« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

ДЕНЬ БОРОТЬБИ З КОРУПЦІЄЮ: ЧИ Є ЩО СВЯТКУВАТИ?

ДЕНЬ БОРОТЬБИ З КОРУПЦІЄЮ: ЧИ Є ЩО СВЯТКУВАТИ?

9 грудня світ відзначав День боротьби з корупцією. У цивілізованих країнах давно по­годилися, що явище корупції, як ракова пухлина на тілі здорового організму, є голов­ною перешкодою для позитивних зрушень та реформ.


В Україні це теж ро­зуміють. Але, на жаль, поки що більше на словах. Зростає кількість антико­рупційних інституцій, куди набирають штати працівників, але це мало впливає на рівень систем­ної корупції.

Показовим є рейтинг, представлений нещодав­но організацією Transparency International. За його результатами, 56% українців вважають, що корупція – головна проблема в країні. При цьому саме в нашій державі, згід­но з дослідженням, трима­ється найвищий градус не­довіри до влади – 86% рес­пондентів відповіли, що антикорупційні дії Уряду майже непомітні.

Також у Transparency International зазначають, що самі українці стали більш свідомими, їхні ан­тикорупційні настрої по­силились порівняно з 2013 роком. Так, припинити давати хабарі готовий ко­жен третій українець, 58% мають намір заявля­ти про факти корупції (у 2013 році таких було 26%), 7% – обговорювати цю проблему публічно. При цьому 16% респондентів переконані, що навіть за­ява про хабар нічого не змінить, а 14% бояться розправи після такої зая­ви. Понад 72% опитаних вважають, що за останні 4 роки ситуація з корупці­єю майже не змінилася. 49% вважають, що на Уряд впливають олігархи – у власних інтересах. І для того, щоб це змінити, потрібно заборонити біз­несу фінансувати полі­тичні партії та окремих кандидатів. Це думка 67% опитаних українців.

Рейтинг виявив і най­більш корумповані, на думку громадян, галузі. Так, безпосереднє відно­шення до корупції мають понад 60% держслужбов­ців, народних депутатів, податківців та суддів. Більше половини респон­дентів вважають корум­пованими Президента і Прем’єр-міністра.

При цьому дослідження виявило, що й самі україн­ці активно підживлюють корупцію в країні. Так, 38% респондентів визнали, що давали хабарі пред­ставникам органів влади. Найчастіше це доводилося робити в школах (38%), ме­дичних закладах (33%), ДАІ (33%), у закладах про­фесійної освіти (31%), а та­кож при оформленні ви­плат із безробіття (9%) та соціальних пільг (6%).

ВІКТОР ЛЕВИЦЬКИЙ, ДИРЕКТОР УКРАЇНСЬКОГО ІНСТИТУТУ СТРАТЕГІЙ ГЛОБАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ТА АДАПТАЦІЇ:

«Якби такі потужні скандали, пов’язані з корупцією у вищих ешело­нах влади, які спалахують в Україні, виникли в будь-якій іншій країні, це б зумовило появу кадрових та судових рішень. Але в Україні жодна з гілок влади не має послідовної політики щодо корупційних скандалів. Це призводить до недовіри до Уряду».

 

3200 – Є!

6 грудня Верховна Рада таки ухвалила підви­щення мінімальної зарплати до 3200 грн. За відповідний урядовий проект № 5130 було проголосовано за основу і в цілому. Під час голосування депутати ледь перетнули межу власної «мінімалки» – голоси за проект від­дали 227 народних депутатів при необхідно­му мінімумі у 226.

За словами Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, ухвалення законопроекту дасть одразу кілька позитивних ефектів. По-перше, змен­шить дефіцит Пенсійного фонду. По-друге, ство­рить передумови для підвищення мінімальної пенсії. По-третє, збільшить споживання в реальному секторі економіки та створить додаткові робочі місця. Але го­ловне, на думку Прем’єра, завдяки цьому українці пе­рестануть виживати.

«Ми розуміємо, що сьогодні жити на 949 грн нереально, і тому це наше завдання, для якого ми будемо шукати рішення. Від села до великого міста в нашій країні ніхто не буде отримувати менше 3200 грн», – пообіцяв Во­лодимир Гройсман.

У свою чергу, в Мінсоцполітики стверджують, що під­вищення заробітної плати не викличе зростання цін на споживчі товари і послуги. Мовляв, ресурси на збіль­шення мінімальних зарплат будуть знайдені за раху­нок зменшення тіньового сектору. І якщо «сірих» зарплат стане менше, це дасть можливість підвищити «білі».

При цьому в Національному банку заявляють, що під­вищення мінімальної зарплати все ж вплине на рівень інфляції у країні. Але цей вплив буде помірним, а вра­ховуючи те, що підвищення доходів українців дасть додатковий стимул до споживання, можна очікувати підвищення цін на рівні 1%.

Українські профспілки вважають цей крок і своєю пе­ремогою. Адже саме завдяки тиску профспілковців на Уряд та депутатів, попри шалений спротив з боку час­тини бізнесу, вдалося домогтися ухвалення цього рі­шення. Залишається сподіватися, що ухвалений закон набере чинності з нового року, й українці таки отрима­ють підвищені зарплати. Адже згідно з опитуванням Центру Разумкова, близько 14% громадян не вірять в те, що зарплати дійсно будуть підвищені до 3200 грн.

  • КОМЕНТАР

Андрій РЕВА, міністр соціальної політики України:

«Цей законопроект не містить жодної додатко­вої норми, яка б передбачала обмеження соці­альних виплат і програм порівняно з рішеннями, прийнятими Верховною Радою в 2014 і 2015 ро­ках. Це була жорстка позиція парламентського комітету, яка повністю відображена в законо­проекті. Більше того, у ньому враховано необхідність поетап­ного відновлення призупинених виплат та збільшення рівня державних соціальних гарантій. Саме цей законопроект ство­рює умови для підвищення з 1 січня 2017 року мінімальної за­робітної плати вдвічі – до 3200 грн. Він передбачає європей­ський підхід, зокрема в тому, що мінімальна заробітна плата не буде застосовуватися як розрахункова величина. Цей закон дає можливість зробити перший крок до реального підвищен­ня соціальних стандартів у нашій країні і, зокрема, рівня пен­сійного забезпечення».

17.12.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання