БУВАЄ, ЩО Й КУРКА ЛІТАЄ
П
ісля стрімкого подорожчання свинини та яловичини українці
переключилися на доступніший м’ясний харч – курятину. І одразу ж потрапили під
новий ціновий удар. За останній тиждень тушка курки додала в ціні більше 3 грн,
а вартість філе наблизилась до 100 грн. З початку року, за даними Державної
служби статистики, курятина подорожчала на третину. А експерти вже
прогнозують, що цінова гонка на м’ясному ринку тільки на старті. Основні
сюрпризи ще попереду.
Самі птахівники пояснюють цінові перегони підвищенням
собівартості виробництва курятини. Зростання мінімальної зарплати, підвищення
тарифів на енергоносії, подорожчання кормів – усе додало по краплі до вартості
білого м’яса. Хоча аналітики аграрного ринку ці аргументи вважають доволі сумнівними.
Адже на компенсації аграріям з державного бюджету виділили близько 2 млрд
грн. І левову частку отримали птахофабрики. Ці гроші цілком мали б утримати
ціни за рахунок власної маржі. До того ж, практично всі великі компанії абсолютно
прибуткові.
До слова, компанія «Миронівський хлібопродукт» – найбільший
виробник курячого м’яса в Україні, за І півріччя п. р. збільшила чистий прибуток
на 89%. А це дає підстави говорити, що ціни на курятину завищують монополісти.
От тільки Антимонопольний комітет закриває на це очі.
Експерт аграрного ринку Денис Марчук вважає, що птахівники
підвищують ціни ще й завдяки високому попиту на свою продукцію. На додачу
динамічно зростає експорт м’яса птиці. За І півріччя Україна продемонструвала
збільшення експорту в цій категорії м’ясної продукції на 42%. Виходить, що
європейським покупцям дісталася майже чверть вітчизняної продукції. Можливо,
монополісти знайшли збут основної продукції за кордон, а внутрішній ринок для
них не надто цікавий, і на ньому можна нарощувати ціни, стверджують експерти.
І ще один момент: нинішнього року Україна домовилась із ЄС
про відновлення поставок курятини. Їх припинили через загрозу пташиного
грипу. Відтак за підсумками сезону цифри будуть вражаючими, наголошують
аналітики продуктового сегменту. Голова економістів України Андрій Новак розкриває
своє бачення проблеми. «Наступним циклом має бути нарощування виробництва,
щоб задовольняти і експортний потенціал, і внутрішній попит. Тоді можна
сподіватися, що ці продукти харчування або не будуть зростати в ціні, або
зростатимуть повільніше», – підсумував аналітик.
А голова Спілки птахівників України Сергій Карпенко вже
потішив співвітчизників інформацією про те, що у вересні ріст цін не
припиниться.
Як українці відреагують
на нові цінники курячого м’яса, спрогнозувати неважко. Просто стануть менше їсти.
Або будуть замінювати м’ясо «калорійною» соєю чи консервами сумнівного виробництва.
ОЛЕКСІЙ ДОРОШЕНКО,
ГОЛОВА
АСОЦІАЦІЇ ПОСТАЧАЛЬНИКІВ ТОРГОВЕЛЬНИХ МЕРЕЖ:
«Ще кілька місяців тому
м’ясо птиці було найдешевшим серед країн Східної Європи. Однак, як свідчить наше
останнє дослідження, наразі ми чи не перші за вартістю на всі види курятини – від
тушок до крилець. От тільки дивна арифметика виходить: зерно, яким годують птицю,
подорожчало на 3–4%, а м’ясо чомусь одразу на 30%».
СМІТТЯ З ХАТИ
І
з 1 січня наступного року
громадян України зобов’яжуть сортувати сміття відповідно до норми закону «Про
відходи». І хоча постанови з послідовністю і переліком необхідних операцій із
сміттям поки що немає, час замислитись над тим, як будемо цю справу втілювати в
життя. Далі зволікати не можна. Адже 7% території України перебуває під
завалами сміття, а це дорівнює площі такої європейської країни, як Данія. В
Україні 6,5 тис. законних і близько 35 тис. незаконних сміттєзвалищ. Ситуація
критична. За невтішними висновками екологів, Україна накопичила близько 54 млн
куб. м відходів. Щороку сміттєві полігони поповнюються приблизно на 15–17 млн
тонн. А от на переробку, на відміну від європейського досвіду, йде лише десята
частина зібраного сміття. Нині в Україні є чотири сміттєспалювальних заводи:
у мм. Києві, Дніпрі, Харкові та в окупованому Севастополі. Але працює лише
київський завод «Енергія». Сміття нікуди подіти, адже воно розкладатиметься
сотні років. І навіть якщо розпочати його сортувати та переробляти, величезні
території родючих земель відновляться не швидше, ніж через 300 років.
Перш ніж постанова набере чинності, активісти роблять перші спроби
до чистих територій. Біля багатьох столичних багатоповерхівок фахівці
встановлюють експериментальні контейнери для сортування сміття. Кияни мають
навчитися сортувати сміття практично з нуля, його потрібно розкласти в ці
контейнери грамотно: окремо для пластикових упаковок, металу та скла. Адже
приблизно 40% – це корисні і цінні вторинні ресурси, що потребують додаткової
обробки. Їх можна і треба, наголошують експерти, використовувати як
енергетичний ресурс.
Переробка відходів з використанням сучасних екологічно чистих
технологій, зокрема утилізації, – ефективний спосіб вирішення проблеми. Але
для цього необхідно змінити менталітет. Привчити людей до того, що господарське
сміття необхідно сортувати, збираючи окремо харчові відходи, метал, папір та
скло, оскільки різні групи відходів мають різний період розкладання. Домогтися
розуміння того, що розведенням смітників людство загрожує навколишньому
середовищу та відбирає майбутнє у наступних поколінь.
У пригоді стане закордонний досвід багатьох європейських країн.
Передусім, Німеччини. Бо саме ця країна стала реальним чемпіоном світу з
переробки відходів. Німеччина практично робить гроші із сміття. Хоча впродовж
багатьох років сміття там не мало жодної цінності. Його спалювали або закопували.
Екскаватори згрібали гори сміття, впресовували в землю, а гази, які при цьому
виділялись, просто спалювали. Ситуація змінилась лише тоді, коли звалища не
могли вмістити гори відходів. Тоді якась розумна людина зуміла переконати
владу, що вихід тільки в повторному використанні відходів.
Поступово запрацювала унікальна система, яка не має аналогів у
світі, – з різними новими об’єктами. Контейнери для сміття стали
різнокольоровими: у «синій контейнер» складають папір, у «жовтий» – різного
роду упаковку, від поліетиленової плівки до стаканчиків з-під йогуртів.
Законослухняні
німці почали сортувати відходи і нести склотару до окремих контейнерів або ж до
магазинів, де вони купували напої. Стимулом для сортування та здачі склотари стала
система застави: тим, хто здає склотару, повертають певні кошти. До слова, така
система діє в Німеччині впродовж майже 40 років. Сортування відходів стало в Німеччині
свого роду масовим змаганням. На кампанію з роз’яснення важливості такого кроку
країна витратила мільйони євро. Навіть у казках порушувалась тема сортування відходів.
І хоча на шляху до ідеальної системи вторинної переробки відходів упродовж десятиліть
витрачено чимало коштів і зусиль, нині Німеччина попереду всієї планети. Тут виникла
ціла галузь з річним обігом понад 200 млрд євро. Вона зростає щороку в середньому
на 14% і забезпечує роботою 250 тис. людей. Фантастика? Аж ніяк!
КОМЕНТАР
Олена КОЛТИК, громадський діяч:
«Звісно,
процес переробки не буває безкоштовним, тому кожна країна визначає, яким чином збирати
необхідні кошти. В деяких європейських країнах громадяни сплачують комунальний
платіж за переробку сміття, в інших – кошти для утилізації отримують з податку на
упаковку, які одразу закладаються у вартість товару. Сьогодні Україна може піти
різними шляхами. Або і далі нічого не робити, покриваючи величезні території сміттєвими
звалищами, які забруднюватимуть землю, воду та повітря. Або ж почати переробляти
відходи, звернувшись до європейської практики механіко-біологічної обробки, яка
на сьогодні є найефективнішою і найбезпечнішою технологією».
10.09.2017
|