« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

СЕЗОННЕ ЗАГОСТРЕННЯ

СЕЗОННЕ ЗАГОСТРЕННЯ

Упродовж цілого літа гривня трималась стабільно і навіть де­монструвала зміц­нення в порівнянні з весною, а тим більше із січнем-лютим по­точного року.

Та вже в середині серпня вартість до­лара стрибнула до 25 грн, а у вересні чи не щодня здавала позиції на 20–30 копійок. Якої ж кри­тичної межі може досягти гривня? Адже, на переко­нання провідних вітчизня­них економістів, існують низка чинників для її зміц­нення. Відтак більшість експертів схильні вважа­ти, що нинішня девальва­ція створена штучно, аби підвести курс до 27,2, як це заплановано в бюджетній резолюції.

Більшість аналітиків пере­конані, що до девальвації національної валюти долу­чилися розмови про повно­масштабну війну з росій­ськими окупантами. Крім того, стверджують еконо­мічні фахівці, є ще одна іс­тотна причина знецінення гривні: МВФ не дає обіця­ного траншу. Негативний витік інформації про по­дальшу затримку валют­них кредитів не тільки від МВФ, а й інших світових донорів, додали оливи до вогню. Позначилося і заго­стрення відносин між Україною та Росією.

Водночас, на думку мі­ністра економіки Степана Кубіва, причин для паніки не існує, бо нинішнє па­діння гривні – в межах прогнозованих норм. Уря­довець стверджує, що при­чин для зміни прогнозу щодо курсу взагалі не по­винно бути.

Голова Комітету еконо­містів України Андрій Но­вак розповів про три речі, які формують курс будь- якої грошової одиниці: зо­внішньоторговельний ба­ланс, платіжний баланс і державний борг. Перший і другий у нас позитивні, третій теж не має тиснути на курс гривні, оскільки минулого року ми отрима­ли реструктуризацію зі списанням 20% боргу. До того ж, була можливість зміцнити гривню саме вліт­ку, коли на стабілізацію курсу працює четвертий фактор – сезон відпусток.

А в Національному бан­ку заспокоюють: усе під контролем. Про це заявив директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Сергій Ніколайчук. «Ситу­ація повністю контрольо­вана. Та волатильність, яка є, не виходить за межі надмірної. Динаміка об­мінного курсу залишаєть­ся узгодженою з нашими цілями щодо інфляції 12% в цьому році та 8% у на­ступному. У нас є можли­вості для контролю за про­цесом», – наголосив пред­ставник Нацбанку. А от прогнозувати, яким буде курс долара бодай через місяць фінансист не ри­зикнув. «НБУ традиційно не оголошує жодних орі­єнтирів, щоб не давати хибних сигналів», – авто­ритетно заявив чиновник.

  • КОМЕНТАР

ОЛЕНА БІЛАН, ГОЛОВНИЙ ЕКОНОМІСТ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ КОМПАНІЇ DRAGON CAPITAL:

«Девальваційний тиск на гривню традиційно посилюється з наближен­ням осені. Частково це пов’язане з історією валютних криз в Україні, які незмінно розпочиналися в кінці літа – на початку осені. Намагаючись підстрахуватись і придбати валюту в цей час, населення і бізнес створю­ють підвищений попит на долари і штовхають валют

 

УРЯД ДАВ СТАРТ ПЕРЕПИСУ НАСЕЛЕННЯ

Кабмін створив міжвідомчу робочу групу з оцінювання демографічного розвитку дер­жави. В такий спосіб намагаються надолужи­ти згаяне. Адже в історії незалежної України перепис проводився лише раз – у 2001 році. У світовій практиці реєстр своїх громадян за­повнюють раз на 10 років. Однак у нашій кра­їні на це завжди бракувало коштів у держав­ному бюджеті.

Як зазначив міністр соціальної політики Ан­дрій Рева, відкладати надовго перепис не мож­на. Під впливом військового конфлікту на схо­ді країни і анексії АР Крим відбулося перемі­щення значної частини населення в інші регіони. У зв’язку з неконтрольованим міграційним рухом і втра­тами людських ресурсів виникає необхідність реаль­ної оцінки ситуації щодо загальної чисельності та ста­тево-вікового складу населення України в цілому та окремих її територій.

У Мінсоцполітики вважають, що відсутність такої ін­формації створює загрозу національній безпеці краї­ни, оскільки саме чисельність і склад населення є фун­даментом у визначенні військового контингенту і мо­білізаційного потенціалу, робочої сили, бюджетних витрат, що спрямовуються на надання освітніх, житло­вих, транспортних та інших соціальних послуг для оцінки ризиків, пов’язаних з безробіттям і бідністю.

За результатами перепису планують детально проана­лізувати стан демографічної ситуації, а також здійсни­ти фаховий демографічний прогноз. На основі висно­вків Уряду нададуть рекомендації щодо формування та реалізації політики демографічного розвитку.

Відповідно до проекту документа, до складу робочої групи ввійдуть урядовці з Міністерства освіти та науки, Міністерства економічного розвитку, Міністерства охо­рони здоров’я, Держстату, Державної міграційної служ­би, Державної фіскальної служби тощо. Черговий Всеу­країнський перепис населення заплановано на 2020 рік.

Держава повинна усвідомлювати реальний стан чи­сельності населення в країні, бо це впливає на її фіс­кальну політику, планування видатків соціального спрямування, демографічну політику в країні та роз­будову країни в цілому. Експерти ж переконані, що по­кращити демографічну ситуацію можна тільки шля­хом впровадження відповідної державної політики.

  • КОМЕНТАР

Богдан ПЕТРЕНКО, заступник директора Укра­їнського інституту дослідження екстремізму:

«Україні загрожує демографічна криза. Навіть встановлення миру та відновлення економіки покращить, але не вирішить її повністю. Ви­ключно економічними методами подолати цю проблему неможливо. Мають бути залучені й інші фактори: відновлення цінностей батьківства, сімейного ви­ховання та напрямів, які б стимулювали переорієнтацію українця на традиційні для нього цінності сім’ї. Нам навіяли європейську традицію малої сім’ї, а також загальносвітові меркантильні цін­ності. Щодо останнього, перед людиною постає вибір: чи їй бу­дувати кар’єру і збагачуватися, чи народжувати дитину? І на жаль, частіше українці схиляються до першого варіанта. Відтак, якщо ми гіпотетично уявимо завершення війни в Україні вже за­втра, і вже завтра в нашій країні почнеться зростання рівня жит­тя, то це все одно істотно не покращить демографічну ситуацію». у до девальвації».

17.09.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання