« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

ПОПИТ НА «ТЕПЛІ» КРЕДИТИ ЗРОСТАЄ

ПОПИТ НА «ТЕПЛІ» КРЕДИТИ ЗРОСТАЄ

У першій половині жовтня відновлено дію популярного серед населення напрямку Урядової програми з енергоефективності – придбання енергоефективних матеріалів та обладнання з частковим відшкодуванням залучених кредитних коштів. Державні банки – Ощадбанк та Укргазбанк – знову почали видачу фізичним особам «теплих» кредитів у рамках програми. У кінці липня Уряд ухвалив рішення про спрямування додаткових 100 млн грн на допомогу українцям для утеплення індивідуального житла. Віднині гро­мадяни, котрі беруть участь у програмі, отримають від держави безповоротну фінансо­ву допомогу в розмірі 35% від суми залучених кредитних коштів. Така компенсація на­даватиметься і тим, хто отримує субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

Кошти підуть на уте­плення власних по­мешкань, заміну ві­кон на енерогоощадні, встановлення вуз­лів обліку теплової енер­гії, модернізацію освіт­лення тощо. Зауважимо, що попит на так звані «те­плі» кредити зріс утричі. Наразі 398 ОСББ та 145 тис. фізичних осіб скорис­талися «теплими» креди­тами. Таку статистику оприлюднили у департа­менті Державної агенції з енергоефективності та енергозбереження. Запев­нили, що державна про­грама «Теплий дім» ре­ально працює. За словами фахівців агенції, відшко­дування коштів від дер­жави вже відчули ті, хто скористався кредитом. Приміром, якщо йдеться про встановлення твердо­паливного котла, відшко­дування буде у межах 20%, але не більше 12 тис. грн. Якщо це субсидіант, то ставка відшкодування підвищується до 35%, але знов-таки не більше 12 тис. грн. У такий спосіб держава заохочує своїх громадян до енергоефек­тивних заходів.

Експерти радять не дуже тішитись «теплими» кредитами. Так, держава платить за споживача від 20 до 40%, але це не озна­чає, що банк не отримає прибутку. Майже 25% ефективної річної ставки за кредитом вистачає, щоб забезпечити «рентабель­ність» на рівні 20%. Спожи­вачі оплачують користу­вання кредитними кошта­ми. Безвідсоткового креди­ту або ж низької кредитної ставки населення не отри­мує. І державні банки заро­бляють на «енергоефектив­ній» програмі. Виходить, що так звані енергоефек­тивні програми Уряду – своєрідний бізнес для бан­ків, що тільки віддалено нагадують риси цільової програми держави щодо зменшення витрат газу і тепла серед споживачів. Власне, самі банкіри від­верто називають програму «Теплий дім» бізнес-проек­том, аж ніяк не соціаль­ним, як про це заявляють урядовці.

  • КОМЕНТАР

АНДРІЙ СТЕЦЕВИЧ, ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ ПРАВЛІННЯ ОЩАДБАНКУ:

«Для банків фактично відкрився фінансовий ринок житлово-кому­нальних послуг, що дало змогу комплексно підходити до надання послуг і працювати з новим суб’єктом – насамперед з об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельними кооперативами. Для нас ринок енергоефективності є однією із сфер, в яку можна сміливо вкладати кошти».

 

КОМУНАЛКА В РОЗСТРОЧКУ

Верховна Рада України запропонувала Уряду дозволити громадянам, які не мають права на субсидію, оплачувати комунальні послуги частинами протягом року. «Щоб ті люди, які отримують субсидії, мали мінімальні платежі, а ті українці, які не мають права на субсидії, могли зробити розстрочку на 12 місяців і про­йти спокійно опалювальний сезон», – заявив міністр юстиції Павло Петренко.

Свою позицію озвучив і Прем’єр Володимир Грой­сман під час зустрічі з представниками профспі­лок. Після консультацій та обговорення цієї теми з народними депутатами, зазначив глава Уряду, Кабмін запровадить 12-місячну розстрочку на оплату жит­лово-комунальних послуг. Володимир Гройсман попросив не плутати це з кредитом і не лякати людей відсотками. На його переконання, розстрочка зменшить навантаження на бюджет тих родин, котрі не можуть розраховувати на суб­сидії або свідомо відмовляються від адресної допомоги.

Наразі субсидії в Україні оформили 5,5 млн домогоспо­дарств. За прогнозами експертів, ця цифра буде зростати, щойно громадяни отримають перші платіжки за тепло. Уряд не виключає, що число домогосподарств, які потре­бують державної допомоги, може сягнути 9 млн. При цьо­му середній розмір субсидій очікується у межах 2 тис. грн.

Чи спрацює такий механізм допомоги, як розстрочка, пе­редбачити складно. Перші відгуки про новацію «Проф­спілкові вісті» вже почули. Переважна більшість грома­дян не вбачають у пропозиції народних депутатів і Уряду полегшення для бюджету своїх сімей. Розстрочку все одно треба повертати. Хай не сьогодні чи завтра, але неодмінно по закінченню 12-місячного терміну.

Інша справа, якби підвищення тарифів було одноразо­вою акцією, тоді можна було б розподіляти сімейний бюджет на порції, аби після сплати комунальних плате­жів щось залишалось в родині. Однак тарифи планують підвищувати і в майбутньому. І це стає аргументом не на користь розстрочки.

То, може, Уряду й справді видніше? Віце-прем’єр- міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко заявив, що чергове підвищення комунальних тарифів не призведе до значного збільшення кількості хроніч­них неплатників. Це за очікуванням Кабміну.

  • КОМЕНТАР

Юрій СОЛОВЕЙ, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічної політики:

«Ця ініціатива розрахована на людей, котрі з якихось причин не отримали субсидії і зобов’язані платити за ринковою ціною, не ма­ючи можливості, особливо в опалювальний період, одномоментно та вчасно розрахувати­ся за комунальні послуги з постачальними компаніями. Тому Уряд ухвалив постанову, яка дозволить розтягнути платежі на рік. Кабмін створює механізми, які дозволяють зменшити навантаження на споживачів, таку собі «подушку» для лю­дей, котрі опинилися в скрутній фінансовій ситуації, чий до­хід не є достатнім, щоб своєчасно розрахуватися за кому­нальні послуги. На цьому етапі я вважаю, що це нормальний механізм. Але крім нього, урядовці повинні шукати інші ме­ханізми. Одним з таких механізмів, до речі, може бути по­дальша монетизація субсидій або інших пільг, які можуть ви­користовуватися для сплати за комунальні послуги».

27.10.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання