« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

РИНОК ПРАЦІ: ПОПИТ І ПРОПОЗИЦІЯ

РИНОК ПРАЦІ: ПОПИТ І ПРОПОЗИЦІЯ Нарешті статистика опри­люднила втішні результати: ринок праці в Україні пожва­вився. Така інформація вкрай важлива, адже один з найбільших жахів сучасного українця – втрата роботи. Надто зараз, коли тарифи на комунальні послуги злетіли до небес, і більшість грома­дян не проти знайти бодай якийсь підробіток.

То що говорить статистика? У перші 6 місяців поточного року роботодавці запропонува­ли значно більше вакансій, ніж за аналогічний період минулого року. Таке зростання, на переконан­ня директора з розвитку сайту work. ua Сергія Марченка, навіть переви­щило показники кризового 2013 року. Фахівці сайту володіють об’єктивною інформацією щодо зареєстрова­них претендентів і про вакансії. Так от, аналітики зазначають, що пропо­зиція зросла вдвічі. А це означає, що бізнес починає розвиватись, керівни­ки вдаються до пошуку персоналу, відтак кількість вакансій зростає.

Показовим у плані працевлашту­вання був ІІ квартал нинішнього року. У квітні вакансій побільшало на 68% порівняно з відповідним пері­одом 2015 року, в травні вже на 77%, а червні – аж на 101%, або трохи біль­ше, ніж вдвічі.

Цікаво, що найбільший приріст вакансій продемонстрували невели­кі міста, чого не скажеш про Київ, де показники не дотягують до загально­українських. Але це явище, переко­нані експерти, тимчасове. Столиця неодмінно потягнеться за ключови­ми регіонами, а це – Одеса, Харків, Львів. У цієї трійці зростання вакан­сій перевищує 100%. Усе через те, по­яснюють аналітики ринку праці, що до великих українських міст прихо­дять іноземні інвестиції. Поки що це млявий процес, але вже відчувається тенденція до зростання числа інозем­них інвесторів. Зі свого боку, влада регіонів докладає неабияких зусиль, щоб зробити інвестиційний клімат реально привабливим.

Інвестори й самі переконались, що Україна змінюється на краще, долаю­чи бюрократію та хабарництво. А ще для них привабливим є нинішній курс гривні, бо, задіявши свій капітал в іно­земній валюті, їм вигідно виробляти певні види продукції в Україні саме за­раз. А це означає створення нових ро­бочих місць. Відтак прогнози фахівців на ІІ півріччя 2016 року оптимістичні. Так само, як і на наступний. На чому ґрунтується така впевненість? На ре­тельному аналізі, який засвідчив, що тренд на відновлення економіки стій­кий і незворотний. А отже, і ринок пра­ці демонструватиме тенденції до зрос­тання вакансій від роботодавців.

  •  КОМЕНТАР

СЕРГІЙ МАРЧЕНКО, ДИРЕКТОР З РОЗВИТКУ САЙТУ WORK.UA:

«Торік ми проводили опитування роботодавців, чи планують вони на­ймати робітників у 2016-му. 43% з них тоді відповіли, що наймати бу­дуть, але помірно, а майже 32% зауважили, що планують значно збіль­шити штат працівників. Майже 21% зазначили, що планів брати нових людей на роботу не мають, і лише 3,9% сказали, що, напевно, їм доведеть­ся скорочувати штат».

 

ГРОШІ НА ПІДТРИМКУ СЕРЦЯ

З 1 жовтня в Україні запрацює програ­ма часткової компенсації вартості мед­препаратів. У профільному міністерстві відзначають, що спочатку механізм ре­інбурсації діятиме для пацієнтів із сер­цево-судинними захворюваннями. Що це означає на практиці? Людина, що страждає на високий артеріальний тиск, має звернутися до свого сімейно­го лікаря чи кардіолога, взяти у них ре­цепт, на підставі якого отримати в ко­мунальній аптеці необхідний препарат зі знижкою, а то й безкоштовно. Своєю чергою, аптека отримає відшкодуван­ня від держави за те, що видала хворо­му рецептурний препарат.

Наразі у Міністерстві охорони здоров’я не готові озвучити, скільки коштів по­требує запуск реімбурсації, а також хто з пацієнтів і на які знижки може розраховувати. Проект МОЗ ще в розробці. Якого відсотка компенсації очікувати сердеч­никам, поки не відомо. У відомстві роблять розрахунки на покриття вартості препаратів для гіпертоніків у 50, 75 і 100%. Ймовірно, що безкоштовно отримувати потрібні ліки змо­жуть ветерани та інваліди війни.

Формула реімбурсації поки що недосконала, стверджують експерти аптечного ринку. Усе залежить від обсягів державного фінансуван­ня. Якщо припустити, що всі ліки гіпертоні­кам будуть відпускати зі знижкою у 50%, то у IV кварталі поточного року на це знадобиться близько 200 млн грн.

Варто зазначити, що кілька років тому про­грама реінбурсації вже працювала для сер­дечників, але її довелося закрити через ба­нальну причину – брак коштів. Чи не стане новий проект повторенням пройденого? Ди­ректор Агенції медичного маркетингу Юрій Чертков вважає, що запровадження механіз­мів компенсації вартості ліків – тема акту­альна і своєчасна. «Однак тільки за умови, якщо всі механізми реімбурсації будуть мето­дологічно вивіреними, а фінансова логістика – прозорою і своєчасною. В іншому разі на проект міністерства очікує черговий провал», – підкреслив експерт. Такої думки дотриму­ються й інші аналітики. І застерігають: занад­то швидке впровадження реімбурсації може призвести до серйозних помилок в її реаліза­ції й тим самим дискредитувати програму.

  • КОМЕНТАР

Ольга СТЕФАНИШИНА, виконавчий ди­ректор благодійного фонду «Пацієнти України»:

«Запуск пілотного проекту, без систем­ного підходу, належного адмініструван­ня і організації вже демонстрував слабку керованість. Ми вважаємо, що час напів­реформ минув, й імітувати їх гірше, ніж нічого не роби­ти. Доцільніше наразі створити комплексну концепцію реімбурсації – за всіма без винятку лікарськими програ­мами. Першим кроком цієї реформи, який потрібно по­чинати якомога швидше і без якого реімбурсація не­можлива в принципі, – це створення реєстру всіх хво­рих. Зараз нікому не відомо, скільки в Україні пацієнтів з тим чи іншим захворюванням, відтак ці цифри завжди – «пальцем у небо». Реєстр потрібно створити до кінця цього року. І тоді Уряду не потрібно буде припускати на око, скільки потрібно грошей на ту чи іншу програму. Натомість будуть точні розрахунки, а пацієнти зможуть отримати потрібні їм ліки».

23.07.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання