ГІРКОМОЛОЧНІ ЦІНИ
Нинішнього року любителів молочної продукції чекає
неприємний сюрприз – зростання цін на молокопродукти. Експерти пов’язують це з
тим, що світові ціни будуть зростати, а виробництво молока-сировини в Україні
скорочуватиметься.
Здавалося б, куди вже їм зростати? Адже за ІІ півріччя минулого
року сире молоко здорожчало на 40%, а молокопродукти орієнтовно на чверть.
Прогнози на поточний рік – зростання цін щонайменше на 10%.
Таку думку висловив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег
Пендзин. «Такі тенденції пов’язані з внутрішньою економічною ситуацією в
країні», – зазначив експерт. На його переконання, зростання цін на молочні продукти
триватиме аж до середини лютого. Тож сподіватися, що раціон українців не
збідніє, не варто.
Населення потроху звикає переходити на хліб і картоплю. Для
більшості українських громадян частка молокопродуктів стає недоступною. Особливо
це стосується сиру, вершків, сметани. В результаті різкої інфляції в минулому
році істотно змінилася структура споживчого кошика українців. Якщо раніше
50–55% доходу сім’ї витрачали на продукти, після інфляції, вважає експерт
Олег Устенко, до 85% доходу українців з мінімальними зарплатами буде йти на
продукти, решта – на комуналку. Чим бідніші українці, тим болючіше вдарить по
їх бюджету інфляція.
Звідки взагалі взялася ця цифра підвищення вартості
«молочки»? Наскільки обґрунтоване підвищення? Експерти називають ключові
фактори, які впливають на процес ціноутворення. Їх три: світова ціна на
молочну продукцію, курс долара, інфляція. У бюджеті на нинішній рік заклали
показник інфляції у 10–12%, тож молочні продукти додадуть у ціні на такі ж відсотки.
Хоча аналітики аграрного ринку не виключають, що підвищення може сягнути й
15–20%.
Також, на думку експерта, іноді ціни піднімаються штучно,
адже їхнє регулювання відбувається за певною домовленістю монополістів. Тому
на скільки додасть у ціні той чи інший продукт, питання відкрите.
Варто лише проаналізувати цінники у великих чи малих
продовольчих магазинах. Ціни на вершкове масло 72–73-відсоткової жирності
напередодні Нового року підвищилися на 3,8%, або на 4,9 грн – до 133,83
грн/кг, на сметану 15-відсоткової жирності – на 5%, або на 1,88 грн – до 38,95
грн/кг, а на сир 9-відсоткової жирності – на 3,2%, або на 2,5 грн – до 80,44
грн/кг. Додайте до цього ще 10, 15 чи 20%, й отримаєте реальну цифру підвищення
вже сьогодні.
ОЛЕНА КОВАЛЬОВА, ЗАСТУПНИК МІНІСТРА АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА
ПРОДОВОЛЬСТВА:
«Підвищення цін на молочну групу пов’язане із сезонним
фактором. Тому що взимку не вистачає якісної сировини, і сировини як такої.
Більше того, молочний ринок, як і будь-який продовольчий ринок, прив’язаний до
глобального ринку. Тобто, на світовому ринку зростають ціни на молоко та
молочні продукти, тож відповідним чином реагують ціни на українському».
САБОТАЖ НЕ ВИКЛЮЧАЄТЬСЯ
Із 1 січня поточного року ніхто не буде отримувати менше
3200 грн. Це позитивний сигнал і для населення, і для економіки в цілому. Однак
експерти вже заговорили про ризики підвищення «мінімалки», про шокову реакцію
економіки. Про те, що економіка навряд чи встигне адаптуватись до нових умов
на ринку праці.
Загалом мінімальна зарплата покликана знизити бідність серед
працівників. Вона може посилити позицію малокваліфікованих працівників на
ринку праці, оскільки роботодавці повинні сплачувати заробітну плату, не нижчу
за мінімальну. Та якраз стрімке підвищення мінімальної заробітної плати може
призвести до скорочення саме некваліфікованих працівників. У роботодавців,
переконують аналітики ринку праці, є надто великий набір інструментів для
скорочення видатків на оплату праці. Те, що вони ними планують скористатися, в
експертів немає жодних сумнівів. Попередній досвід поведінки роботодавців
свідчить про неймовірну фантазію в цьому плані.
Фахівці ринку намагаються передбачити, який з інструментів
роботодавці можуть застосувати. І вже зробили відповідний прогноз. Найчастіше
можуть переводити працівників на часткову зайнятість. При цьому, кажуть
експерти, можливе як справжнє переведення працівників на скорочений робочий
день, так і умовне чи приховане. Якраз умовне переведення вигідне для
роботодавців, бо при цьому вони намагатимуться економити на підвищенні фонду
оплати праці. Вигідне воно й для працівників, бо в них залишається можливість
отримувати попередню суму.
Однак, якщо почнеться тривалий і масовий перехід «на нові
умови співпраці», у ДФС або Державної інспекції з питань праці неодмінно
виникнуть питання.
Ще варіант: роботодавці можуть допускати збільшення частки
працівників, які перебувають в неоплачуваних відпустках. Цей захід не раз
використовувався й раніше. І дозволяв бізнесу знаходити кошти на збільшення оплати
праці. Однак експерти застерігають, що така стратегія компаній вкрай
нестабільна і може призвести до втрат доходів працівників і бюджету загалом.
Не виключено, що роботодавці намагатимуться перевести
реальну зайнятість у неформальну. Якщо це станеться, можна очікувати втрат
бюджету, зростання безробіття і, як наслідок, збільшення видатків Державної
служби зайнятості.
Та найбільше фахівців ринку непокоїть той факт, що компанії
перекладуть тягар від дворазового збільшення мінімальної зарплати на
споживачів, збільшивши ціни на свою продукцію.
Павло РОЗЕНКО, віце-прем’єр-міністр України: «Перед нами
постало абсолютно чітке завдання: щоб рішення Уряду щодо підвищення мінімальної
заробітної плати до 3200 грн було виконане в повному обсязі. При цьому не можна
допустити жодних маніпуляцій, насамперед керівників бюджетних установ, щодо
переведення людей на неповний робочий день чи, не дай Боже, скорочення. Адже
кошти, необхідні на фінансування бюджетної сфери, в повному обсязі закладені в
Державному бюджеті на 2017 рік.
Уряд не допустить переведення людей на скорочений робочий
день і неповні ставки. Ми взяли це безпосередньо під свій контроль. Зокрема,
була створена комісія, яку очолив я як віце- прем’єр-міністр України, куди
ввійшли всі профільні міністри, представники Державної інспекції з питань
праці, Державної фіскальної служби. Ми будемо щотижнево моніторити ситуацію в
областях, особливо в перші 3 місяці, та відстежувати буквально по кожній
області ситуацію, що складається в навчальних закладах, у системі охорони
здоров’я, щоб не допустити порушення прав працівників».
21.01.2017
|