« на головну 09.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Резонанс

ПРЕМ’ЄР ОСОБИСТО СУПРОВОДЖУВАТИМЕ ІНВЕСТИЦІЇ

ПРЕМ’ЄР ОСОБИСТО СУПРОВОДЖУВАТИМЕ ІНВЕСТИЦІЇ

Уряд докладатиме зу­силь для створення сприятливих умов для ведення бізнесу в Україні та буде підтриму­вати всіх, хто готовий ін­вестувати в Україну. Про це заявив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час візиту до США. «Ми бу­демо змінювати систему, яка створить сприятливий бізнес-клімат. Ми і зараз її змінюємо, й оперативно бу­демо супроводжувати всіх, хто готовий вже сьогодні інвестувати в Україну», – уточнив він.

Глава Уряду наголосив, що Україна має високий по­тенціал розвитку, навів при­клади перспективних галу­зей, які очікують на якнай­швидший прихід іноземних інвестицій. Серед них – аграрний сектор, ІТ-галузь, розвиток інфраструктури й енергетичної сфери.

Однак, попри обіцянку особисто супроводжувати інвестиції в Україну, екс­перти не поділяють опти­мізму Прем’єра. Бо ні попе­редньому, ні нинішньому складу Уряду поки що ні­чим похвалитися в поліп­шенні інвестиційного клі­мату в країні. Аналітики стверджують, що індекс привабливості країни для капіталовкладень перебу­ває на рівні початку 2014 року. Більшість бізнесме­нів констатують відсут­ність будь-яких змін, ну­льовий прогрес у здійснен­ні реформ і високий рівень корупції. Традиційно про­блемними лишаються по­датково-митний, земель­ний і судовий напрями.

В Уряді ці проблеми ви­знають. Чиновники конста­тують, що доля інвестицій ледь перевищує 10% ВВП, в той час як прийнятним і сприятливим має бути по­казник удвічі більший.

За даними Держстату, минулого року зарубіжні інвестори вклали в Україну 3,76 млрд дол., що на 1,3 млрд більше, ніж роком ра­ніше. Цьогоріч прогнозу­ють 4 млрд дол. інвестицій. За умови, що Уряд усуне регуляторні обмеження.

Самі інвестори назива­ють проблемою № 1, яка стримує їх прихід в Украї­ну, – відсутність реформ у судовій системі. Керуючий партнер юридичної компа­нії Arzinger Тимур Бонда­рев ділиться своїми сумні­вами щодо успішності су­дової реформи: «Втомили­ся чекати. Кожен прези­дент обіцяє, але так нічого й не відбувається. Згадай­мо, вже за нинішнього Пре­зидента було ухвалено за­кон про очищення судової влади, були, відповідно, надії у бізнесу, однак очі­кування не справдилися».

Серед першочергових за­вдань інвестори вбачають боротьбу з корупцією. Не на папері чи в деклараціях, а реальну. Антикорупційні заходи передбачають і за­вершення реформи держав­ного управління. У цьому напрямі Україна рухається аж надто повільно, ствер­джують аналітики. І попе­реджають, що самими лише закликами інвесто­рів заманити не вдасться.

  • КОМЕНТАР

АЛЬГІРДАС ШЕМЕТА, БІЗНЕС-ОМБУДСМЕН:

«Для бізнесу вкрай важливо, щоб у країні чітко діяло верховенство пра­ва. Якщо є сфери, де без корупції не можна досягти рішення, аби вести бізнес у нормальному руслі, це дуже стримує підприємців. Те, що значна частина економіки перебуває в тіні, також негативно позначається на ін­вестиційній привабливості держави».

 

ПРОЩАННЯ З ЖЕКами ВІДКЛАДАЄТЬСЯ

У середині червня депутати Верховної Ради ухвалили законопроект, який вносить зміни до статті 13 Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будин­ку» і скасовує тотальну ліквідацію житлово-експлуатаційних контор по всій країні з 1 липня. ЖЕКи й надалі будуть обслуговувати будинки, поки мешканці остаточно не визна­чаться, чи потрібен їм новий керуючий. Тож прощання з ЖЕКами відкладається на рік. Якщо протягом зазначеного періоду мешкан­ці не створять ОСББ чи не знайдуть керуючої компанії, то останню на конкурсній основі призначить місцева влада.

У такому випадку ціну на послуги з управлін­ня багатоквартирним будинком теж визна­чать на конкурсі. Чимало експертів перекона­ні, що ліквідація ЖЕКів призведе до нового злету «комуналки», адже приватні фірми од­нозначно підвищать ціни на свої послуги.

Заступник директора департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіону Світлана Старцева зазначила, що наразі є проект конкурсу на заміщення ЖЕКів, але приватні фірми повинні надати свої умови. У той же час ЖЕКи можуть пропо­нувати більш вигідні умови, і в такому фор­маті вони можуть існувати ще довгий час. Так чи інакше, допоки багатоквартирні бу­динки не перейдуть до ОСББ і не визначаться з керуючими, послуги з утримання будинків надаватимуть колишні виконавці.

Із створенням об’єднань співвласників бага­токвартирних будинків в Україні не дуже склалось. Усього 15% будинків сприйняли нову форму. Експерти проаналізували, чому люди не поспішають із створенням ОСББ. На­самперед через те, що не отримують ні еконо­мічних, ні правових гарантій. У них немає твердої впевненості, що надалі все житло не потрапить в боргові ями, які можуть бути створені монополістами. Спроба перекласти відповідальність за утримання будинку, зо­крема й фінансові обов’язки, лише на плечі громадян, викликає спротив. Щодо керуючих компаній, то тут позиція мешканців далеко не однозначна. Немає жодної гарантії, що на­віть «на конкурсній основі» не призначать сторонню компанію. Це може призвести до за­хоплення системи управління будинків людь­ми, які не мають ні достатньої кваліфікації, ні уміння, ні досвіду.

  • КОМЕНТАР

Олексій КУЧЕРЕНКО, екс-міністр ЖКГ, голова Спілки власників житла України:

«Депутати виправили свою помилку, ввівши перехідний період, але за цей час повинен з’явитися ринок постачальників комунальних послуг. На моє переконан­ня, повноцінної альтернативи ЖЕКам поки немає. По-перше, тому що за півроку з моменту прийняття закону про особливості права власності у ба­гатоквартирному будинку Кабмін так і не розробив по­ложення про те, хто може бути керуючою компанією і які вимоги до кербуду. По-друге, в країні немає підго­товлених кадрів, для експлуатації житлового фонду не­обхідно мати технічну освіту. Інакше все закінчиться створенням фірм-посередників, які почнуть винаймати для ремонту теплових, електричних та інших мереж ті ж ЖЕКи. А це означає, що тарифи на комунальні послу­ги зростуть, а не впадуть. Доведеться платити зарплату ще й кербуду. Потрібно перенести впровадження зако­ну на 2017 рік, бо ні влада, ні суспільство до революцій­них кроків не готові».

01.07.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання