« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

«Борщовий набір» демонструє зростання


Т ак звані продукти «бор­щового набору» навесні зростають у ціні. Запаси минулого року скорочу­ються, або й закінчують­ся, а нового врожаю доводиться че­кати. Найбільше додав у вартості столовий буряк – аж на 36,7%. «По­важчали» капуста і морква – відпо­відно на 32% та 29,4%.

Закінчився піст, тож господині почали готувати борщ із м’ясом. Цей продукт теж подорожчав. Якщо проаналізувати динаміку з початку року, то свинина подорожчала на 7,65 грн (7,76%) до 106,28 грн за кг. Яловичина традиційно дорожча і теж додала в ціні 13,73 грн (11,38%) – до 134,34 грн.

Українців наразі цікавить думка експертів: коли почнуть знижува­тись ціни на овочі, оскільки здешев­лення м’яса не очікується? Аналіти­ки продуктового ринку прогнозують цінове послаблення лише через мі­сяць. Саме тоді збільшиться пропо­зиція на торговельних майданчиках та ринках. При цьому вартість «бор­щового набору» має знизитись прак­тично вдвічі, оскільки овочі нового врожаю довго не зберігаються.

А от прогнози щодо вартості м’яса точно не потішать українців. Ялови­чина вже до кінця літа сягне позна­чки 150 грн за кілограм. Свинина до­рожчатиме повільніше, однак постій­но, аж до кінця року.

Експерти з цього приводу мають свої міркування. З усіх продуктів харчування м’ясо в Україні порівня­но з європейськими цінами найде­шевше. Мабуть, тому виробники й переробники прагнуть до європей­ських стандартів.

Що стосується курячого м’яса, то ситуація виглядає так: спершу було цінове підвищення, потім посла­блення. Усе через те, стверджують експерти, що у світі ціна на куряти­ну загалом стабільна. В Україні на ціну м’яса птиці зазвичай впливає курс долара. Оскільки нині він від­носно стабільний, то й ціна на «біле» м’ясо залишатиметься в «ро­зумних» межах. «Розумними» їх на­зивають у лапках, бо впродовж останніх 2 років вартість м’яса зрос­тала набагато швидше, ніж середня зарплата українців.

За даними Держстату, протягом минулого року всі продукти в серед­ньому подорожчали на 13,4%, у тому числі хліб і хлібопродукти – на 8,4%, хліб окремо – на 15,4%, м’ясо та м’ясопродукти – на 20,9%, риба та продукти з неї – на 1,7%, молоко – на 26,3%, сир – на 22,2%, яйця – на 5,7%, масло – на 27,6%, соняшникова олія – на 5,5%, фрукти – на 15,2%, овочі – на 10,3% і цукор – на 6,8%.

Утім, Уряд переконує, що зростан­ня цін у 2018 році буде нижчим, ніж торік. Аналогічної думки дотриму­ються й експерти. На переконання ди­ректора департаменту ринкових до­сліджень рейтингового агентства IBI-Rating Віктора Шулика, динаміка вартості вітчизняних овочів і фруктів у 2018 році буде «індивідуальною» – у діапазоні від -10% до +10%. Причини: підвищення пропозиції, конкуренція з боку імпорту, переорієнтація попи­ту і сезонність.

За словами Олександра Хорева, ке­рівника проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти», черговий сезон картоплі, ово­чів борщового набору (цибулі, капус­ти, моркви, буряка) і яблук завершить­ся в квітні – травні 2018 року. Відповід­но, цінові перспективи на перерахова­ні вище позиції можна розглядати саме до кінця весни поточного року. Складно сказати, що буде з цінами, на­приклад, восени, оскільки ще невідо­мо, як будуть планувати свої посадко­ві площі українські виробники.

Олексій Дорошенко, генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж:

«Зростання вартості свини­ни в 2018 році буде незна­чним (у межах офіційної ін­фляції і девальвації гривні), оскільки виробників стри­мують купівельна спромож­ність населення та знижен­ня експорту. Найвірогідні­ше, будуть дорожчати філе, грудка, вирізка всіх видів м’яса. Малоймовірно, що м’ясо подорожчає до кінця року в межах до 15%, бо в січні ціну було збільшено дуже істотно, а роздрібні ціни ще не «підтягнулися» до підвищення оптових».

 


У календарі щеплень очікуються зміни

Міністерство охорони здоров’я опублікувало про­ект змін до календаря щеплень. Поки що він пе­ребуває на обговоренні і фахівців, і громадськос­ті. Нововведеннями відомство хоче одночасно заощадити гроші і підвищити рівень вакцинації. Йдеться про зміни в календарі щеплень дітей.

С еред основних новацій – перенесення другої дози щеплення проти гепатиту В з першого на другий мі­сяць життя малюка. Це, на переконання чиновників МОЗ, до­зволить використовувати комбінова­ну вакцину проти дифтерії, кашлюку, правця, гемофільної інфекції та гепа­титу В. Закуповувати комбіновану вакцину проти кількох інфекцій де­шевше, ніж ту, що протидіє одній. Відтак вирішили об’єднати імуніза­цію проти гепатиту В із щепленням проти дифтерії, правця, кашлюку та поліомієліту.

Однак здешевлення – не єдиний плюс комбінованої вакцини. У лі­карнях порідшають черги до кабіне­тів щеплень, діти отримуватимуть менше навантаження на організм і стресу від ін’єкції.

Ще одна пропозиція – скасувати повторне щеплення проти туберку­льозу в семирічному віці. Це одна з рекомендацій Всесвітньої організа­ції охорони здоров’я.

Запропоновані зміни зменшать кількість ін’єкцій та поліпшать охо­плення дітей щепленням, вважають медики. Дитина отримає захист від тих же інфекцій при зменшенні чис­ла уколів і візитів до поліклініки, переконує голова правління органі­зації «Батьки за вакцинацію» Тимофій Бадіка. Він також підтримує ініціативу МОЗ скасувати ревакци­націю проти туберкульозу в семи­річному віці. Щеплення БЦЖ акту­альне для дітей перших місяців життя, а пізніше не має ефективнос­ті. Замість повторної вакцинації проти туберкульозу краще зосередитись на сучасній діагностиці хво­роби, переконує фахівець.

Лікарі поки що неоднозначно сприймають ініціативу Міністерства охорони здоров’я. Основну проблему вбачають у тому, що в Україні – низь­ка культура щеплень. Батьки не за­вжди довіряють якості вакцини, тому намагаються будь-що уникну­ти відвідин поліклініки. Таким скеп­тикам потрібно терпляче пояснюва­ти, що довічний імунітет формуєть­ся тільки після деяких щеплень, при­міром проти кору, паротиту, красну­хи. Імунітет проти дифтерії, правця та кашлюку зберігається протягом 7–10 років. Особистий календар ще­плень для кожної дитини складає і контролює лікар-імунолог чи педі­атр за місцем проживання.

Перш ніж зробити щеплення, лі­кар повинен вивчити медичну кар­ту, виміряти температуру і провес­ти ретельний загальний огляд. Пе­діатр має надати батькам пацієнта форму згоди для проведення вак­цинації. Заповнений документ за­лишається в медичній установі.

МОЗ наполягає, аби лікарі обов’язково повідомляли заздале­гідь про можливі реакції на вакци­ну, симптоми, за яких слід термі­ново звертатись за медичною до­помогою, та як впоратись із на­слідками щеплення вдома.

Заступник міністра Ольга Сте­фанишина повідомила, що впер­ше за 7 років Україна забезпечена всіма вакцинами. Однак рівень вакцинації проти деяких інфекцій критично низький. За даними Центру громадського здоров’я, ми­нулого року тільки половину українських дітей 18 місяців вак­цинували від дифтерії, правця та кашлюку, і менше половини до­рослих пройшли планову ревакци­націю від дифтерії і правця. Проти поліомієліту щеплено 75%, проти гепатиту В – 50% дітей.

Олексій Риков, головний лікар мережі дитячих клінік «Добробут»:

«Комбіновані вакцини ніяк не вплинуть на якість щеплення. Такі вакцини навіть безпечніші. По-перше, знижується ризик небажаних явищ, пов’язаних з додатковими компонентами вакцини, зменшується кількість відвідувань лікаря і, врешті- решт, кількість уколів дитині. Ефективність комбінованих вакцин не відрізняється від мо­новакцин, тому їх багато років використовують в усьому світі.

А ось ревакцинація в 7 років проти туберкульозу є малоефективною. Особливість вак­цини в тому, що вона захищає не від інфікування, а від важ­ких форм інфекції, а це акту­альніше для немовлят. На мою думку, сам календар щеплень можна було б розширити. До­дати щеплення від ротавірус­ної, пневмококової, менінгоко­кової інфекцій, вітряної віспи. Додати ревакцинацію від каш­люку в 6 років і для дорослих.

Інфекційні хвороби є однією з визначальних загроз для наці­ональної безпеки будь-якої держави, й України зокрема, відтак владі та медикам не можна потурати забобонам чи страхам перед щепленнями».

21.05.2018



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання