« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

ПОСТАВИТИ НА ЛІЧИЛЬНИК!

ПОСТАВИТИ НА ЛІЧИЛЬНИК!

На недавньому засіданні Верховної Ради прийнято за основу законопроект «Про комер­ційний облік комунальних послуг». Мета – створити в Україні правові умови для забезпе­чення 100% комерційного обліку споживання тепла і води. Законопроект передбачає за­провадження обов’язкового комерційного приладного обліку на вході до будинку, що виявить реальне споживання теплової енергії, гарячої та холодної води. Крім того, обов’язковим має стати і розподільчий приладний облік між споживачами багатоквар­тирних будинків. Також встановлюються граничні терміни запровадження обліку: для нежитлових будівель – до 1 жовтня 2017 року, а для житлових – до 1 жовтня 2018 року.

Наявність обліку мо­тивуватиме спожи­вача змінювати по­ведінку, зазнача­ють експерти. Це вже під­твердила практика впрова­дження обліку газу.

«Розмови про тарифи є безпідставними, поки все споживання енергії не враховується, – ствер­джує експерт реанімацій­ного пакету реформ Ан­дрій Желєзний. – При ви­соких тарифах потрібно зменшувати платіжки, економлячи енергію, а не годувати з власної кише­ні монополістів. Нарешті політики і чиновники за­мість популізму почина­ють рішуче діяти в на­прямку реформування енергетики».

Про лічильники тепла говорять давно, але досі це було питанням грома­дянської свідомості, а не загальнодержавної полі­тики економії. Споживачі продовжували сплачува­ти і за фактично викорис­тану теплову енергію, і за втрати тепла по теплотра­сах, а чиновники агітува­ли за економію енергії. Власники квартир не зна­ли, в яких обсягах спожи­вають тепло та скільки його «губиться» на шляху до помешкання. «Цей за­кон зобов’язує відкрити інформацію для кожного споживача про те, скільки надійшло теплової енергії чи води, скільки було сплачено, скільки розподі­лено на загальногосподар­ські потреби і на кожну квартиру – щоб люди розу­міли, що їх не ошукують», – зазначила Альона Бабак, заступник голови Коміте­ту ВР з питань будівни­цтва, містобудування і житлово-комунального господарства, співавтор законопроекту.

Енергозбереження та економія коштів за опа­лення почнеться тільки після встановлення в бу­динку теплового лічиль­ника. Встановлення тако­го приладу – компетенція комунальних теплопоста­чальних компаній. Вони мають придбати лічиль­ник, встановити, проводи­ти періодичну перевірку. Витрати закладаються в тариф, і для того, щоб ця додаткова сума не стала непомірним тягарем для родини, можуть бути роз­писані на 5 років.

  • КОМЕНТАР

ЄВГЕН МАГЛЬОВАНИЙ, ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ДЕРЖЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ:

«Економія починається з обліку. Якщо відсутня інформація про те, скільки споживає конкретний об’єкт, про економічне відображення енергоефективності не може бути й мови. Лише лічильник покаже, скільки електроенергії або води зекономить будинок, провівши термо­модернізацію стін, заміну вікон тощо».

 

ПЛЮС СУБСИДІЗАЦІЯ ВСІЄЇ КРАЇНИ

Прем’єр-міністр України Володимир Грой­сман вимагає від місцевої влади буквально за тиждень виправити ситуацію з призначенням житлових субсидій громадянам. Для цього, наголошує Прем’єр, потрібно виявити кожну родину і, якщо вона має бажання отримати компенсацію, забезпечити таку допомогу. Кошти на субсидії є, все абсолютно у робо­чому стані, запевнив Глава Уряду.

Тоді чому раптом постала ця проблема? Виключ­но через те, що в одних регіонах показник при­значення субсидій сягнув 100%, а в деяких не до­тягує і до 20. І це зовсім не означає, що людям не потрібні субсидії, кажуть в Уряді. Причина в іншому: чиновники на місцях не здатні провести елементарну роботу – виявити людину, яка потребує допомоги, і вчасно таку підтримку забезпечити.

В Уряді наголошують, що громадяни можуть подавати заявки на отримання субсидії в будь-який час, навіть у січні. Якщо це станеться, відповідні служби зроблять перерахунок, аби громадяни отримали знижку на опла­ту житлово-комунальних послуг за попередні місяці.

Наразі субсидії вже призначено 6,4 млн українських родин. Раніше в Уряді прогнозували, що цього року субсидій потребуватимуть 8–9 млн родин. На виплату цих субсидій у бюджеті на наступний рік Уряд планує закласти 52 млрд грн. Уявімо собі, що прогноз Кабміну справдиться, а кількість субсидіантів сягне 9 млн ро­дин. У такому випадку витрати держави мають зрости до 160 млрд грн. Де шукати решту 108 млрд, в Уряді не пояснюють. Там переймаються питанням, щоби влада мала абсолютно нормальне «людське обличчя». «А це можливо лише тоді, коли ми самі вболіваємо за ре­зультат, коли ми розуміємо, що є інструменти», – стверджує Прем’єр-міністр.

За даними Мінсоцполітики, середній розмір житлової субсидії в Україні в цьому опалювальному сезоні ста­новить 2 тис. грн. Найбільше субсидій призначено в Сумській, Полтавській, Донецькій, Черкаській, Вінницькій, Київській, Івано-Франківській, Львівській та Волинській областях. Водночас визначено й аутсайде­рів. Це Одеська та Закарпатська області.

  • КОМЕНТАР

Максим ГОЛЬДАРБ, директор громадської ор­ганізації «Публічний аудит»:

«Уся субсидійна історія може «вилізти боком» дер­жавному бюджету України. На сьогодні держава вже заборгувала постачальникам ЖКП 25,3 млрд грн за нараховані субсидії. І це при тому, що в 2016 році на субсидії передбачено близько 40 млрд. Про що ми будемо говорити, коли потреби сягнуть 80 млрд грн? Адже представники Мінфіну вже офіційно повідомили, що майбутні ви­трати на субсидії можуть становити 3,8% ВВП. В Україні нині ство­рено ситуацію, коли штучно роздуваються «комунальні» ціни, що, закономірно, викликає потребу в субсидіях. Це робиться для того, аби поставити народ в умови, коли він вимушений віддати свої за­ощадження. І це вже не економіка. Абсурдність полягає в тому, що «роздута» вдвічі ціна на газ потім розподіляється на прибуток олі­гархату, монополістів, які є власниками газовидобутку, теплокомуненерго, а також влади, яка затверджує подібні тарифи».

19.11.2016



Коментарі

#2 24.11.2016 12:04 добавил: Від рівнян | додати коментар

Натомість Міністр соціальної політики України Андрій Рева вимагає від газових компаній поквартирного встановлення приладів обліку газу. Цитую дослівно: Закон вимагає поквартирного обліку. Більше того, в тарифі на газ це закладено (значить, ми уже за індивідуальні лічильники заплатили, а нам їх немає). Тому не треба "ламати" мешканців, треба тісно працювати з законом. Менше слухайте їх, газових монополістів , а вимагайте виконання законів. То хто ж, як не 450 представників законодавчої влади, обласні, й міські депутати, профспілки мають домогтися виконання законів, і захистити нас, своїх виборців, від беззаконня? Якщо ви, кому ми й довірили творення, захист та дотримання законності, цього не можете, а чи не хочете, то як нам – «фізичним особам - населенню» реально це зробити?

 
#1 24.11.2016 11:59 добавил: Рівняни | додати коментар

Ну раз профспілки взялися всіх і вся "поставити на лічильник", то втрутьтесь, будь ласка, у припинення беззаконня щодо примусового встановлення загальнобудинко вих лічильників обліку газу для приготування їжі. Це повертає нас до часів колективізму-ко унізму. Судіть самі: ЗУ "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", ст. 2 чітко визначає, що "для населення, що проживає у квартирах , у яких природний газ використовуєтьс я тільки для приготування їжі" постачання природного газу здійснюється за умови його комерційного обліку (за встановленими лычильниками) - з 1 січня 2018 року. Ще чіткіще ст. 6 зобов"язує суб´єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, (у нашому випадку - це "Рівнегаз") забезпечити встановлення лічильників газу для населення, що проживає у квартирах (замітьте - у квартирах, а не в багатокватрирно му будинку, що означає - індивідуально) до 1 січня 2018 року. А далі - ще цікавіше; "У разі невстановлення населенню у строки лічильників газу з вини суб´єктів господарювання (тобто "Рівнегазу" ) припинення розподілу природного газу таким споживачам забороняється, (і то ця норма стосується лише 1 січня 2018)), а його облік до моменту встановлення лічильників газу здійснюється за нормами споживання, встановленими Кабінетом Міністрів України". Більше того, п. 2. цієї ст. 6 усю відповідальніст ь за невстановлення індивідуальних лічильників покладено на суб´єктів господарювання («Рівнегаз») аж до вжиття санкцій. І жодним чином не на споживачів- фізичних осіб (населення) Таким чином, термін «загальнобудинк овий лічильник» та його можливе встановлення чи якісь там зобов´язан я фіз. осіб (населення) цим Законом не передбачаються. Але, як у нас водиться, Закон Вовку ( голові преславутої НКРЕКП) – не указ. Усього –на- всього постановою цієї комісії (навіть не КМУ) затверджується Кодекс газорозподільни х систем, яким і послуговуються газовики та без будь-чиїх погоджень чи обговорень встановлюють загальнобудинко ві лічильни.

 
ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання