« на головну 23.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

ГАЗУВАТИ, ТАК НА ПОВНУ

ГАЗУВАТИ, ТАК НА ПОВНУ

У проекті бюджету на наступний рік чорним по білому записано, що газ для України по­дорожчає до 245 доларів. Тож у зв’язку з подорожчанням імпортного газу можуть пере­глянути тарифи не тільки на блакитне паливо, а й на гарячу воду та опалення. У чинно­му тарифі закладена вартість імпортного газу у 185 доларів за тисячу кубометрів. Од­нак переважна більшість українців вважає й таку вартість непідйомною. Не дуже споді­ваючись на субсидії, переходить на так звані альтернативні види опалення.


Експерти, котрі уваж­но вивчають проект бюджету на наступ­ний рік, поділились першими розрахунками. Колишній глава управ­ління із зв’язків з громад­ськістю «Нафтогазу» Ва­лентин Землянський вва­жає, що вже у 2017 році газ, згідно з формулою Кабінету Міністрів, буде коштувати 9600 грн за ти­сячу кубометрів. Нагада­ємо, що нині тисяча кубів коштує 6800 грн. Інші ана­літики енергетичного ринку припускають, що ціна блакитного палива у наступному році може сягнути 11 тис. грн. Це означає, що економічно обґрунтований тариф на газ зросте на 25–60%.

Чи можна запобігти черговому підвищенню ціни на газ? Якщо тарифи на газ не переглядати, за­значають провідні еконо­місти, Уряду доведеться дотувати «Нафтогаз». А в меморандумі з МВФ Укра­їна зобов’язується до кін­ця 2017 року ліквідувати дефіцит «Нафтогазу». Ро­зірвати це коло без підви­щення тарифу ніяк не вдасться.

Пересічним громадя­нам байдуже до всіляких меморандумів, які від імені України підписує влада. Та їм не однаково, що з наступного року до­ведеться платити на тися­чу більше. Після підви­щення ціни на газ автома­тично зростуть тарифи на тепло й гарячу воду. До того ж, подорожчають усі товари, насамперед про­дукти харчування. За оцінками експертів, у се­редньому «комуналка» (блакитне паливо, гаряча вода й опалення) в 2017 році може подорожчати в 1,5 раза за умови, якщо Уряд встановить «еконо­мічно обґрунтований та­риф на газ». На догоду МВФ і для порятунку «На­фтогазу».

Разом з тим, міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Наса­лик заявляє, що через 8 чи 9 місяців можна очікува­ти зниження цін на енер­гоносії. Ще раніше мі­ністр говорив про те, що через 4,5 року Україна зможе повністю відмови­тися від імпорту газу.

«Сьогодні ціна газу на 45 доларів вище, аніж якби ми купували газ у Ро­сії напряму. Але така ціна нашої незалежності», – констатував І. Насалик.

  • КОМЕНТАР

ЮРІЙ КОРОЛЬЧУК, ГОЛОВА НАГЛЯДОВОЇ РАДИ ІНСТИТУТУ ЕНЕРГЕТИЧНИХ СТРАТЕГІЙ:

«При зростанні ціни на європейському ринку буде змінюватися і вну­трішня ціна. Також вартість газу варіюватиме залежно від курсу грив­ні. Якщо ціна хоча б на 1500 грн не зросте, це означатиме тільки одне: ринок і далі регулюють вручну, Уряд контролює ціни, тож жодного рин­ку немає. А цю різницю держава буде покривати з бюджету».

 

ГОТУЙМО ВОЗА ВОСЕНИ

Умови прийому до вищих навчальних закла­дів у 2017 році нині переглядають задовго до початку вступної кампанії. Уперше за багато років Міністерство освіти зважилось на ши­роке обговорення цієї теми. Адже тільки все­бічний аналіз цьогорічного прийому абітурі­єнтів дасть змогу заздалегідь врахувати всі плюси й мінуси.

Профільний міністр Лілія Гриневич під час засі­дання робочої групи з доопрацювання умов прийому наголосила: «Умови прийому до ви­щих навчальних закладів у 2017 році повинні містити як запобіжники від порушень, так і мотивато­ри для розвитку регіональних вишів».

Учасники засідання таку позицію підтримали і висло­вили свої пропозиції, як максимально убезпечити абі­турієнтів від можливих порушень своїх прав.

У 2017 році вступ до вищих навчальних закладів відбу­ватиметься за результатами сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання 2016 та 2017 років. Для вступу в університети обов’язковим буде сертифікат з україн­ської мови та літератури. З якого предмета будуть інші два сертифікати ЗНО, обиратиме університет.

Робоча група пропонує новацію, на яку майбутнім вступникам слід зважити вже зараз. Фахівці пропону­ють скоротити кількість заяв у порівнянні з цьогоріч­ною вступною кампанією. З наступного року вступник подаватиме сім заяв до вищих навчальних закладів на три спеціальності. Проректор КНУ ім. Т. Шевченка Во­лодимир Бугров зауважив: «Саме число 7 дасть можли­вість вступнику сконцентруватись на обраних ним спе­ціальностях, а також не заплутатись в розмаїтті спеці­альностей і вишів». Свій аргумент проректор підкріпив результатами анкетування студентів університету.

Серед змін, що пропонує МОН, – вироблення чіткого механізму зарахування пільговиків, що дасть змогу зробити цей процес прозорим та перевести його на рі­вень ВНЗ. Чиновники міністерства вважають за до­цільне поширити застосування широкого конкурсу на заочників та медичні спеціальності.

Окрім того, Міністерство освіти і науки пропонує від­коригувати систему адресного держзамовлення. І це тільки невелика частина пропозицій до умов прийому до ВНЗ у 2017 році, які, на думку Міністерства, істотно поліпшать процедуру вступу.

  • КОМЕНТАР

Єгор СТАДНИЙ, виконавчий директор аналі­тичного центру CEDOS:

«Вступники мають ретельніше підійти до вибо­ру спеціальності, але для цього в них мало ін­формації. Запропоновані новації спонукатимуть студентів більш раціонально ставитись до свого вибору. Проте, мені здається, що раціональний вибір можливий за двох умов: по-перше, коли є повноцінна ін­формація про самі університети та програми, які вони пропону­ють. По-друге, коли самі абітурієнти та їх батьки розуміють, як відрізнити правдиву інформацію від дешевої реклами. Втілення цих двох умов передбачає створення реєстру ВНЗ з повноцін­ними даними та державної програми орієнтування в старшій школі, в якій були б професійні тренери, здатні доступно розпо­вісти про різні можливості після школи. Наш центр провів до­слідження. Результати опитування засвідчили, що більшість абітурієнтів самотужки вирішують, куди вступати, але їм бра­кує інформації про спеціальності».

22.10.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання