« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

НОВА СТАРА ВИМОГА ВІД МВФ

НОВА СТАРА ВИМОГА ВІД МВФ

У тексті документа про співпрацю між МВФ і Україною з’явилася нова вимога, що полягає в необхідності підвищити для українських громадян вік виходу на пенсію до 63 років.


Вона міститься в оновленому варіанті меморандуму. Якщо попередній варіант ре­дакції припускав, що укра­їнська влада має провести реформу пенсійної системи, але при цьому в ньому була відсутня вимога підви­щити вік для виходу на пенсію, то в останній версії є чітка умова: про­тягом найближчих десяти років встановити пенсійний вік для жі­нок і чоловіків – 63 роки. Верховній Раді України рекомендовано ухва­лити відповідну постанову не піз­ніше березня цього року. Маяк пе­редбачає поступове підвищення пенсійного віку: для чоловіків – на 4 місяці щороку, починаючи з лип­ня 2017, для жінок – на 6 місяців піс­ля 2021 року доти, доки для обох пенсійний вік не досягне 63 років – в 2027-му.

Також передбачається підви­щення робочого стажу до 25 років із січня 2017 року з введенням міні­мального страхового стажу на рів­ні 16 років. Нині необхідний робо­чий стаж становить 15 років з по­ступовим його підвищенням на рік до тих пір, поки він не досягне 35 років у 2036-му.

МВФ своє слово сказав. Тепер черга за українською владою. Чин­ний Уряд і чинна влада не зроблять жодного кроку щодо підвищення пенсійного віку. Про це заявив віце-прем’єр-міністр Павло Розен­ко. За його словами, «у нас немає жодних зафіксованих зобов’язань підвищувати пенсійний вік. Цього немає ні в меморандумі із МВФ, ні в наших зобов’язаннях перед інши­ми інститутами», – підкреслив віце-прем’єр.

Експерти намагаються об’єктивно проаналізувати ситуацію. Чинний проект меморандуму пе­редбачав прийняття закону про пенсійну реформу до кінця грудня минулого року. Оскільки цього не сталося, МВФ посилив вимоги. Од­нак чи тільки підвищення пенсій­ного віку зарадить зниженню дефі­циту Пенсійного фонду? Аж ніяк, прогнозують аналітики. Адже під­вищення пенсійного віку відбулося ще за Уряду Миколи Азарова. Але говорити, що воно позитивно по­значилося на дефіциті Пенсійного фонду, не доводиться. У порівнянні з 2011 роком він істотно зріс. Якщо 6 років тому дефіцит ПФ складав 40 млрд грн, то нині ця цифра втри­чі більша. Висновок вимальовуєть­ся один: у результаті підвищення пенсійного віку дефіцит бюджету Пенсійного фонду не зменшився, а збільшився.

Урядовці зазначають, що про­блема Пенсійного фонду перебуває не в площині питання підвищення пенсійного віку, а в низьких дохо­дах. Та ще в тому, що у нас немає традиції чесно, прозоро, а головне – сповна платити податки.

Але ж МВФ висунув вимогу до кінця березня розв’язати проблему з пенсійним забезпеченням. Мі­ністр соціальної політики України Андрій Рева заявив, що у березні його відомство представить зако­нопроект, який дасть змогу зроби­ти Пенсійний фонд бездефіцитним вже до 2024 року. «І для Президен­та, і для простого працівника буде встановлено однаковий підхід до нарахування пенсій. Припускаю, що ухвалення цього законопроекту викличе в українців шок, який можна порівняти з тим, який пере­жили через підвищення тарифів на комунальні послуги, але це виму­шений крок», – заявив соціальний міністр. Березень не за горами…

  •  ЯКИЙ ПЕНСІЙНИЙ ВІК У КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ?
Австрія – до 2033 року для всіх 65 років

Болгарія – до 65 років для всіх

Великобританія – для жінок з 60 до 65 років до 2018 року, а до 2020 року до 66 років (для всіх)

Угорщина – з 62 до 65 років для чоловіків після 2018 року, для жінок – з 2020-го

Німеччина – до 2029 року підвищать до 67 років

Данія – з 65 до 68 років підвищать до 2030 року

Ірландія – в 2021 році – 67 років, в 2028 році – 68

Іспанія – планує підвищити вік виходу на пенсію з 65 до 67 років для всіх

Італія – до 2050 року для чоловіків до 68 років, для жінок до 65

Нідерланди – поетапне підвищення з 65 до 67 років до 2025-го

Польща – обговорюється підвищення до 67 років

Румунія – до 2030 року підвищать до 65 років

Хорватія – до 2018 року вік чоловіків і жінок зрівняється (нині жінки – з 60 років, чоловіки – з 65)

Чехія – в цьому році на рік збільшують вік до 62 років для жінок, 63 – для чоловіків

  •   ПАВЛО РОЗЕНКО, ВІЦЕ-ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР:

«Немає і не може в країні, де 50% працюючих громадян не сплачують або сплачують не в повному обсязі податки, бути високих пенсій. Не можуть бути високі пенсії в країні, де розмір легальних зарплат є абсолютно мі­зерним, тому що пенсія – це похідна від зарплати. Тож іще раз вимуше­ний наголосити на тому, що ми сподіваємося від підвищення зарплат в Україні, від підвищення мінімальної зарплати вдвічі – до 3200 грн, у тому числі й відчутного ефекту і додаткового ресурсу в Пенсійний фонд України».

 

ЖОВТЕ СВІТЛО ДЛЯ БЕЗВІЗОВОГО РЕЖИМУ

На перехресті європей­ських доріг світлофор для України блимає жовтим. Це означає чер­гове очікування точної дати запровадження для наших співвітчизни­ків безвізового режиму.

Президент України Петро Порошенко сподіва­ється на остаточне рішення Євросоюзу про без­візовий режим для України в найближчі тижні. «Ми очікуємо, що через дуже короткий час – кілька тижнів – ця робота буде завершена для запуску «безвізу», – сказав Глава держави в інтерв’ю Reuters, підкресливши, що «це пряме зобов’язання ЄС».

Більш ніж дворічна історія «безвізових» обіцянок Пе­тра Порошенка розпочалася ще в червні 2014 року, коли під час своєї інавгураційної промови Президент оголосив, що українці матимуть змогу подорожувати до ЄС без віз вже від січня 2015 року. Після того обіця­ний термін запровадження безвізового режиму постій­но зсувався. Кілька разів процес взагалі опинявся на межі зриву через зволікання владою України у здій­сненні антикорупційних реформ.

Чи здійсниться мрія Президента стосовно терміну в кілька тижнів, невідомо.

У Представництві ЄС в Україні наразі не озвучують дату погодження «безвізу». Вони лише сподіваються, що це станеться. Найімовірніше, упродовж наступних кількох місяців. Голова Представництва, посол Хюг Мінгареллі не відкидає, що через кілька місяців може з’явитися формальне рішення, яке дозволить україн­цям короткотермінове перебування в Європейському Союзі без віз. «Український народ на це заслуговує, адже Україна виконала всі зобов’язання, всі умови, що їх висунув ЄС», – підсумував європейський чиновник.

Експерти прогнозують, що безвізовий режим між Україною і Євросоюзом набуде чинності після прези­дентських виборів у Франції. Нагадаємо, що перший тур президентських виборів у цій країні запланований на 23 квітня, другий – 7 травня. Українська влада споді­вається, що Франція не зацікавлена затягувати питан­ня надання безвізового режиму для України.

Минулого тижня МЗС оголосило, що рішення щодо «безвізу» буде ухвалено навесні, а влітку українці, на­решті, ним скористаються. Наскільки можна вірити таким заявам, невідомо, оскільки українці чули їх ба­гато і часто. Однак цього разу інформацію підтверди­ли й неофіційні джерела в Брюсселі, які помиляються значно рідше, ніж офіційні. Вони стверджують, що Єв­ропарламент проголосує українське питання в травні – червні. І це означає, що не пізніше серпня безвізовий режим реально запрацює.

  • КОМЕНТАР

Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ, політолог:

«Звичайно, є безліч політичних гравців, які не хочуть входження України до європейських структур. Це абсолютно нормально. Причина в тому, що змінилися тенденції в усій європей­ській політиці. Таким дрібним країнам, як Гру­зія, набагато легше інтегруватися. Україна – ве­личезна країна для них. Також варто враховувати політичні сили, які негативно ставляться до нас. Пояснюється це не лише об’єктивними причинами, хоча такі також є. Але проти нас пра­цює все що завгодно. Насправді, коли Болгарія входила до ЄС, вона була не в кращому становищі, ніж нині Україна.

Не можна заплющувати очі на об’єктивні причини, тому що Україна дійсно є однією з найбільш корумпованих країн Європи. Але як тоді бути з Грецією та іншими країнами, що є членами ЄС із не меншим рівнем корупції?

Тому багато речей складаються проти нас. Боротьба з корупці­єю, хабарі – все це вони переживали. В Греції, приміром, то­тальна корупція».

29.01.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання