УСІХ УКРАЇНЦІВ – НА ДІЄТУ!
Нещодавно міністр соціальної політики
Андрій Рева заявив, що німці витрачають на харчування 14% своїх доходів, тоді як
в українців ця цифра становить 50%. На думку чиновника, виключно через неправильну
культуру харчування.
З
а його словами, в українців
виробилося таке ставлення до їжі через війни та голодомори. «Мій батько все
життя вважав пріоритетом добре поїсти. Він вважав, що можна в чомусь собі
відмовити, але здорове повноцінне харчування дуже важливе. У наших людей є
така історична традиція – голодомори, війни змушували їх ставитися до проблеми
харчування не так, як в інших країнах», – сказав міністр.
Таке висловлювання збурило суспільство. Адже
порівняно з жителями Німеччини українці їдять приблизно на чверть менше м’яса,
вдвічі менше молока і молочних продуктів та на третину менше фруктів.
Фахівці підрахували, що на рік середньостатистичний
українець споживає 51 кг м’яса або м’ясних продуктів, тоді як у Німеччині цей
показник становить 88 кг. Молочних продуктів німці їдять у понад 2 рази більше,
ніж українці – 436 кг на рік проти 210. Також не вистачає в раціоні жителів
України фруктів і ягід. Їх тут їдять приблизно 51 кг на рік, тоді як у
Німеччині – 87.
Приблизно в однакових обсягах у перерахунку на
душу населення в обох країнах споживають цукор, хліб і олію. А ось чого
українці дійсно їдять більше, то це овочів (161 кг на людину проти 93),
картоплі (138 кг проти 78) і яєць (280 кг проти 233).
Однак пана міністра таке дослідження не задовольнило.
Він переконаний, що «німці їдять трохи по-іншому. У них інший раціон. Їхня
культура харчування дуже відрізняється від нашої. Враховуючи, що ціни на
продукти приблизно однакові в Німеччині та Україні. Вони (німці) їдять менше
не тому, що у них немає можливості, а тому що така культура. І тому вони
витрачають менше порівняно з нашими людьми».
Аналітики налаштовані дещо інакше. На переконання
багатьох, це абсолютно ненормально, коли при таких мізерних зарплатах наші
співгромадяни велику частку доходів витрачають на харчі, а не на власний
розвиток. «Проблема не в тому, – зауважує провідний політолог Кость
Бондаренко, – що ми багато їмо, а в тому, що українці отримують мізерні
гроші».
Цікаво, що на дозвілля й культуру українці
витрачають лише 5% заробітку, а німці – цілих 10%. 5% доходу жителі Німеччини
можуть дозволити собі витрачати на кафе, ресторани і відпочинок у готелях,
тоді як в Україні цей показник становить всього 2%.
Заява
міністра буквально підірвала соціальні мережі. Користувачів обурило те, що міністр
фактично маніпулює інформацією, не уточнюючи, що зарплати в Німеччині і Україні
різні, а десятикратна їх різниця наочно підтверджує, що українці недоїдають у
порівнянні з тими ж німцями. А також французами, поляками, бельгійцями. Одним
словом, європейцями.
КОСТЬ БОНДАРЕНКО, ПОЛІТОЛОГ:
«Якщо вже трактувати якісь
цифри, то чому тоді не звучить співвідношення, наприклад, скільки їдять тваринного
білка українці та європейці? Яка якість цих продуктів? Запитань дуже багато. За
логікою подібних висловлювань, наступною буде заява про те, що українці надто довго
живуть».
ВАКАНСІЙ БАГАТО,
ЯК НІКОЛИ
Б
арометр на ринку праці
хитнувся у бік покращення. В усякому разі, про таке заявляють експерти. І хоча
літо – традиційна пора відпусток, саме зараз починають шукати своє перше робоче
місце випускники вишів, а студенти та старші школярі влаштовуються на сезонні
роботи. Це торгівля, літні розважальні заклади та сільгоспроботи. Аналітики
ринку праці стверджують, що кожен, хто хоче підзаробити, без 5–6 тис. грн на
місяць точно не залишиться.
«Профспілкові вісті» вирішили проаналізувати, що відбувається
нині на вітчизняному ринку праці. Якими є останні тенденції? Набирають людей
чи звільняють? Які зарплати пропонують, і чи впливає на процеси безвіз?
Фахівці провели свої дослідження і з’ясували, що майже третина
працездатних громадян щорічно кардинально змінюють професію. Себто люди
ризикують обирати абсолютно протилежну сферу діяльності. Насамперед обирають
сфери, де можна і треба працювати руками. Майстер манікюру і кухар –
найзатребуваніші професії, кажуть експерти. А ще додають, що нині на ринку
праці катастрофічно бракує кваліфікованого персоналу серед робітничих
спеціальностей. У центрах зайнятості, на сайтах з працевлаштування зазвичай шукають
токарів, сантехніків, слюсарів тощо. Людям навіть пропонують заробітки
набагато вище мінімальної зарплати.
Приміром, серед оголошень столичного центру зайнятості на
початок серпня, співробітникам за вищевказаними спеціальностями роботодавці
готові платити від 6 до 14 тис. грн.
Зарплатна вилка щодо українського ринку праці доволі розлога і
залежить від комплексу чинників: від сфери діяльності підприємства і до обсягу
функціональних обов’язків, котрі виконує спеціаліст. У регіонах середня заробітна
плата нині коливається в межах 4–5 тис. грн, а у великих містах – 5–6 тис. грн
на місяць. Загалом роботодавці пропонують більшу зарплату, аніж півроку тому.
В середньому вона зросла на 8%. Це сталося з кількох причин. По-перше, через
збільшення мінімальної зарплати, а по-друге, спрацювали штрафи через
нелегальне працевлаштування. Робота поволі виходить з тіні. Це дає свої плоди.
За даними оголошень на різних сайтах з працевлаштування, роботодавці
шукають кваліфікованих автослюсарів і майстрів з виготовлення меблів. Їм
готові платити від 8 до 20 тис. грн на місяць. Причому дехто навіть пропонує
безкоштовне житло для жителів інших міст. Тільки за останні 2 роки попит на
робітничі спеціальності зріс із 10,57 до 16%. Найбільшу кількість вакансій
зафіксовано у сфері обслуговування. Неабиякий попит і на промисловців,
фахівців на вакансії в таких сферах, як транспорт і автобізнес, логістика
(склад), охорона і безпека, готельний бізнес і туризм, роздрібна торгівля,
будівництво та архітектура, телекомунікації та зв’язок.
Центри зайнятості, консалтингові компанії пропонують
претендентам можливість для перекваліфікації – незалежно від віку й умінь. Так,
за державний рахунок люди, які перебувають на обліку в центрі зайнятості,
можуть безкоштовно навчитися професії перукаря, бухгалтера, товарознавця,
токаря, слюсаря і ще низці робітничих спеціальностей.
Однак чимало наших співвітчизників у пошуках високооплачуваної
роботи готові або скоро будуть готові долати чималі відстані або й назавжди
змінити місце проживання. До цього їх спонукає отримання безвізового режиму.
Через відплив працівників за кордон вітчизняним роботодавцям незабаром
доведеться шукати додаткові аргументи для мотивації своїх співробітників
залишитися працювати на їхніх підприємствах, а отже, в країні. І це може бути
як збільшення зарплати, так і гнучкий графік роботи, вагомий соціальний пакет,
доброзичливий клімат у колективі, заохочення та премії тощо.
І насамкінець.
Експерти зробили висновок, що нині роботодавці мало звертають увагу в резюме на
графу про освіту, а точніше, на навчальний заклад, який закінчила людина.
КОМЕНТАР
Сергій МАРЧЕНКО, експерт із ринку праці:
«Українським
роботодавцям дійсно не вистачає поки що людей, які працюють руками. Вони скаржаться,
що не вистачає працівників саме робітничих професій. І наші дослідження говорять
про те, що з людьми робітничих професій не так все райдужно, при тому, що кількість
вакансій для таких професій постійно зростає. Якщо, наприклад, поглянути на структуру
збільшення кількості вакансій на нашому сайті, то серед лідерів на першому місці
– виробництво і виробничі спеціальності, на другому – будівництво, також у лідерах
транспорт, логістика. В цих розділах публікуються переважно робітничі спеціальності.
Вже другий рік поспіль ринок праці України показує непогану динаміку. Це насамперед
стосується робітничих професій, зокрема виробництва. Можна сказати, що в містах
ситуація стабілізувалася і йде на покращення. Однозначно, ринок праці оживає, і
роботодавці демонструють активність».
20.08.2017
|