« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

ЗБОКУ ВИДНІШЕ

ЗБОКУ ВИДНІШЕ

25 жовтня Світовий банк опублікував рейтинг Doing Business на 2017 рік.

Україна посіла 80-те місце серед 190 країн світу. Це на три позиції вище минулорічних показників. Зрештою, не такий уже й вагомий здобуток. Однак у 2011–2013 роках Украї­на була на 149–152-му місці.

За середнім підра­хунком експертів Світового банку, один пункт рейтин­гу Doing Business прино­сить державі близько 500– 600 млн дол. інвестицій.

В Уряді сподіваються, що у звіті наступного року можуть з’явитися зовсім інші цифри. Офіс ефектив­ного регулювання розро­бив комплексний законо­проект, який дозволить Україні піднятися на 30, а то й 35 позицій, стверджу­ють чиновники Кабінету Міністрів. А це означає, що вже наступного року, якщо вдасться реалізува­ти задумане, наша країна опиниться в числі перших 50 країн, а ще через рік – у двадцятці держав з най­сприятливішими умовами ведення бізнесу.

На переконання експер­тів, поліпшення позиції в рейтингу Світового банку свідчить, що в Україні пев­ні зміни відбулися. Та, на думку експерта податко­вої реформи «Реанімацій­ного пакета реформ» Воло­димира Дубровського, для країни значно важливіші реальні реформи, що від­буваються в податковій сфері, але не враховують­ся в цьому рейтингу. «На­справді, прогрес у рефор­мах є, – зазначає експерт. – Запроваджується більш-менш прозоре відшкоду­вання ПДВ, відбулося ско­рочення ЄСВ, що дуже важливо для бізнесу».

У виконавчого директо­ра Фонду Блейзера в Укра­їні Олега Устенка небага­то оптимізму від опри­люднення рейтингу лег­кості ведення бізнесу на три позиції. «Це не про­рив», – дещо категорично заявив він. І додав, що це жодним чином не означає, що вже завтра Україну за­валять іноземними інвес­тиціями. За прогнозами Фонду, приплив інозем­них капіталів залишиться практично на рівні мину­лорічних показників, себ­то 3–4 млрд доларів.

Для того, щоб Україну «завалили» фінансовими надходженнями з-за кор­дону, треба справді зва­житись на ривок угору. Хай не на 35, як запевня­ють урядовці, а бодай на 20. Як це свого часу зроби­ли Грузія, Польща, навіть Болгарія та Румунія, коли мали вступати до Євро­пейського Союзу.

Судячи з оновленого звіту Світового банку, Україні слід рішучіше впроваджувати реформи з дерегуляції, оскільки в цьому відношенні вона поступається сусіднім країнам. Румунія перебу­ває на 36-му місці, Біло­русь – 37-му, Молдова – 44-му, РФ – 40-му.

  • КОМЕНТАР

СТЕПАН КУБІВ, ПЕРШИЙ ВІЦЕ- ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ:

«Так, справді маємо плюс три пункти порівняно з минулим роком. Цей результат не дуже оптимістичний, але у команди Мінекономрозвит­ку та Офісу ефективного регулювання є чіткий план, як його покращи­ти уже 2018 року. Звісно, буде потрібна серйозна взаємодія з парла­ментом, адже лише актами Уряду реформи здійснити неможливо».

 

ФІСКАЛАМ ДОВЕДЕТЬСЯ ПОТІСНИТИСЯ

На черговому засіданні Уряду затверджено зміни до Подат­кового кодексу України. Доку­мент передба­чає істотне ско­рочення повно­важень ДФС, впровадження єдиного реє­стру з відшкодування ПДВ, перегляд системи електронного адміністрування ПДВ, пере­гляд процедур трансфертного ціноутворення та ліквідацію податкової міліції. Передбача­ється також пільговий режим з податку на прибуток для новостворених підприємств, а також його скасування з 2018 року.

«Найголовніше, що ми встановлюємо дуже серйозні заслони там, де раніше кошти мо­гли вимиватися з державного бюджету, переводитися в готівку через конвертацій­ні центри. Тобто ці зміни дають змогу запровадити по­вноцінну антикорупційну політику щодо адміністру­вання податків у країні», – заявив очільник Кабміну Во­лодимир Гройсман. Після ухвалення змін до Податко­вого кодексу Урядом вони мають бути підтримані пар­ламентом. А це, за словами Прем’єра, «реальний шанс увійти в 2017 рік абсолютно планово, спокійно з новим бюджетом та чіткими пріоритетами і перспективами».

Які зміни пропонує Уряд? Експерти побачили в доку­менті 11 ключових блоків, однак жоден з них не перед­бачає перегляду чинних ставок. Найперше – зміни в частині оподаткування. Усю методологію оподатку­вання переведуть на Міністерство фінансів. Адміні­стрування всіх баз даних переходить від Державної фіскальної служби до Мінфіну. Це робиться для того, щоб зменшити можливості для маніпуляцій і ручного управління даними.

А чим займатимуться фіскали? Робота з контролю буде здійснюватись на обласному рівні, а за районни­ми інспекціями закріплять виключно сервісні функції. «Податківці мають бути консультантами замість вла­штовувати «маски-шоу», – заявив Петро Порошенко під час візиту до Житомира.

Ще одна ініціатива Кабміну: для сплати всіх податків, крім ПДВ та акцизу з продажу палива, буде відкрива­тися єдиний казначейський рахунок. Уряд впритул за­йнявся впровадженням повноцінного електронного ка­бінету платника податків. Це дозволить усунути ручне втручання в справи підприємців з боку Державної фіс­кальної служби, а також звести до мінімуму особисте спілкування з інспекторами.

  • КОМЕНТАР

Ніна ЮЖАНІНА, голова Комітету з питань по­даткової та митної політики Верховної Ради України: «Завжди говорила, повторюся й нині: точкові зміни до Податкового кодексу – чи то щодо адміністрування, чи в частині ставок подат­ків і зборів – не сприятимуть розвитку економіки, не виведуть зарплати з тіні. Потрібен комплек­сний підхід до реформи. Що стосується лібералізації податково­го адміністрування, Уряд найближчим часом зареєструє у Верхо­вній Раді законопроект. Я думаю, ми його дуже швидко проголо­суємо. І залежно від необхідності розробки програмного забез­печення та запуску автоматизованих процесів, всі ці норми по­чнуть діяти, ймовірно, з 1 квітня 2017 року. Чим менше ми мати­мемо ручного втручання й особистого спілкування інспектора з підприємцем, тим швидше досягнемо успіху, як це відбувається в Америці та інших країнах. Відкриється можливість спілкувати­ся через електронний кабінет платника податків, який залиша­тиме сліди всього процесу спілкування».

07.11.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання