ

 

Спільні кроки для покращення життя

 Днями підписано угоду про со­ціальне партнерство в пенсій­ному забезпеченні між Голо­вним управлінням Пенсійного фонду України в Сумській об­ласті, облпрофрадою та облас­ною організацією роботодав­ців «Сумський регіон». Угодою передбачені спільні кроки сторін щодо збільшення над­ходжень до бюджету Пенсій­ного фонду, здійснення за­ходів із легалізації доходів та зайнятості населення, розши­рення методичної, інформа­ційної співпраці, соціального захисту трудящих.

За інф. Сумської облпрофради

09.08.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання