« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

ДО СУСІДІВ ПО ХЛІБ-СІЛЬ

ДО СУСІДІВ ПО ХЛІБ-СІЛЬ

Т радиції їздити до сусідньої Польщі на закупівлі вже ба­гато років. Раніше наші спів­вітчизники мусили везти звідти крупу, сир і ковбасу, бо в українських магазинах були напів­порожні полиці. Тепер від достатку в супермаркетах мерехтить в очах. Так само, як і від цін. Ще 2–3 роки тому деякі аналогічні товари мож­на було придбати в Польщі у кілька разів дешевше. Люди купували там будівельні матеріали, побутову тех­ніку, одяг, продукти. Це й не дивно, бо за кордоном можна було купити якісніший товар за нижчу ціну, ще й з високим рівнем сервісу та обслу­говування.

Сьогодні, в зв’язку із значним ростом курсу валют, ціни на товари в Польщі в перерахунку на гривню вже не так тішать око. Проте покуп­ки в Польщі залишаються актуаль­ними навіть при сьогоднішньому співвідношенні польського злотого і гривні.

Справа в тому, що поки Україна не є членом ЄС, на неї поширюється дія системи Tax Free (Такс Фрі). Умовно кажучи, Польща повертає частину суми витрачених грошей. Згідно з чинним законодавством Єв­ропейського Союзу, якщо товари були куплені на території ЄС і виве­зені за її межі, то покупець має право на повернення податку на додану вартість, якщо він оформив докумен­ти на повернення Такс Фрі при пере­тині кордону Польщі.

Для українців це дуже зручно, адже сума повернення коштів може скласти 7– 23% від загальної суми покупки і залежить від того, який саме товар куплено на території су­сідньої держави. Найнижчий пода­ток в Польщі на овочі, фрукти, м’ясо, рибу, молочну продукцію, хліб тощо. В основному це продукти хар­чування. Найвищий податок – на по­бутову техніку, товари для дому, бу­дівельні матеріали, цифрову техні­ку та одяг. І все одно, стверджують експерти, покупка обійдеться де­шевше, аніж в Україні.

Купувати продукти в Польщі зручно та вигідно. По-перше, біль­шість великих популярних мереж су­пермаркетів тут зазвичай пропону­ють своїм клієнтам знижки на певні товари, акції та вигідні пропозиції, що дозволяє істотно зекономити. По- друге, польські товари відповідають високим стандартам ЄС, що, в свою чергу, гарантує відповідну якість придбаних продуктів. І нарешті, ціни в Польщі майже вдвічі нижчі, аніж в інших країнах ЄС.

Із 1 січня 2018 року в Україні діють нові митні правила, які дещо обмежують максимальну суму товару, який можна ввозити з Польщі в Україну без сплати мита. Однак, як свідчить практика, наших співгро­мадян це не зупиняє. До слова, їх ви­трати у польських магазинах за останні півроку зросли до рекордної суми – майже 2 млрд злотих. Якщо взяти до уваги середню вартість чеку серед представників країн-сусідів під час одного візиту до Польщі, то рекордну суму витрачають саме українці. Український споживач у середньому скуповується на 180 євро, на відміну від німців, які купують не більше, ніж на 105.

«Люди хочуть витрачати свої гро­ші з розумом, а порівнюючи ціни в Україні та у Польщі бачимо, що в на­ших сусідів ціни нижче, ніж у нас. Додайте сюди ще непогану якість цих продуктів», – стверджує експерт Олексій Дорошенко.

ОЛЕГ ПЕНДЗИН, ВИКОНАВЧИЙ ДИРЕКТОР ЕКОНО­МІЧНОГО ДИСКУСІЙНОГО КЛУБУ:

«Показником того, що в нас найвищі ціни по відношенню до зарплат, є те, що українська сім’я зараз витрачає на харчування 57% місячного доходу, білоруська – 38%, а середньоєвропейська – лише 14–18%. Відомо, що кра­їни з аграрними і сировинними економіками, до яких належить і Україна, багатими не бувають, тому що їхня продукція вирізняється низькою дода­ною вартістю. Без розвитку високих технологій говорити про зростання за­робітків до європейського рівня не доводиться».

 


У ДЕНЬ СМІХУ – НЕ ДО ЖАРТІВ

К оли Міністерство юстиції запропонувало створити Єди­ний реєстр боржників аліментів, скептиків щодо ефек­тивності такого заходу було більше, аніж оптимістів. А нині у списку тих, проти кого відкрили виконавче прова­дження за категорією «стягнення аліментів», – 75 тис. прізвищ. Серед них – депутати, колишні міністри, представники влади і, звісно, пересічні громадяни. За перші 10 днів дії нового закону, що стосується посилення тиску на злісних неплатників алімен­тів на неповнолітніх дітей, заборонили виїзд за кордон 25 тис. українців. Ще 21 тис. осіб тимчасово заборонили керувати тран­спортними засобами. До повного погашення боргу. Такі жорсткі санкції, виявляється, діють. Міністерство юстиції розробило технологічну картку, за якою державні виконавці виконують судове рішення щодо стягнення заборгованості з оплати алімен­тів. Картка чітко прописує порядок дій державних виконавців у щоденній роботі із стягнення аліментів з боржників. Наразі в розшук оголошено 6 тис. несумлінних батьків.

Завдяки проведеній роботі вже вдалося стягнути із злісних не­платників 50 млн грн боргу. Штаби і мобільні групи працюють відмінно. Тож Міністерство юстиції такий приклад надихнув на ще один крок, який точно знайде прихильників серед біль­шості українців. За такою ж моделлю, як і стягнення алімен­тів, відомство планує запустити роботу із стягнення заборго­ваності із заробітної плати. Почнеться вона уже через 15 днів – з 1 квітня. Працювати штаби та мобільні групи будуть по всій Україні, а не тільки у регіонах, де традиційно затримують або не виплачують людям зароблене. Міністерство юстиції, наре­шті, визначило тему стягнення заборгованості із зарплати як пріоритетну в органах юстиції та виконавчої служби. Ініціа­тиву підтримали й профспілкові активісти.

Наразі членським організаціям ФПУ, їхнім органам та струк­турним ланкам необхідно зосередитись на проведенні ретель­ної роз’яснювальної роботи в профспілкових організаціях щодо порядку пред’явлення виконавчих документів до вико­нання, прав та обов’язків стягувачів тощо. Адже дуже багато звернень до Федерації профспілок надходить від громадян саме з приводу заборгованості із зарплати. Щоправда, не всі звертаються до галузевої профспілки чи комісії з розгляду тру­дових спорів. Дехто навіть не знає, що такі існують на підпри­ємстві. А дарма. Комісія зобов’язана негайно розглянути скар­гу у присутності робітника, представника профспілки, адвока­та особи і винести рішення щодо стягнення з роботодавця від­повідної суми боргу.

До слова, у Міністерстві юстиції перебувають на виконанні рішення судів щодо стягнення заборгованості з виплати зарплати на суму понад півмільярда гривень. Якщо розділи­ти цю суму на кожного обділеного, вишикується довжелезна черга до каси з надією отримати зароблене за місяць, два, шість і навіть більше.

  • КОМЕНТАР

Павло ПЕТРЕНКО, міністр юстиції України:

«На жаль, в Україні є таке ганебне явище, як систем­на заборгованість представників бізнесу, господар­ського сектору перед своїми працівниками. Понад 2 млрд грн заборгували наші підприємства і відповідні установи українським громадянам.

Навесні в усіх регіонах України почнуть діяти спеці­альні штаби та мобільні групи Державної виконавчої служби Мін’юсту, які сфокусуються на стягненні з підприємств-боржників заборгованості із зарплати на користь громадян.

Через формат мобільних груп і штабів зі стягнення заборгованості з виплати аліментів, які вже запрацювали по всій країні, з 1 квітня ми запустимо таку саму роботу щодо боргів із заробітної плати.

Жоден роботодавець, незалежно від того, малий це підприємець або величезна компанія, у приватній вона чи державній власності, не втече від відповідальності».

16.03.2018



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання