КРАПЕЛЬНИЦЯ НА ДЕСЕРТ
У
Львові більше шести десятків людей потрапили до
лікарні з отруєннями копченою рибою, яку продавчиня готувала у себе в квартирі,
а коптила в одному з боксів гаражного кооперативу. Серед жертв харчового
отруєння – семеро дітей. Нині життю пацієнтів ніщо не загрожує, однак
лікування буде тривалим, стверджують медики. Це тільки один епізод, коли людей
госпіталізували після вживання неперевіреного продукту.
Чому випадки масового харчового отруєння стають
звичними для України? Нинішнього літа отруїлися чимало дітей у таборах
відпочинку та санаторіях. Загалом, з початку року співробітники
Держпродспоживслужби зафіксували 79 спалахів гострих кишкових інфекційних
захворювань, у результаті яких постраждала 941 особа, з них –750 дітей. Щодо
кожного випадку захворювання у закладі громадського харчування служба
проводила розслідування. Результати вражають: найчастіше причиною харчових
отруєнь у їдальнях, кафе та навіть престижних ресторанах стає нехтування
правил особистої гігієни працівниками закладів громадського харчування.
Наприкінці червня у столичному суші
-
ресторані компанії «Суші Ленд
Євразія» майже 40 людей «підхопили» сальмонельоз. Пізніше з’ясувалося, що
збудника хвороби виявили у кухаря закладу. Хоча в його санітарній книжці про це
ні слова. Цей документ «радянської доби» давно вже не слугує за призначенням.
Санітарну книжку досить часто просто купують у
підземних переходах чи в знайомих. Коштує вона не більше 100 грн. Треба просто
вписати до неї прізвище, ім’я, по батькові, вклеїти фотографію та копію про аналізи.
Власники закладів особливо не переймаються, звідки у нового співробітника таке
«посвідчення». Тож і поповнюють лави кухарів і пекарів люди з відкритою формою
туберкульозу, інфекційною жовтяницею, кишковими хворобами і паразитами.
Держспоживслужба
всю провину за порушення покладає на мораторій про тимчасову заборону перевірок
закладів громадського харчування, через що в них порушуються всі можливі норми
та правила. Перевагами мінімізованого підходу до перевірок операторів ринку харчової
продукції скористалися перш за все несумлінні підприємці. Як наслідок, минулого
літа країну сколихнули смертельні випадки ботулізму, пов’язаного з уживанням в’яленої
риби. Стало очевидно, що в країні немає ефективної системи контролю за безпечністю
харчової продукції. А коли немає відповідальних, споживачі одразу ж позбавляються
гарантій безпечності. Експерти одностайні: поки не встановлять жорстких правил
щодо контролю виробництва харчових продуктів, ми не будемо захищеними. Прикро
усвідомлювати, що захищати права споживачів у нас починають лише тоді, коли півсотні
осіб госпіталізовано або коли трапилися летальні випадки. І хоча за фактами масових
отруєнь в Україні було порушено 21 кримінальне провадження, знову й знову надходять
повідомлення про черговий спалах гострих кишкових захворювань після частування
у закладах громадського харчування.
НАЙГУЧНІШІ МАСОВІ ОТРУЄННЯ
2017 РОКУ
ПРИЧИНА
:
|
ВЕРЕСЕНЬ
|
ЛЬВІВ
|
56 ОСІБ ОТРУЇЛИСЬ КОПЧЕНОЮ РИБОЮ
|
САЛЬМОНЕЛЬОЗ.
|
ВЕРЕСЕНЬ
|
КИЇВ
|
БЛИЗЬКО 200 ШКОЛЯРІВ ОТРУЇЛИСЬ РИБНИМИ
КОТЛЕТАМИ
|
КИШКОВА ПАЛИЧКА.
|
ЛИПЕНЬ
|
БЕРДЯНСЬК
|
261 ДИТИНА ОТРУЇЛАСЬ ГРЕЧАНОЮ КАШЕЮ
|
ГОСТРА КИШКОВА ІНФЕКЦІЯ.
|
ЛИПЕНЬ
|
ІВАНО- ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСТЬ
|
34 ЛЮДЕЙ ОТРУЇЛИСЯ М’ЯСОМ ПТИЦІ
|
КИШКОВА ПАЛИЧКА.
|
ЧЕРВЕНЬ
|
КИЇВ
|
39 ОСІБ ОТРУЇЛИСЬ СУШІ
|
САЛЬМОНЕЛЬОЗ.
|
КВІТЕНЬ
|
КОНОТОП (СУМСЬКА ОБЛАСТЬ)
|
58 ДІТЕЙ ОТРУЇЛИСЯ М’ЯСОМ ПТИЦІ
|
ЗОЛОТИСТИЙ СТАФІЛОКОК.
|
БОРИС КОБАЛЬ,
ДИРЕКТОР
ДЕПАРТАМЕНТУ БЕЗПЕЧНОСТІ ТА ВЕТЕРИНАРІЇ ДЕРЖСПОЖИВСЛУЖБИ:
«Однією з причин збільшення
харчових отруєнь в Україні є скасування низки документів, які мають засвідчувати
якість і безпечність продукції. Це зумовило послаблення державного контролю і,
відповідно, стало однією з причин поширення кишкової інфекції. Наразі в Україні
супровідні ветеринарні документи на сировину та готову продукцію скасовані, декларацію
від товаровиробника замінено товаротранспортною накладною. Але вона не містить
жодної інформації щодо показників якості та безпечності продуктів, адже в ній зазначається
лише кількість товару, асортимент, продавець і покупець. Такий документ не передбачає
наявності висновків державної чи відомчої лабораторії».
НЕ ХЛІБОМ ЄДИНИМ
Х
ліб уже в жовтні може
подорожчати в середньому на 50 копійок, стверджують аграрні експерти. Головна
причина подорожчання, звісно, погодні умови. Бо через засуху врожаю зібрали
менше, аніж минулого року. Підсумки цьогорічних жнив ще будуть досліджувати
фахівці. Однак і без урахування цьогорічного врожаю, доводиться констатувати,
що хліб в Україні за рік подорожчав на 21%.
Ціни на борошно першого ґатунку з вересня 2016 по вересень 2017
років зросли на 12%, борошно житнє – на 4,5%, водночас час хліб пшеничний з
борошна першого сорту подорожчав на 19%, а хліб житньо
-
пшеничний
– найбільш соціально орієнтований – на 20,9%, констатують аналітики.
Така тенденція непокоїть, враховуючи те, що держава з липня
відмовилася від регулювання цін на соціальні продукти харчування, зокрема на
хліб. Нагадаємо, що з 1 липня набула чинності постанова Кабміну про скасування
державного регулювання цін на продукти харчування. Згідно з постановою,
виробники не зобов’язані декларувати ціни на продовольчу продукцію, а також
більше не змушені обґрунтовувати необхідність зміни цих цін.
Через зниження врожаю підскочили ціни на зовнішньому ринку, де
Україна є одним з ключових експортерів зернових. Тому хлібороби продають
дорожче пшеницю і всередині країни. І така позиція зрозуміла: продають там, де
вигідніше, бо ж немає сенсу працювати, вирощувати та збувати за безцінь.
Українські аграрії тішаться прогнозом: нинішньої осені за тонну пшениці будуть
давати близько 180 дол. США. Це на 10% дорожче, ніж у минулому році.
Відповідно, на стільки ж може зрости ціна на хлібну продукцію.
«Якщо зерно подорожчає, то, звісно, буде дорожчати борошно. А,
наприклад, у ціновій політиці на хліб близько 30–35% припадає на борошно.
Тобто, якщо ми будемо бачити подорожчання борошна, це означатиме подорожчання
хліба», – пояснює голова Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.
Серед основних причин подорожчання хліба та борошна експерти
називають тиск, який чинять на внутрішній ринок світові ціни, підвищення
собівартості продукції через збільшення витрат на оплату житлово
-
комунальних
послуг, транспортування, виплату зарплат.
Директор
Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко зауважує, що ціна
на хліб до кінця року зросте на 10%. Якщо нині кілограм соціального хліба коштує
майже 12 грн, невдовзі його вартість може підскочити до 13 з лишком гривень. Експерт
не виключає, що ціну на хліб може скоригувати й курс долара. Якщо гривня впаде,
ціни тут же відреагують зростанням, переконує Олексій Дорошенко.
КОМЕНТАР
Олег ПЕНДЗИН, виконавчий директор Економічного
дискусійного клубу:
«Хліб
потроху дорожчає з початку 2017 року. Станом на серпень продукт подорожчав на
13%, причому щомісяця його ціна зростає на 1,5–2%. Природно, така тенденція триватиме.
Крім того, зерно нового врожаю об’єктивно буде дорожчим, тому що туди закладається
нова «мінімалка», нові ціни на енергоносії. Тим більше, що ціни ф’ючерсів на зерно
останні півроку потроху підвищуються, на сьогодні приріст становить 15–20%. Ф’ючерси
– індикатор ціни на зерно. Це означає, що світові трейдери очікують зростання цін
на зерно. Зерно для України – експортний товар, тому подорожчання позначиться і
на внутрішньому ринку. Тільки
-
но з’явиться дороге зерно нового врожаю, а ми повинні розуміти, що
воно складає приблизно 60% вартості хліба, це вплине на ціну хліба в бік її зростання».
|
НОВИНИ |
|