« на головну 20.08.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1255)
01
Серпень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Ярослав СУХИЙ: «Роль профспілок у питаннях зайнятості населення дуже велика»

Ярослав СУХИЙ:  «Роль профспілок у питаннях зайнятості населення дуже велика» Верховна Рада України 8 червня ухвалила в першому читанні закон «Про зайнятість населення». Серед норм і положень цього найважливішого для вирі­шення проблем безробіття та створення нових ро­бочих місць документа є й такі, що вносили проф-спілки. Як надалі вирішуватимуться проблеми зай­нятості населення, наш кореспондент поцікавився у народного депутата України, одного з розробників нового Трудового кодексу Ярослава Сухого.

 – Вважаю, що найважливішою функцією профспілок є їх діяль­ність щодо захисту прав найма­ного працівника в питанні звільнення. У нас же безробіття інколи зростає через самодурство роботодавця. Це раз. По-друге, нормальні профспілки, що не грають на боці робото­давців, повинні докласти всіх зусиль, щоб був прийнятий Тру­довий кодекс. Річ у тім, що якщо зараз не приймемо той варіант, який погоджений із профспіл­ками й роботодавцями, то в грудні або через рік приймемо такий написаний під диктовку роботодавців кодекс, що у профспілок просто місця в політичній системі України не залишиться.

– А в чому ще полягає роль профспілок у вирішенні проблеми зайнятості?

– Безумовно, в організації підго­товки кадрів, їхньому професій­ному зростанні, навчанні, освіті, в тому, щоб людина була заці­кавлена опанувати потрібні еко­номіці й суспільству професії. Значну роль профспілки мають відігравати в боротьбі не за пільги – подайте ще що-небудь, а за високу зарплату людей, за високу вартість робочої сили.

– Як Ви сприйняли факт під­писання Національної три-сторонньої угоди між уря­дом, роботодавцями і профспілками щодо зайня­тості і робочих місць?

– Сьогодні склалися гарні від­носини між профспілками й ро­ботодавцями. Що я маю на увазі? Те, що між ними постійно тривають переговори, відбува­ються дискусії, консультації. Тому я сподіваюся, що за ниніш­ніх підходів до взаємовигідної співпраці ця угода не залишить­ся просто декларативним па­пірцем, а буде вжито спільних серйозних заходів для вирі­шення проблеми зайнятості.

– Але ось у питаннях пенсій­ної реформи і пенсійного за­безпечення загалом усе ж між урядом, роботодавця­ми і профспілками прогля­даються деякі протиріччя?

– Завдання профспілок – і це цілком зрозуміло й можна пояс­нити – це соціальний захист прав та інтересів людей. Але по­дивімося на речі реально. Якщо б не відбулася пенсійна рефор­ма, якби ми не розтягнули пенсійний вік і тим самим штуч­но не зменшили кількість пенсіонерів, уже сьогодні була б катастрофа. Ми не тільки не підвищували б розмір пенсій, нам просто нічого було б уза­галі виплачувати. І мали б ми ситуацію 90-х років минулого століття. У нас 21 млн праце-здатного населення, 13,7 млн пенсіонерів і 12 млн платять ле­гально податки й відрахування до Пенсійного фонду. До чого все це може призвести? Потріб­но було терміново змінювати ситуацію. І ми сьогодні змінили це співвідношення. Поки ще не один до одного. Але вже кіль­кість людей, які сплачують внески до Пенсійного фонду, зросла. Крім того, нещодавно змінили порядок відрахувань до Пенсійного фонду у разі при­дбання автомобілів, золота та інших речей.

Розмовляв Олексій ПЕТРУНЯ, медіа-центр ФПУ

 

 

 РОЗМІРИ СОЦІАЛЬНИХ ГАРАНТІЙ НЕ МОЖНА ЗМЕНШУВАТИ

 Днями відбулося засідання Кабінету Міністрів України. В обговоренні цілої низ­ки питань, зокрема забезпечення пільгових категорій населення твердим паливом, узяв участь представник профспілок, за­ступник керівника СПО профспілок, за­ступник Голови ФПУ Григорій Осовий

Проектом постанови, що її ухвалено на засіданні Уряду, передбачено внесення змін до Порядку надання ком­пенсації особам, які мають право на безоплатне отри­мання вугілля на побутові потреби, але проживають у будинках із центральним опаленням, і Порядку надан­ня пільг на придбання твер­дого палива і скрапленого газу за рахунок субвенцій із державного бюджету місце­вим бюджетам у частині виз­начення документів, що на­даватимуться зазначеними особами для підтвердження їхнього права на забезпе­чення вугіллям та отриман­ня компенсації.

Як зазначив Григорій Осо­вий, проект постанови без зауважень погоджено СПО профспілок і роботодавця­ми. Документ відповідає Програмі економічних ре­форм на 2010–2014 роки «Заможне суспільство, кон­курентоспроможна економі­ка, ефективна влада» в час­тині створення ефективної системи соціального захисту й дасть можливість реалізу­вати зазначеній категорії громадян право на пільгове забезпечення вугіллям і от­римання компенсації.

Профспілки підтримали та­кож ухвалення Постанови КМУ про створення Коорди­наційного центру з надання правової допомоги при Міністерстві юстиції України. Центр утворюється з метою формування в нашій дер-жаві ефективної системи безоплатної правової допо­моги.

Під час розгляду питання «Про затвердження Поло­ження про електронний реєстр пацієнтів» Григорій Осовий у своєму виступі звернув увагу, що Фонд со­ціального страхування з тимчасової втрати працез­датності теж веде облік лі­карняних листків, тому у разі створення електронно­го реєстру пацієнтів потріб­но забезпечити координа­цію їх роботи. Реєстр ство­рюється з метою підвищен­ня ефективності медичної допомоги, забезпечення своєчасності її надання та достовірності статистичної інформації.

Проект постанови було взя­то за основу та буде доопра­цьовано, у тому числі з ура­хуванням пропозицій профспілок.

На засіданні розглянуто проект розпорядження Ка­бінету Міністрів стосовно упорядкування умов оплати праці працівників держав­них і комунальних установ, закладів та організацій, що мають статус національних.

Під час його обговорення Григорій Осовий зауважив, що документ стосується умов оплати праці певної категорії працівників, зокрема науков­ців, тому потребує поперед­нього погодження з проф-спілками. «Розміри соціаль­них гарантій не може бути зменшено», – зазначив пред­ставник профспілок. Із цим погодився Прем’єр-міністр Микола Азаров, тож проект розпорядження повернуто на доопрацювання й доруче­но провести нараду з цього питання за участю міністрів і представників профспілок.

Медіа-центр ФПУ

19.06.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання