МІЧИГАН: НЕ ШТАТ, А ШТАМ
Щ
оосені, особливо з настанням холодів, населення
турбує запитання: який грип посуне на Україну? Був і свинячий, і пташиний, і
«Гонконг», і ще низка штамів. Нинішнього року медики прогнозують циркуляцію
трьох: «Гонконг», «Брісбен» і «Мічиган». Саме останній найбільше хвилює
фахівців з Міністерства охорони здоров’я. На те у відомства є серйозні
причини: слабкий імунітет до цього штаму і критично низький відсоток охоплення
вакцинацією на тлі погіршення соціально-економічної ситуації в країні.
Громадяни вважають це дорогим задоволенням.
Медики ж заявляють, що економічні затрати на медикаментозну профілактику чи
лікування навіть неускладненого грипу значно перевищують вартість вакцини.
Кожен має подумати, що обрати, але інфекціоністи
попереджають, що «Мічиган» відрізняється важким перебігом з великою ймовірністю
виникнення ускладнень.
Традиційно пік захворюваності на грип припадав на
кінець січня – початок лютого. Та в останні 2 роки терміни переміщалися на
грудень. Позаминулого року це був кінець грудня, а минулого – початок. Чому так
відбувається, ніхто пояснити не може. Намагаються з’ясувати це і в
Європейському бюро ВООЗ.
Вітчизняні фахівці прогнозують, що цього року на
грип захворіє кожен шостий українець. Причому в зоні ризику опиняться люди від
25до 50 років. Із січня почне циркулювати курячий грип, небезпечний своїми
ускладненнями для дітей і людей похилого віку. Це пневмонія, отит, ускладнення
нервової та серцево-судинної систем. Тож терапевти закликають при перших симптомах
захворювання звертатись до фахівців, а не бігти до аптеки в пошуках «дієвих та
дешевих» препаратів.
І ще одне: вакцинуватися можна і потрібно тільки
в спеціальних кабінетах щеплень, попередньо переконавшись, що медичний заклад
має ліцензію на їх проведення. Просто купити вакцину і зробити ін’єкцію вдома
не можна. Тільки лікар після огляду може сказати, чи немає раптом
протипоказань. Деякі експерти називають такі перестороги надмірними,
посилаючись на міжнародний досвід. У багатьох країнах світу вакцинацію
здійснюють прямо в аптеці, аеропортах і навіть супермаркетах. Для цього є
спеціальні кабінки, де людину за бажання вакцинують.
Скільки
коштуватиме вакцина від грипу, поки невідомо. У минулому році одна доза коштувала
від 100 до 170 грн. За інформацією медиків, вартість лікування грипу без ускладнень
складала минулоріч 400–500 грн, а з ускладненнями, коли потрібно було терміново
приймати антибіотики, – майже 1 тис. грн.
АЛЛА МИРОНЕНКО,
ЗАВІДУВАЧ
ВІДДІЛУ РЕСПІРАТОРНИХ ТА ІНШИХ ВІРУСНИХ ІНФЕКЦІЙ ІНСТИТУТУ ЕПІДЕМІОЛОГІЇ
ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ ІМ. Л.В. ГРОМАШЕВСЬКОГО НАМН УКРАЇНИ:
«Штам грипу «Мічиган» належить
до нової групи, тож становить значну небезпеку для життя людей. У групі ризику
– вагітні жінки, люди похилого віку, а також ті, хто страждає легеневими, серцево-судинними
хворобами. Вірус, що називається, б’є по легенях і серцю, призводить до порушення
обміну речовин, а це вже сигнал для діабетиків».
ОПТИМІСТИЧНИЙ ПРОГНОЗ ДЛЯ ГРЕЧКИ
Д
оки купівельна спроможність
українців катастрофічно знижується, ціни на продукти харчування продовжують
зростати. Експерти прогнозують, що до нового року ціни зростуть на 15–25%.
Рекордсменами будуть м’ясо й молоко. А от різкого подорожчання фруктів не повинно
бути. Аграрії потішили українців, що за кілограм яблук доведеться викласти
«всього» 30–35 грн. От тільки гречка начебто не додасть в ціні. В усякому
разі, стверджують аналітики, тенденцій зростання не очікується. У крайньому
випадку, подорожчає на 3–4%. Покупці обурюються, зачувши такий прогноз: куди
вже далі дорожчати? І це стосується не тільки яблук чи гречки. Впродовж
минулого місяця здорожчали більше 65% так званих соціальних продуктів.
«Мене турбує питання зростання цін, зокрема на продукти харчування.
Але воно зумовлене коливанням зовнішніх ринків та сезонними чинниками.
Очевидно, що імпорт тисне на ціни всередині країни. Але ми тримаємо це питання
в полі зору, – заявив Прем’єр Володимир Гройсман. – Головне, аби доходи
громадян випереджали зростання цін. І ми спробуємо вжити низку заходів, які
дозволять зупинити зростання».
Українці це вже чули. І про покращення, і про зростання економіки,
яке буде вже незабаром, і про планомірне підвищення цін на все підряд під
виглядом економічно обґрунтованої тенденції. Низьку вартість будь-яких
продуктів і комунальних послуг за кордоном пояснюють адекватним співвідношенням
із зарплатою. Експерти кажуть – не тільки. До прикладу, плитка шоколаду у
Британії коштує 39 пенсів, а це 13 українських грн, за кіло свинини просять
1,15 фунта, за нашими мірками 38 грн. Про яку адекватність можна говорити, якщо
середня зарплата там 1500 фунтів? В українській валюті це майже астрономічна
сума – 50 тис. грн.
Нам розповідають про неврожай, низьку конкуренцію між виробниками,
відсутність культури постачальників, шалені націнки у закладах торгівлі.
Водночас експерти переконані, що стрімкому зростанню цін слугувала банальна
змова виробників.
Приміром,
ціна на курятину. Сьогодні навіть курячі лапи коштують 18–20 грн, не кажучи про
стегенця та філе. Ціни диктує монополіст – Миронівський хлібопродукт. Належить він
колишньому заступнику голови Адміністрації Президента, успішному і впливовому бізнесмену.
Підприємство отримує захмарні суми дотацій з державного бюджету. Депутати кілька
разів намагалися переглянути Закон про дотації, однак аграрне лобі надто потужне
під куполом Верховної Ради. Тож допомога з бюджету надходить не до маленьких фермерів,
а до великих агрохолдингів, які штучно роздмухують ціни.
КОМЕНТАР
Олена БЄЛАН, головний економіст Dragon Capital:
«В Україні за 9 місяців п. р. ціни зросли на 19%
порівняно з аналогічним періодом минулого року. Показник інфляції у вересні
виявився набагато вище нашої оцінки і консенсус-прогнозу агентства Bloomberg.
Причиною ситуації став несподіваний стрибок цін на яйця і триваюче подорожчання
м’яса.
Стрибок цін на яйця був, ймовірно, спровокований
сезонним скороченням обсягів виробництва у вересні, а також збільшенням їх експорту
на 70%. Стрімкому злету цін на м’ясні продукти сприяли високі світові ціни,
відновлення внутрішнього споживчого попиту, зростання витрат на виробництво, а
також скорочення поголів’я свиней унаслідок епідемії африканської чуми.
Крім
того, зниження врожаю фруктів і деяких овочів через несприятливу погоду навесні
також негативно впливає на ціни. Так, сезонне падіння цін на городину у вересні
було аж надто помірним, що призвело до істотного подорожчання цих продуктів харчування
в річному еквіваленті».
23.10.2017
|