Ботулізм наступає!
Н
е встигла Україна повніс-
тю оговтатись
від інфек-
ції
кору, як нова напасть
– ботулізм.
Від початку
року
більше трьох десят-
ків
людей підхопили цю недугу. На
превеликий
жаль, не вдалося уник-
нути
летальних випадків. І все, ка-
жуть
медики, через власну необач-
ність.
Бо винуватця хвороби усі до-
бре
знають, однак нехтують поперед-
женнями
про небезпеку. А винува-
тець
– в’ялена чи сушена риба. У літ-
ній
період вона особливо підступна,
якщо
виготовлена без дотримання
санітарних
норм. Держспоживслуж-
ба рекомендує
відмовитись від спо-
живання
цього продукту і не купува-
ти його
в місцях стихійної торгівлі.
Ботулізм
– надзвичайно тяжке
харчове
отруєння, що виникає вна-
слідок
потрапляння в організм лю-
дини
з їжею токсину бактерії боту-
лізму.
Характеризується високою
смертністю,
яка коливається в ме-
жах
37–100%. Специфічне та неспе-
цифічне
лікування не завжди
успішне,
тому основну увагу слід
приділяти
питанням профілактики.
Варто
пам’ятати, що наші річ-
ки –
Дніпро, Дністер, Південний
Буг,
згідно даних науково-прак-
тичних
досліджень, забруднені
бактеріями
ботулізму на 40% і
вище.
Це результат забруднення
промисловими
підприємствами і
приватними
господарствами. Ви-
лов
і безконтрольне приготування
копченої,
солоної та в’яленої риби
стають
основним фактором ризи-
ку
«підчепити» цю хворобу.
Це неправда,
що ботулізм може
бути
тільки в продукції, що пропо-
нується
на стихійних ринках. При-
гадаймо
рік минулий. Більшість
випадків
ботулізму трапились че-
рез
рибні делікатеси, придбані в
супермаркетах.
Експерти кажуть,
що до
цього призвів мораторій на
перевірки
виробників та продавців
рибної
продукції. Бізнес скорис-
тався
цим і знехтував будь-якими
санітарно-технологічними
прави-
лами.
Норми зберігання і реаліза-
ції
продукції були проігноровані.
Та якщо
говорити про стихійну
торгівлю,
то зосереджуватись лише
на в’яленій
чи копченій рибі не вар-
то.
Адже в таких не-
санкціонованих
міс-
цях
продаються кон-
сервовані
м’ясні,
рибні,
овочеві, гриб-
ні вироби
домашньо-
го приготування,
які
теж
приховують не-
безпеку
захворіти на
ботулізм.
Відрізни-
ти інфіковані
про-
дукти
від якісних не-
можливо.
А от
ліків проти
цієї
недуги в Україні
немає
вже 3 роки. Як
пояснили
в Міністер-
стві
охорони здоров’я,
дія
сертифікату пре-
парату
російського
виробництва
закінчи-
лася
2014-го. Фахівці
наголошують,
що од-
ним
з найважливі-
ших
методів лікуван-
ня ботулізму
є вве-
дення
сироватки, а не
вакцини.
Україна,
як і чимало інших
країн,
не має власного виробни-
цтва
сироваток від ботулізму.
Зважаючи
на воєнний конфлікт з
РФ,
українці нині мають самі
привозити
сироватку з-за кордо-
ну.
Попри летальні випадки від
ботулізму,
сироватка від цієї не-
безпечної
недуги з’явиться в
Україні
лише на початку серпня,
заявляють
у МОЗ.
Поки
що Держпродспожив-
служба
настійно рекомендує не
брати
в дорогу і на відпочинок
продукти,
які швидко псуються,
дотримуватися
термінів придат-
ності
та умов зберігання. Вжива-
ні продукти,
особливо консерво-
вані,
рекомендує ретельно про-
варювати,
просмажувати або
тушкувати
перед споживанням,
сирі
і в’ялені продукти обробля-
ти окремими ножами.
__
Володимир
Курпіта,
генеральний
директор
держустанови
«Центр
громадського
здоров’я
МОЗ
України»:
«Я сподіваюся, що сироватка
від ботулізму надійде
в Україну
в серпні – вересні.
Поки в Украї-
ні будуть консервувати
в до-
машніх умовах м’ясо
або навіть
недостатньо промиті
гриби, а
також зберігати ці продукти
в
невідповідних умовах,
доти в
країні буде ботулізм.
На жаль,
ботулізм не можна визначити
на
око, смак або колір.
Це мікроор-
ганізм, який не псує
продукти.
За зовнішнім виглядом
продукт
може бути доброї якості,
але
містити токсини цього
мікроор-
ганізму. Для свого розвитку
йому не потрібен кисень.
Тому
він може розвиватися
в консер-
вації або в копченостях.
Для
нього це ідеальне середовище».
|