« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

ВІД СЕСІЇ ДО СЕСІЇ…

ВІД СЕСІЇ ДО СЕСІЇ…

Одразу після закінчення зимової сесії на порядку денному постало питання стипендій. На­прикінці минулого року Кабмін з подачі Міністерства освіти і науки затвердив новий – рей­тинговий підхід до визначення стипендій, які отримуватимуть студенти. На папері все ви­глядало дуже просто. Якщо студенти складають зимову сесію в грудні, стипендію за но­вими правилами вони отримують вже в січні 2017 року, а якщо сесія в січні – у лютому.

Кожен вищий навчаль­ний заклад мав розро­бити власні критерії для складання рей­тингу, затвердити вченою ра­дою університету за обов’язковим погодженням з органами студентського са­моврядування університетів та академій. Словом, обрати із студентського загалу най­успішніших. Та судячи з усьо­го, не всі університети всти­гли вчасно «імплементувати» нові правила. І хоча точних механізмів жоден виш досі не має, кожен другий студент до­помоги не отримає. Кількість щасливчиків, які отримають нарахування, визначатиметь­ся, найімовірніше, в ручному режимі й у межах виділених з державного бюджету грошей.

Так чи інакше, перекрою­вання студентських стипен­дій уже відбувається в рам­ках нових підходів до нараху­вання. А студентська спіль­нота занепокоєна, чи не при­зведе така новація до того, що на іспитах будуть зумис­не «завалювати» чи занижу­вати бали заради економії державних коштів. Адже не секрет, що викладачі не за­вжди об’єктивно оцінюють знання своїх підопічних під час заліків та іспитів. Тож про справедливість так зва­них рейтингів говорити поки зарано. Успішність часто за­лежить від упередженості ви­кладачів. Це по-перше. А по- друге, саме гонитва за найви­щим балом може стати черго­вою корупційною складовою у вищих навчальних закла­дах країни.

Заступник голови громад­ської ради при Міністерстві освіти і науки України Ми­кита Андрєєв попереджає, що нова система нарахуван­ня стипендій може розколо­ти студентське середовище. «Жорстка конкуренція на­вряд чи допоможе у навчан­ні. Не всі витримають бо­ротьбу за місце в рейтингу й оцінки, які відображають не знання, а скоріше відсоток зробленої роботи. Не забу­ваймо і про сумну традицію платити за оцінку, від якої залежить стипендія. На моє переконання, давати право вишу самостійно визначати критерії успішності студен­та – це підживлювати коруп­ційну схему», – вважає гро­мадський активіст.

А в Уряді своя точка зору на питання забезпечення студентів стипендіями. «Ми наполягаємо на тому, щоб з кожним роком кількість учнів, які претендують на академічну стипендію, по­ступово зменшувалася, – за­значив заступник міністра фінансів України Сергій Марченко. – У першій декаді листопада ми проводили на­раду з представниками Міносвіти і домовилися, що в 2017 році стипендію отрима­ють 40% кращих студентів, у 2018-му – вже 25%, а в 2019-му – 15%». Це, на думку чинов­ника, наблизить українське студентство до європей­ських показників.

У студентів до Уряду чимало запитань. Насам­перед, чому визначена сума стипендії у поточно­му році не базується на прожитковому мінімумі, і з яких причин Міністер­ство фінансів кілька років поспіль блокує норму за­кону, що встановлює сти­пендію на рівні прожитко­вого мінімуму?

  • ВОЛОДИМИР БУГРОВ, ПРОРЕКТОР КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМ. Т. ШЕВЧЕНКА:

«У цьому семестрі враховуватимуться оцінки за іспити, курсові роботи, проекти і практику. Заліки в зимовій сесії не враховуватимуться, а також громадська чи наукова активність, оскільки постанова Кабміну була при­йнята лише в грудні минулого року, відповідно, ні студенти, ні керівни­цтво не могли знати про зміни заздалегідь».

 

ІЗ СЕРЕДНІМ АРИФМЕТИЧНИМ НЕ СКЛАДАЄТЬСЯ

Анонсоване Урядом рішення про зниження ціни на ліки для хворих на серцево-судинні недуги, бронхіальну астму та діабет мало б діяти вже з 1 лютого. Однак саме від цієї дати недорогі препарати для зазначеної групи хворих почали масово зникати з вітчизняних аптек. Через дер­жавне регулювання цін їх просто невигідно постачати в Україну, стверджують фармацевти. Нагадаємо, що в реєстрі граничних оптово-відпускних цін опинилися назви 21 лікарського препара­ту. На них встановлено ціни, що не перевищують вартість меди­каментів у сусідніх країнах – Польщі, Латвії, Словаччині, Угор­щині та Чехії.

То що ж сталося 1 лютого? Нічого надзвичайного. Замість обіця­ного здешевлення препаратів – чергове засідання Уряду. Його особливо чекали ті, хто утримує фармацевтичний ринок. Вони сподівалися, що Уряд продовжить термін, протягом якого аптеки можуть реалізовувати залишки лікарських засобів за старою схе­мою. Себто за цінами, що перевищують граничний рівень. Так і сталося. Кабінет Міністрів відклав своє рішення до кращих ча­сів. Точніше, до 1 квітня – дня сміху. Пацієнти вже висловили своє ставлення до чергової обіцянки посадовців: знов обдурять.

Зате на сайті Міністерства охорони здоров’я з’явилося «чітке роз’яснення» ситуації: «Підготовча робота із запровадження ці­нового регулювання проводилася в тісній консультації з вироб­никами та операторами ринку лікарських засобів. Деякі виробни­ки погодилися на зниження цін і вже почали цю практику. Однак напередодні запровадження референтних цін на ліки частина представників фармацевтичної індустрії висловили занепокоєн­ня, що для належного виконання зазначеного регулювання їм по­трібен триваліший перехідний період для реалізації залишків лі­карських засобів, на які поширюється регулювання цін».

Тож поспішати виконувати рішення Уряду не варто. Поступове зниження цін на ліки дозволить забезпечити комфортний пере­хід до державного регулювання цін на ліки та впровадження про­грами відшкодування їх вартості, уникнути дефіциту ліків і не­зручностей для громадян, пояснюють чиновники МОЗ.

Тим часом дистриб’ютори напряму звертаються до Уряду з кате­горичною заявою, що вони не будуть постачати препарати, на яких не можна заробити. У своєму зверненні вони вказують, що «ухвалене Урядом рішення про державне регулювання цін на низку лікарських препаратів збентежило учасників фармацев­тичного ринку». Буцімто через нечіткі формулювання і неврегу­льоване питання реалізації нових правил.

А поки в Уряді гадають, що відповісти на такі закиди, дистриб’ютори зупинили закупівлю лікарських засобів із вказа­ного переліку. Іноземні виробники препаратів і зовсім заявили, що не можуть знизити ціни до зазначених. Із середнім арифме­тичним у них щось не складається.

Глава Уряду Володимир Гройсман передбачав, що опір фарма­цевтичного ринку України буде колосальним. «Щоразу, коли ми починаємо займатися такими системними рішеннями, то відчу­ваємо опір системи й тих, хто на цьому завжди заробляв шалені гроші», – заявив він.

Володимир Гройсман укотре пообіцяв, що Уряд буде жорстко ре­агувати на спроби фармацевтичної галузі чинити спротив рефор­мі. А це означає, що добровільного долучення дистриб’юторів до урядової програми чиновники не очікують.

Наслідків благих намірів Уряду допомогти хворим буде два, стверджують експерти. Подешевшають одні препарати, але по­дорожчають інші, щоб компенсувати втрати. Або ліки зовсім зникнуть з аптечних мереж.

  • КОМЕНТАР

Володимир Руденко, директор Всеукраїнської громадської організації «Аптечна професійна асоціація України»:

«Система буде ефективною лише тоді, коли будуть вра­ховані інтереси всіх учасників ринку, а ціни будуть «зро­зумілими» й економічно обґрунтованими. Головне, щоб від бізнесу не вимагали того, на що він не спроможний.

Ситуація склалася таким чином, що на сьогодні учасники фармринку не мають інформації щодо препаратів, які за цінами вищі, ніж ті, що зареє­стровані в реєстрі граничних оптово-відпускних цін. Чи зможуть вони продаватися з 1 лютого в Україні за кошти пацієнтів? Це, звичайно, може призвести до дефіциту деяких лікарських засобів. Текст чинної постанови Кабміну прямої відповіді не дає. АПАУ звернулася із запитом до Кабміну і Мінохоронздоров’я щодо офіційного роз’яснення, чи забо­ронено ввезення і продаж лікарських засобів, ціни на які будуть переви­щувати встановлені державою граничні ціни. Правила гри на сьогодні не відомі: які зміни будуть внесені конкретно, кого це буде стосуватись, буде це стосуватися цін чи асортименту».

 

11.02.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання