« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

КРАЇНА, В ЯКУ ХОЧЕТЬСЯ ПОВЕРНУТИСЬ

КРАЇНА, В ЯКУ ХОЧЕТЬСЯ ПОВЕРНУТИСЬ

У найближчі 5 років Україна стане членом ЄС, проте корупція і війна з Росією – головні перешкоди на цьому шляху.

У це вірить більше половини закор­донних відвідувачів Євробачення, які взяли участь у соціологічному опитуванні, що проводилося ком­панією GfK Ukraine у період з 9 по 13 трав­ня 2017 року. Дослідження «Якою побачи­ли Україну гості Євробачення–2017?» було презентовано Інститутом світової політи­ки в рамках Програми сприяння громад­ській активності «Долучайся!».

Усього було опитано 1060 респондентів віком від 18 років, які не є громадянами України і приїхали сюди з нагоди проведен­ня пісенного конкурсу, з них більше поло­вини (майже 60%) представляли країни- члени Євросоюзу. Утім, варто зазначити, що оцінки і вихідців з ЄС, і країн, які до ньо­го не входять, були майже однаковими, і лише деякі відповіді несуттєво різнилися.

24% опитаних вказали, що Україна у них асоціювалася з війною перед тим, як вони приїхали на Євробачення. Чи зміни­лася думка гостей після приїзду до Києва? Так, і суттєво: після відвідин «воєнна асо­ціація» не пролунала взагалі. Іноземці на­голосили (34%), що тепер головна асоціа­ція з Україною – «гостинність, чудові по­зитивні люди».

51% гостей зазначали, що Україна ціл­ковито виправдала їхні очікування, а 47% наголосили, що вона навіть перевершила всі сподівання. Розчарованих виявилося вкрай мало – лише десятеро осіб, а це всьо­го 1%. Абсолютна більшість опитаних – 92% – визнали, що хотіли б знову поверну­тися до України.

Неочікувано оптимістичними виявили­ся закордонні візитери Євробачення щодо майбутнього членства України в Євросою­зі. Так, 54% гостей вважають, що Україна стане членом ЄС уже в наступне п’ятиліття. Цікаво, що такої думки дотри­муються однаковою мірою як представни­ки самих країн ЄС (53%), так і тих, які туди не входять. П’ята частина опитаних (19%) вірять, що Україна ввійде до європейської сім’ї в наступну десятирічку. Варіант щодо 20 років обрали не так багато опитаних – лише 6%. Не бачать Україну в ЄС лише 1%, водночас ще майже 20% не змогли визна­читися з думкою.

Чому Україна заслуговує на членство в ЄС? 57% опитаних обрали географічний мотив: «Україна – це частина Європи». Ко­жен четвертий респондент (26%) вважає, що ЄС мав би таким чином захистити Україну від нових зазіхань Росії. Кожен п’ятий опитаний дотримується думки, що немає жодних підстав давати перспективу членства одним і не давати іншим. Стіль­ки ж назвали варіант: українці боролися за європейські цінності, а тому їх варто заохотити. Ще 15% переконані, що приєднан­ня України до ЄС розширить зону стабіль­ності на континенті.

Що стоїть на заваді членству України в ЄС? Очікуваний рекордсмен серед аргу­ментів – корупція. 45% опитаних вважа­ють, що спершу Україна мала би побороти це явище, 34% назвали війну України і Ро­сії як головну перешкоду. Третина опита­них (27%) зазначили, що країні слід здола­ти олігархів. Кожен десятий опитаний га­дає, що бідна Україна в ЄС стане важким тягарем для об’єднання. Стільки ж вважа­ють, що українці ще мають довести свою відданість європейським цінностям.

Більшість опитаних позитивно оцінили безвізовий режим між Україною та ЄС (76%). Проти висловилися лише 2%, дещо більше опитаних сказали, що їм байдуже (15%).

Інститут світової політики також поці­кавився у респондентів їхньою оцінкою конфлікту між Україною та Росією. Попри те, що російська влада намагається нав’язати іноземцям уявлення про кон­флікт на Донбасі як суто внутрішній, гості Євробачення виявилися більш обізнаними. 70% опитаних чітко визначили конфлікт як міждержавний – як війну між Росією та Україною. Лише 4% вважають конфлікт внутрішнім – громадянською війною. 5% гадають, що насправді відбувається війна Росії і Заходу. Важко було сформулювати свою думку 19% опитаним. Більшість рес­пондентів переконані, що саме Росія несе найбільшу відповідальність за розпалю­вання конфлікту з Україною – 66%.

АЛЬОНА ГЕТЬМАНЧУК, ДИРЕКТОР ІНСТИТУТУ СВІТОВОЇ ПОЛІТИКИ:

«Це опитування вкотре підтвердило: коли закордонні гості відвідують Укра­їну, у них складається краще враження про Україну, ніж те, яке було до ві­зиту (хоч як би, можливо, дивно це звучить для багатьох українців, які час­то є дуже самокритичними). Якщо ви хочете змінити враження на краще когось із своїх європейських друзів – надихніть їх купити квиток до України.

Головна асоціація гостей Євробачення з Україною до відвідин – війна, а після – гостинні та привітні люди. Навіть короткий візит до України здатний творити дива».

 

«ПУЛЬС УГОДИ» УКРАЇНА – ЄС

У І кварталі 2017 року експорт товарів до країн Євросоюзу зріс майже на 25%, ЄС став найбіль­шим торговельним партнером України.

П ро це поінформувала віце-прем’єр-міністр з пи­тань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе 31 травня на засіданні Уряду, присвяченому виконанню Угоди про асоці­ацію. Також серед основних досягнень у реалізації угоди Іванна Климпуш-Цинцадзе відзначила ухвалення євроін­теграційних актів, зокрема щодо безпечності харчової продукції, охорони довкілля, енергетики, технічного регу­лювання, ринкового нагляду, державних закупівель. Ска­совано понад 12 тис. застарілих ГОСТів, приведено у від­повідність з правом ЄС технічні регламенти. Ухвалено концепції державної політики з питань зміни клімату, за­хисту прав споживачів, розвитку малого й середнього біз­несу та закони про діяльність компаній і відкритість да­них. Відбувається реформування сфери юстиції, зокрема системи правосуддя, де наразі завершується відкритий конкурс до нового Верховного Суду України. Завершують­ся переговори щодо підписання Угоди про оцінку відпо­відності та прийнятності промислових товарів (АСАА), яка відкриє європейські ринки для українських товарів з високою доданою вартістю, створить нові робочі місця та збільшить надходження до бюджету.

Разом з тим, Україна багато в чому відстає від графіка ви­конання угоди. Торік Україна імплементувала лише 26 із 130 актів права ЄС. За 3 роки завдання з наближення укра­їнського законодавства до європейського повністю, відпо­відно до графіка, не виконано в жодній із сфер. Зокрема, не виконуються зобов’язання у сфері транспорту. Україн­ці продовжують і далі їздити в старих небезпечних «маршрутках». Окрім того, соціальні та трудові права гро­мадян залишаються незахищеними на належному рівні, затягується процес ухвалення стандартів безпеки праці.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман наголосив на персональній відповідальності кожного міністра за ви­конання Угоди про асоціацію. Для посилення контролю в цьому напрямі Урядом затверджено новий Порядок пла­нування, моніторингу та оцінки реалізації виконання Уго­ди – «Пульс Угоди».

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, виступаючи на засіданні, поінформував урядовців про ро­боту Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС, яка представляє інтереси грома­дянського суспільства в процесі виконання Угоди про асо­ціацію між Україною та ЄС, а також здійснює контроль з боку громадськості за її виконанням.

Григорій Осовий, який очолював УСПГС протягом мину­лого року, зазначив, що на 4-му засіданні Платформи, що відбулося нещодавно у Брюсселі, учасниками було проаналізовано процес виконання Угоди про асоціацію та від­значено певний прогрес у проведенні євроінтеграційних реформ в Україні. Представники громадянського суспіль­ства України та ЄС закликали Уряд України продовжити євроінтеграційні процеси та затвердили спільну деклара­цію, в якій сформульовано рекомендації для більш ефек­тивного виконання угоди у сфері охорони довкілля, зони вільної торгівлі та дотримання свободи ЗМІ.

Також профспілковий лідер позитивно оцінив практику тісної співпраці Української сторони ПГС з віце-прем’єр- міністром України з питань європейської і євроатлантич­ної інтеграції Іванною Климпуш-Цинцадзе, звернув увагу урядовців на важливість документів, що ухвалюються на засіданнях ПГС, та вніс пропозицію щодо запровадження практики ознайомлення з ними членів Уряду та урядових структур, щоб голос громадськості було почуто.

КОМЕНТАР

Володимир ГРОЙСМАН, Прем’єр-міністр України:

«Маємо забезпечити вирішення проблем, які не вирішувалися десятиріччями, і змінити, врешті-решт, якість життя українських грома­дян, повернути максимальну шану і повагу до українців, а також докласти значних зусиль для прискореного економічного зростання».

10.06.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання