« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

КРОК ДО ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТАНДАРТІВ

КРОК ДО ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТАНДАРТІВ

Два тижні тому в Києві від­бувся форум з енергетичної ефективності. Він започат­кував створення Фонду енергоефективності. На пе­реконання віце-прем’єр- міністра – міністра регіо­нального розвитку, будівни­цтва та ЖКГ України Генна­дія Зубка, саме цей фонд буде кроком до європей­ських стандартів виробни­цтва, постачання та спожи­вання енергії у державі.

«Українці стануть європей­цями за духом і рівнем життя лише за умови персональної енергоефективності. Тому започаткування фонду для мільйонів українців справді стане ключовим стартапом країни. Його місія – захистити й під­тримати людину, відкрити їй нову якість життя, покращити житлові умови, знизити споживання газу і ра­хунки домогосподарств. А загалом – забезпечити енергонезалежність України», – зазначив Геннадій Зубко на відкритті форуму.

На словах, фонд енергоефектив­ності допоможе зробити енергетику ефективною і сприятиме заощаджен­ню на оплаті тарифів. Відтак запуск такого фонду має позначитись на­самперед на платіжках українців.

Головний тренд фонду: якщо укра­їнці сплачують по тарифах за євро­пейськими розцінками, споживати енергоресурси ми маємо також по- європейськи. Експерти довели, що ми споживаємо втричі більше ресур­сів, аніж європейці. Візьмімо спожи­вання тепла на 1 кв. м в Україні. Що­річно набігає 240 кВт. У сусідній Польщі в такому ж будинку, але мо­дернізованому, цифри інші: 95– 100 кВт, а в ощадливих німців – на рівні 50 кВт. Висновок: рахунки мож­на зменшити лише за умови скоро­чення обсягу споживання енергії.

Навчити людей заощаджувати по- європейськи – основна мета фонду. Для цього самого лише бажання за­мало. Потрібна низка законопроек­тів щодо визначення енергетичної ефективності будівель, проведення незалежного аудиту, який би точно вказав, що реально треба зробити з будинками, аби вони споживали мен­ше енергії. Фахівці фонду констату­ють, що на сьогодні половина будин­ків усього житлового фонду не ма­ють змогу обліковувати теплову енергію. Упродовж практично 25 ро­ків незалежності було встановлено лише 30% теплових будинкових лі­чильників. Цьогоріч планують ви­йти на показник у 80%, а в наступно­му році обладнати всі будинки таки­ми лічильниками.

Експерти переконані, що одними лічильниками втраті енергії не зара­диш. Потрібен комплексний підхід щодо енергетичної ефективності. У кожному окремо взятому будинку і в усій країні загалом.

  •  КОМЕНТАР

ОЛЬГА БЕЛЬКОВА, НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ:

«Держава зобов’язана продумати систему таким чином, щоб ми не про­сто споживали ресурси, видані для допомоги незаможним родинам, а щоб у кожної родини, незалежно від її статків, з’явилися мотивація для збереження енергоресурсів і механізми для цього. Як на рівні технологій, так і на рівні фінансування».

 

ЦІНА «КВАДРАТІВ»

1 липня набрав чинності закон, що передбачає введення податку не тільки на житлові «квадрати», а й на господарські будівлі, себто сараї, га­ражі, погреби, літні кухні тощо. Спла­тити його потрібно не пізніше 28 серпня. Такий податок сплачуєть­ся один раз на рік. Закон передбачає, що власникам великого житла – для квартир більше 300 кв. м та 500 кв. м для будинків – доведеться додатково сплатити 25 тис. грн.

Однак експерти запевняють, що бага­тіям панікувати не слід. Введення нового податку на нерухомість най­більше позначиться на добробуті власників сільських будинків. На переконан­ня фахівців ринку нерухомості, найбільшою проблемою нового закону в сфері оподатку­вання є віднесення всіх прибудов на приса­дибній ділянці, а також підсобних приміщень до розряду комерційної нерухомості.

У всьому цивілізованому світі розмір податку залежить від ринкової вартості житла. В Україні законодавці чомусь прив’язали пода­ток до квадратних метрів. А це ставить елітну нерухомість в одну низку з простими сіль­ськими хатами. Податківці будуть враховува­ти не житлову площу будинку, а загальну – з льохами, коморами, горищами, терасами. Оформити таке житло досить проблематич­но, а документально позбутися «комерційної» прибудови практично неможливо, оскільки покупців на таку «розкіш» немає.

Більшість експертів наголошують, що цей по­даток буде справедливим та адекватним тіль­ки за умови оподаткування нерухомості за­лежно від її вартості, а не площі. Буде логіч­ним, якщо власник елітної квартири в центрі Києва платитиме більше, ніж володар анало­гічної за площею «розвалюхи» десь на Черка­щині. Навіть задекларована зональність впровадженого податку мало на що впливає, адже факти співіснування поряд, умовно ка­жучи, халуп і палаців в одній місцевості не є винятковими, особливо в передмісті.

«Уряд має обґрунтувати, чому саме такі циф­ри тепер фігурують. Їх не обговорювали з гро­мадськістю, і взагалі спочатку законопроект пропонував оподатковувати все. Але потім зважили, мабуть, на можливу реакцію сус­пільства, – зазначила очільниця Ліги експер­тів Світлана Бовсуновська. – І взагалі дивно: чому влада навантажила людей з невелики­ми статками?».

  •  КОМЕНТАР

Олександр РУБАНОВ, президент Спіл­ки фахівців з нерухомого майна:

«Взагалі, тут дуже дивний вітчизняний підхід. Найголовніше, що в усьому циві­лізованому світі базою оподаткування є вартість об’єкта нерухомості, а не кіль­кість квадратних метрів. При тому, що на адміністрування цього податку витрачатиметься зна­чно більше ресурсів.

Податок має бути, з цим ніхто не сперечається. Його мають стягувати для підтримання інфраструктури, але плата за будь-яких умов повинна бути справедливою. Базою оподаткування нерухомості має бути вартість об’єкта нерухомості. Згодиться практика інших країн: в одних – це ринкова вартість, інших – нормативна. І влас­ник нерухомості, якщо він не згоден з нормативною оцінкою, може замовити проведення незалежної оцін­ки, і якщо така оцінка є коректнішою, то податок спла­чується вже на основі цієї оцінки. І знов-таки: в основу покладено вартість майна, а не його площу».

09.07.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання