« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

ВЧАСНО НАТИСНУТИ «СТОП»

ВЧАСНО НАТИСНУТИ «СТОП»

В Україні продовжує роботу місія Міжнародного валютного фонду, яка прибула до Києва 3 листопада. Зарубіжні контролери проводять дискусії у рамках третього пе­регляду програми МВФ та консультації для оцінки економічного і фінансового розви­тку, обговорюють економічну і фінансову політику країни на майбутнє. За словами представника фонду Джеррі Райса, місія оцінить виконання програми кредитування країни та «подальшу політику влади».

Як повідомила голо­ва Національного банку Валерія Гонтарєва, Украї­на очікує надходження чергового траншу МВФ на суму 1,3 млрд дол. до кінця цього року. І дода­ла, що наступного року від МВФ можна очікувати майже 5,4 млрд дол.

Найбільший транш – майже 2 млрд дол. – пла­нується в І кварталі 2017 року. Після цього розмір двох наступних буде ско­рочений до 1,33 млрд, а ре­шти п’яти – до 735 млн дол. На переконання екс­пертів, українській сторо­ні слід замислитись, а чи потрібні країні такі вели­чезні кредити? Очікуван­ня грошей з-за кордону – абсолютно неправильна стратегія. Країни вирішу­ють свої проблеми в своє­му власному виробничо­му секторі, а не накопичу­ють все більше й більше боргів.

У цьому році Україна поки що тільки погашає відсотки за кредитами МВФ, але вже з наступно­го змушена буде погаша­ти тіло кредиту.

Відтак більша частина коштів, які Україна отри­має від МВФ, піде на сплату відсотків і боргів. У цьому, кажуть експер­ти, нічого страшного не­має. Так роблять усі кра­їни. Головне, щоб темпи економічного розвитку (ВВП) зростали швидше, ніж зростають наші бор­ги. Поки що динаміка не­гативна, тому що бiльшiсть боргів у доларах, а наш ВВП у доларах через девальвацію гривні падає.

Економісти перекона­ні, що один-два транші МВФ для нас зараз є обов’язковими і їх потріб­но брати, але потім бажа­но відмовитися від фі­нансового співробітни­цтва та продовжити співпрацю з МВФ у сфері економічних реформ. По­літичний експерт Тарас Загородній взагалі нала­штований категорично: «Розмови, що без МВФ по­мремо, лише він врятує Україну, – суцільна брех­ня і маніпуляції. Вимоги МВФ щодо галузей укра­їнської економіки просто вбивають її. Тому Украї­ні слід зосередитися на тому, аби самостійно за­пустити економіку, а не брати кредити». З ним со­лідарні багато вітчизня­них експертів. Адже кре­дити МВФ – це тимчасове розв’язання проблем, оскільки їх потрібно по­вертати. Ці борги змуше­ні віддавати цілі поко­ління українців.

  • КОМЕНТАР

ОЛЕКСАНДР САВЧЕНКО, ЕКОНОМІСТ:

«Наш Уряд і Нацбанк не можуть конвертувати ці кредити в економічне зростання. Вони їх конвертують у падіння. Це може зробити лише приватний сектор. Для цього їм необхідні прямі іноземні інвестиції. Але потрібно розуміти, що важливо вчасно відмо­витися від кредитів. Хотілося б, щоб ми зрозуміли це швидше».

 

ДОВГИЙ ШЛЯХ ДО БЕЗВІЗУ

Петро Порошенко неодноразово наголошу­вав, що українці отримають безвізовий ре­жим до 24 листопада. Раніше, 28 жовтня, президент Європейської ради Дональд Туск у телефонній розмові з Президентом України Петром Порошенком наголосив, що перед наданням Україні безвізового режиму ЄС має завершити внутрішні процедури.

Більш ніж 2-річна історія «безвізових» обіцянок Порошенка розпочалась ще у червні 2014 року, коли під час своєї інавгураційної промови Пре­зидент пообіцяв, що українці матимуть можли­вість подорожувати до ЄС без віз вже із січня 2015 року. Після того обіцяний термін запровадження безвізового режиму постійно зсувався. Кілька разів процес взагалі опинявся на межі зриву через зволікання владою Укра­їни в здійсненні антикорупційних реформ.

Згодом на заваді остаточному запровадженню безвізо­вого режиму, окрім відсутності остаточного тексту до­кумента, узгодженого ЄК, ЄП і Радою ЄС, постала ще одна серйозна перешкода. Це тривала підготовка Євро­союзу до запровадження механізму призупинення без­візового режиму для країн, яким така можливість ра­ніше була надана. До остаточного прийняття цього ме­ханізму Євросоюз вирішив не надавати безвізового ре­жиму новим країнам, зокрема й Україні.

Цей механізм, який має дозволити ЄС оперативно при­пинити безвізовий в’їзд для громадян третіх країн у разі порушення ними ключових умов, був погоджений міністрами внутрішніх справ країн Євросоюзу ще у травні 2016 року. У липні комітет Європарламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ погодився, що такий механізм повинен бути ухвале­ний. З того часу вирішення цього питання зависло, а разом з ним фактично зависло і питання запроваджен­ня безвізового режиму для України.

«Затримка зі скасуванням віз уже зараз породжує в Україні зневіру в надійності ЄС». Таку заяву зробило українське експертне співтовариство.

На переконання фахівців, Україна довела свою готов­ність до візової лібералізації, тож поява будь-яких но­вих вимог означатиме штучне затягування. Новий час «Х» для скасування безвізового режиму – 24 листопада.

13.11.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання